Végül mégis egy éves lesz a gyes

Azok az anyukák, akik 2011. január 1. után szülnek, egy évig lesznek gyermeknevelési szabadságon - nyilatkozta a tegnap esti kormányülés után Emil Boc miniszerelnök.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 07., 12:37
1 hozzászólás. 


Bár vasárnap másképp döntöttek, a tegnapi ülésen végül mégis a munkaügyi miniszter javaslatát fogadták el. Traian Băsescu elnök is azt mondta a koalíció vezetőinek, hogy nincs pénz a két éves gyesre - írja a manna.ro.

"2011-el kezdődően a következő lesz a helyzet. A gyermeknevelési szabadság ideje: egy év. A gyermeknevelési segély értéke - akárcsak jelenleg: legalább 600 lej, legfennebb 3400 lej. A korai munkába állási támogatás: 500 lej. Fizetés nélküli szabadság lehetősége a második évtől kezdődően, azzal a megjegyzéssel, hogy a szüléstől számított 24 hónapon belül a szülő bármikor tér vissza dolgozni, megkapja a havi 500 lejt" - mondta a kormányfő.

Mi a helyzet más országokban?
Ausztria - a gyes 16 hetes, ezalatt a fizestés 100 százaléka jár a szülőnek, ezután a szabadság 1-től 3 évig tarthat, ám közben fokozatosan csökken a fizetés százaléka.
Belgium - a gyes 15 hetes, az első 30 napon a fizetés 82 százaléka jár a szülőnek, utána a 75 százaléka
Bulgária - a gyes egy éves, ezalatt a szülő fizetésének 100 százalékát kapja meg, a következő évben a minimálbér jár neki. Amennyiben az anyuka hamarabb munkába áll, a gyes jár az apának vagy a nagyszülőknek.
Dánia - a gyes ideje 52 hét, ebből 18 kötelező az anya, 2 hét pedig az apa számára. Ez idő alatt teljes fizetésüket kapják kézbe.
Egyesült Királyság - a gyes ideje 52 hét. Az első 6 hétre a fizetés 90 százaléka jár, a többire 123,06 angol font.
Franciaország - a gyes 16 hetes (fizetés 100 százaléka), a második gyerek után 26 hetes.
Németország - a gyes ideje 14 hét (fizetés 100 százaléka) plusz 12-14 hónap (fizetés 67 százaléka).
Magyarország - a gyes ideje 3 év, összege megegyezik a minimálnyugdíj összegével.
Olaszország - a gyes 22 hetes (fizetés 80 százaléka).


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szkíta
2010-12-07 19:05:38
ROMÁNIA ÉN ÍGY SZERETLEK , HOGY ROHADNÁL MEg
Itt nem az a legnagyobb probléma hogy lecsökkentették 1 évre a GYES-t hanem az hogy az anyukáknak nincs ahol elhelyezzék a gyereket 1 éves kora után mert egy Udvarhely nagyságú városban 1 bölcsőde van ami nagyon kevés volt eddig is ezután még inkább , és máshova pedig nem veszik be a gyereket abban a korban hisz a gyerekek elég nagy része 2 éves korában sem szobatiszta és sok intézményben húzzák az orrukat hogy esetleg pelust kell cserélni.
Nekünk szerencsénk volt a nagyikkal hogy tudtak vigyázni rájuk 3 éves korukig de sokan vannak akiknek sajnos nincs ilyen szerencséjük , azokkal mi lesz ? majd viszik átalvetőben a gyereket a hátukon a munkahelyre vagy fizetetlent vesznek ki és éhen halnak mert 1 fizetésből nem lehet megélni (kivétel a politikusok ) .
Persze a cigányok kapják nyakra főre a szociális segélyt és ingyenes kórházi ellátást mikor 1 napot se dolgoztak életükbe (tisztelet a nagyon kevés kivétel) , és még megbüntetni se lehet őket mert úgysem fizetik ki .

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."