Holnaptól kivonják a 75 wattos villanyégőket

Az Európai Unió tavaly kezdte meg a hagyományos égők kereskedelmének felszámolását környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva. Először a 100 wattos izzókat vonták ki, most a 75-ösök következnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. augusztus 31., 17:07
2 hozzászólás. 

Holnaptól már nem rendelhetnek 75 wattos hagyományos - vagyis nem energiatakarékos - izzókat az üzletek az Európai Unióban, a tagországok egy korábbi közös döntésének megfelelően. Az EU tavaly kezdte meg a hagyományos égők kereskedelmének felszámolását környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozva.

Először a 100 wattos izzókat vonták ki, majd idén szeptember 1-től a 75 wattosokon a sor. Következik még a 60, a 40 és a 25 wattos hagyományos izzók kereskedelmének megszüntetése is. E termékek 2012-ben tűnnek el véglegesen az üzletekből. A döntés hátterében az áll, hogy az új típusú, energiatakarékos izzók akár ötször kevesebb áramot fogyasztanak, mint a régi égők, így használatukkal jelentősen csökkenteni lehet a környezetszennyezést. Ráadásul uniós átlagban egy-egy családnak akár 2-300 euró éves megtakarítás is jelenthet, ha összes égőjét kicseréli.

A készletek kifutásáig a kiskereskedelmi üzletek elvileg még kínálhatnak a kivonásra ítélt izzókból. Az unióban 2006-ban a háztartások 5,1 milliárd izzót üzemeltettek, ennek kétharmada még hagyományos volt. A családok több mint fele abban az évben még egyáltalán nem használt energiatakarékos izzót.

Forrás: MTI


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2010-09-01 08:38:05
hajra...
avatar
szba
2010-09-02 03:03:46
na es a takarekego eloallitasa nem kornyezettszennyezobb a hagyomanyos egoenel? raadasul a gyakorlat azt mutatja, hogy kevesebb is az elettartama, mert senki nem hasznalja szakszeruen (ha felkapcsolod, kb 15 percig ne kapcsold le, stb.) ez az egesz az uzletrol szol, a massziv tomeg fizessen csak erte sok-sok penzt..

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."