Kifütyülték Boc-ot december elsején

Éles belpolitikai vita árnyékolta be Romániában a nemzeti ünnepet, Erdély és Románia egyesülésének évfordulóját, amelyen Emil Boc miniszterelnököt kifütyölték és lehurrogták.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 03., 08:33
0 hozzászólás. 


Emil Boc vett részt szerdán a román nemzeti ünnep alkalmából Bukarestben szervezett fő rendezvényen, amelyen általában az államfő szokott megjelenni. Traian Băsescu azonban az idén az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kazahsztáni csúcsértekezletére utazott, és a kormányfőt delegálta maga helyett – számol be a manna.ro.

Tette ezt annak ellenére, hogy Romániában a második közjogi méltóságnak a szenátus elnöke számít. Ez utóbbi posztot Mircea Geoană, a legnagyobb ellenzéki politikai erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa tölti be.

A PSD-sek azzal vádolták az államfőt, hogy "csúfot űz" bizonyos nemzeti jelképekből, s Boc delegálásával megsértette a katonai tiszteletadás szabályait. A nemzeti ünnepen ugyanis a katonaság is felvonul, s a szabályok szerint az államfőnek vagy helyettesének kell fogadnia a katonai köszöntést.

A román kormányfő ünnepi beszédében kifejtette, hogy a 92 évvel ezelőtti eseményeknek, Erdély Romániával való egyesülésének köszönheti önazonosságtudatát a román nép, illetve azt, hogy rendelkezik gyökerekkel, hagyományokkal és értékekkel.

A miniszterelnököt a rendezvényről való távozásakor kifütyölte az ünneplő tömeg egy része. A román kormány megszorító intézkedései miatt az utóbbi hónapokban nagyot zuhant Boc és pártjának, a Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) a népszerűsége.

Boc mindössze annyit reagált a kifütyülésre, hogy demokráciában ehhez mindenkinek joga van, Romániában pedig húsz éve demokrácia van. A védelmi minisztérium szerint a kormányőrség (SPP) jelölte ki Emil Boc-ot, hogy fogadja a katonai tiszteletadást, a SPP viszont közleményben azt állítja, ebben a kérdésben nem ők határoznak.

Mircea Geoană vizsgálatot követel az ügyben.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."