Kifütyülték Băsescut a román nemzeti ünnepen

Kifütyölték hétfőn Traian Băsescu román államfőt és a román kormány több tagját a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett ünnepségeken.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 26., 12:07
1 hozzászólás. 


A román nép január 24-én ünnepli Moldva és Havasalföld középkori román fejedelemségek egyesülését, ami az első lépés volt az egységes román nemzetállam megteremtése felé. Az 1859-es történelmi esemény színhelye a történelmi Moldva fővárosa, Iaşi volt, ahol hétfőn tartották az évforduló központi rendezvényét – olvasható a manna.ro-n.

Ezen részt vett Traian Băsescu mellett a Boc-kormány két minisztere, Teodor Baconschi és Elena Udrea, akiknek szintén ellenséges fogadtatásban volt részük a tömeg részéről. Băsescu délután Focşani-ba utazott, hogy részt vegyen az ottani ünnepségen, ahol a tömeg szintén kifütyölte a beszédet mondó államfőt.

Ezen a napon Románia több nagyvárosában az utcán tüntettek a nyugdíjas katonák, akik kifogásolják a katonai nyugdíjak újraszámítását. A román kormány a tavalyi megszorító intézkedések keretében úgy döntött, hogy megszünteti a kiemelt nyugdíjakat. Ez hátrányosan érinti azokat a nyugállományba helyezett katonákat, akiknek nem volt meg az előírt szolgálati idejük, és végkielégítés fejében vonultak nyugdíjba. Az ő járandóságaik csökkentek az újraszámítás következtében.

Bukarestben mintegy ezren tüntettek, de Kolozsváron is utcára vonultak a tartalékos katonák. A román tömegtájékoztatási eszközök szerint a román nemzeti ünnepen az államfőt és a kormánytagokat kifütyülő tömegben is voltak nyugdíjas katonák, akárcsak ellenzéki pártok szimpatizánsai.

A román kormány tavaly az áfa öt százalékpontos, 19 százalékról 24 százalékra emelése mellett 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazotti béreket. A takarékossági intézkedések miatt mélypontra zuhant a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L), valamint a második, és egyben utolsó elnöki mandátumát töltő Traian Băsescu támogatottsága.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
attibá
2011-01-26 15:19:36
Kell meg csodalkozni amit lemuveltek az utobbi 20 esztendoben a draga politikusaink,elloptak az orszag mindenet ok eszeveszetten meggazdagodtak mi meg dolgozo emberektol minel tobb adot es illeteket levonnak,sot mitobb mindent kitalalnak ,hogy nehezitsek megjobban az eletunket,lelketlen semmiemberek egytol eggyig.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."