Kövesinek adott igazat a CSM

Negatívan véleményezte a Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltására tett kísérletet a Legfelsőbb Bírói Tanács.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Laura Codruța Kövesi
Laura Codruța Kövesi
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2018. február 27., 20:43
0 hozzászólás. 

A nyilvános ülésen jelen lévő, a leváltást kezdeményező Tudorel Toader igazságügyminiszter az ügyészi testület előtt is kifejtette álláspontját, miszerint a főügyész önkényesen, hatáskörét túllépve, alkotmánysértő és törvénytelen módon vezeti a korrupcióellenes ügyészséget (DNA).

A miniszter húsz pontba szedett „bűnlajstromában" egyebek mellett azokra az alkotmánybírósági határozatokra hivatkozott, amelyek szerint a DNA – Kövesi vezetésével – az utóbbi év során háromszor is alkotmányos konfliktusba keveredett más állami hatóságokkal.

Kövesi azt állította: valótlan, bizonyítékok nélküli, megalapozatlan vádakat olvastak a fejére. Tagadta, hogy a DNA bizonyítékokat hamisítana, akárcsak azt, hogy semmibe venné az alkotmánybíróság határozatait. A DNA főügyésze megismételte korábbi sajtóértekezletén kifejtett álláspontját, miszerint bűnvádi eljárás alá vont vádlottak intéztek kétségbeesett támadást ellene azzal a céllal, hogy lejárassák az igazságszolgáltatást.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész úgy vélekedett, hogy a miniszter a CSM rendelkezéseit megsértve szabálytalanul kezdeményezte a DNA főügyészének leváltását.

A CSM ügyészi részlegének ülése 6:1 arányban szavazott – Kövesi védelmében – a miniszter kezdeményezése ellen.

Hadüzenet az obskúrus háttérhatalomnak, vagy a bőrüket mentik?

A vádhatóságok vezetőit az államfő nevezi ki vagy váltja le Romániában az igazságügyi miniszter javaslatára, a CSM véleményezése nyomán. Klaus Iohannis államfő már a CSM véleményezése előtt jelezte, hogy elégedett Kövesi munkájával, és nem lát okot elmozdítására.

A DNA főügyésze esetleges leváltásának belpolitikai tétje van. Az elmozdítására tett miniszteri javaslattal a PSD-ALDE szociálliberális koalíció nyíltan is hadat üzent az úgynevezett „párhuzamos államnak", vagyis annak az obskúrus háttérhatalomnak, amely szerintük az országot irányítja.

A másik oldalon Klaus Iohannis államfő, a jobboldali ellenzék és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civilek azt állítják: nem hiteles az emberei jogokra és az ártatlanság védelmére hivatkozó kormánykoalíció, szerintük a PSD-ALDE azért próbálják szűkíteni az ügyészség mozgásterét, hogy megmentse korrupt politikusait a felelősségre vonástól.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."