Boc felelősséget vállalt: érvényes a tanügyi törvény

Nem sokkal 11 óra előtt kezdődött ma a parlament két házának együttes ülése, amelynek napirendjén szerepel a kormány felelősségvállalása a bértörvényért. Az ülést Roberta Anastase vezeti.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 15., 08:24
0 hozzászólás. 


Mircea Toader PDL-képviselő kérte a plénumtól, hogy tűzzék napirendre a tanügyi törvényért való felelősségvállalást is, hiszen ezzel kapcsolatban az ellenzék már benyújtott egy bizalmatlansági indítványt, azóta mégsem került napirendre – olvasható a manna.ro-n.

Ahhoz, hogy a kormány felelősséget vállalhasson a tanügyi törvényért, arra van szükség, hogy a PNL-képviselők nyilvánosan visszavonják aláírásaikat a bizalmatlansági indítványról. Ekkor ugyanis érvénytelenné válik a bizalmatlansági indítvány, és érvényessé a felelősségvállalás: a törvényt tovább lehet küldeni jóváhagyásra az államfőhöz.

Cristian Dumitrescu PSD-képviselő azonban figyelmeztette Roberta Anastasét, hogy amennyiben napirendre tűzi az oktatási törvény problémáját, azzal "jogi visszaélést" követ el. A PSD szerint ugyanis az oktatási törvényért való felelősségvállalásnak nincs jogalapja.

Emil Boc felszólalásában elmondta: a felelősségvállalás az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően fog történni. "Az alkotmány betűjét be kell tartani, ha tetszik, ha nem. Az Alkotmánybíróság döntése nem hagy semmiféle kétséget" - mondta a miniszterelnök.

Ezt követően Roberta Anastase házelnökasszony szavazásra bocsátotta az oktatási törvény problémájának napirendre tűzését. 183 "igen", 0 "nem" szavazat és 1 tartózkodás mellett a téma napirendre került. Az ellenzéki politikusok a szavazás alatt hangosan tiltakoztak, és állítólag nem szavaztak.

Markó Béla miniszterelnök-helyettes felszólalásában elmondta: a Szenátus által megvitatott tanügyi törvény nem azonos azzal, amiért a kormány felelősséget vállal. A két dokumentum mindössze 30 ponton egyezik a háromszázból.

Călin Popescu Tăriceanu liberális frakcióvezető szünetet kért, hogy az ellenzék egyeztethessen. Szerinte ha folytatják a felelősségvállalás procedúráját, azzal húsz év óta először hagynák figyelmen kívül az Alkotmánybíróság döntését.

A szünet után, fél egykor folytatódott a parlament két házának együttes ülése. A PSD nem tért vissza a terembe. Mint mondták, nem kívántak alkotmányellenes döntésekhez asszisztálni.

A PNL képviselői azonban a szünet alatti egyeztetés után visszavonták aláírásaikat a bizalmatlansági indítványról. Az aláírók egyenként a tribünhöz vonultak, hogy bejelentsék aláírásuk érvénytelenségét.

Az aláírások visszavonásával a tanügyi törvény érvényesnek számít abban a formában, amelyért a kormány felelősséget vállalt - jelentette be Roberta Anastase házelnökasszony. A felelősségvállalás ezzel megtörténtnek nyilvánítható, a törvényt már csak az államfőnek kell jóváhagynia.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."