Börtönbe megy Dragnea?

Három év és hat hónap szabadságvesztésre ítélték Liviu Dragneát a teleormani gyermekvédelemnél történt fiktív alkalmazások perében.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

dragnea
Fotó: archív/evz.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. június 22., 07:36
0 hozzászólás. 

Hivatali visszaélésre való felbujtás miatt első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Liviu Dragneát a Teleorman megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal kapcsolatos perben.

A közokirat-hamisításra való felbujtás vádja alól felmentették a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét.

A döntés nem jogerős, megfellebbezhető. A 3 év 6 hónap szabadságvesztést kiszabó büntetést a bíróság összevonta a referendum-perben kiszabott 2 év felfüggesztett börtönbüntetéssel, a felfüggesztett szabadságvesztést pedig letöltendőre módosította, így a végleges ítélet 3 év 6 hónap letöltendő börtön.

Ezt az ítéletet két bíró támogatta a háromtagú testületből, a harmadik Dragnea felmentését kérte.

Ugyanazon ügyben a legfelsőbb bíróság megszüntette az eljárást Liviu Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana ellen.

Floarea Alesut, a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóság volt vezérigazgatóját 3 év, 7 hónap és 20 nap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság. A per többi vádlottját 1-től 3 évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyészség 2013 decemberében kezdett vizsgálódni az ügyben, miután tudomására jutott, hogy a Teleorman megyei intézmény akkori igazgatója, Floarea Alesu, bizonyos előnyökért cserébe, fenntartja két fiktív alkalmazott, Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica állását, noha az említettek soha semmiféle feladatot nem láttak el a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem a PSD Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség szerint Liviu Dragnea, Teleorman megye tanácsának akkori elnöke volt az, aki befolyása révén közbenjárt, hogy Adriana Botorogeanu és Anisa Niculina Stoica megtarthassa állását a Teleorman megyei gyermekvédelemnél, ahonnan fizetésüket is kapták.

Mondjon le!

Az ítéletet követően az ellenzéki politikusok Dragnea távozását kérték a közéletből. Dacian Cioloş volt miniszterelnök Facebook oldalára azt írta, egy kétszeresen elítélt politikus nem maradhat az ország élén.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közleményben azt írta: Elfogadhatatlan, hogy egy kétszeresen elítélt bűnöző képviselje Romániát, és töltse be az ország egyik legfontosabb vezető tisztségét.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban szerint Liviu Dragneának minden politikai és köztisztségéről le kell mondania, miután másodszorra is elítélték.

Dăncilă még bízik

A jogerős ítélet kimondásáig Liviu Dragneát megilleti az ártatlanság vélelme – reagált a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu szociáldemokrata pártelnök a büntetőperében hozott ítéletre. Tudomásul vette a teleormani gyermekvédelmi igazgatósággal kapcsolatos perben kimondott ítéletet, ez azonban elsőfokú döntés, ami azt jelenti, hogy a jogerős ítéletig Liviu Dragneát megilleti az ártatlanság vélelme – mutat rá közleményében Tăriceanu.

Viorica Dăncilă miniszterelnök szintén azt nyilatkozta, bízik Liviu Dragnea ártatlanságában, és támogatásáról biztosítja mind a pártelnöki, mind a képviselőházi elnöki tisztségében. Hozzátette, hogy akik a lemondását kérik, súlyosan megszegik az alkotmány előírásait, az uniós irányelveket és a Velencei Bizottság jogi normáit is, amelyek mind garantálják az ártatlanság vélelmét.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."