Kinyírnák a köztévét?

Hallgatólagosan fogadta el a képviselőház azt a jogszabály-tervezetet, amely megszüntetné a tévédíjat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 17., 13:00
1 hozzászólás. 


A román közszolgálati televízió elnök-vezérigazgatója, Alexandru Lăzescu elmondta, a díj eltörlése egyenértékű lenne a köztelevízió felszámolásával – írja a manna.ro.

Tegnap az alsóházban elfogadott jogszabály kezdeményezői, a Szociáldemokrata Párt képviselői szerint a díjakból befolyó összeg, amely valójában a közszolgálati tévé költségvetésének tetemes hányadát teszi ki, fölöslegesen terheli meg a lakosságot, hiszen a román televíziótársaság állami támogatást is kap a reklámokból befolyó bevételeken kívül.

Ioan Cidrea szociáldemokrata honatya elmondta, a közszolgálati televíziót liberalizálni kellene, hogy ugyanúgy működhessen, mint a magánkézben lévő adók. Szerinte a közszolgálat lakossági díjakból történő finanszírozása ellentmond az európai trendeknek. A jogszabálytervezet végleges elfogadásáról a szenátus dönt majd.

Alexandru Lăzescu figyelmeztetett, hogy az Unió tagjaként az Amsterdami Szerződés minket is kötelez a duális, vagyis magán és köztelevízión alapuló rendszer fenntartására. Elmondta, csak a reklámokból befolyó összegből, díjak nélkül nem lehet fenntartani a közszolgálati tévét.

Az amúgy súlyos anyagi nehézségekkel küzdő intézmény szolgáltatásáért beszedett díjak értéke Lăzescu szerint a legalacsonyabb Európában, nevezetesen négy lej.

Míg Romániában a tévédíj éves összege alig éri el a tíz eurót, Csehországban 35, Magyarországon 40, Nagy Britanniában pedig 185 euró, hangsúlyozta a tévéelnök, aki elismerte, hogy csak 2010 első hat hónapjában a televíziótársaság 18 millió eurós deficitet könyvelt el.

A reklámokból befolyt összeg is évről évre csökken. 2009-ben a reklámbevétel 20 millió euró volt, tavaly már csak 10 millió euró. Ráadásul általában a tévédíj csupán 60 százalékát kapja meg a társaság, az összeget ugyanis nem lehet száz százalékosan behajtani, tette hozzá az elnök-vezérigazgató.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
etke
2011-02-17 14:47:56
"Míg Romániában a tévédíj éves összege alig éri el a tíz eurót, Csehországban 35, Magyarországon 40, Nagy Britanniában pedig 185 euró..." csak azt felejtette el Alexandru Lăzescu,
1)-hogy mi lejben es nem €-ban kapjuk a fizetest...
2)-es az sem mindegy, hogy mennyit....
Vagy talan nincs tudataban annak, hogy nalunk mennyi a minimal es atlag ber????

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."