Korrupcióban jók vagyunk

Románia ismét a negatív lista élén jár. Európában az egyik legnagyobb közéleti probléma a korrupció.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. február 16., 12:33
0 hozzászólás. 

A romániai társadalom legnagyobb problémája a korrupció – így vélekedett az állampolgárok 96 százaléka. 78 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a nálunk a legelterjedtebb a korrupció egész Európában.

A görögöknél sokkal rosszabb a helyzet, ott az állampolgárok 98 százaléka panaszkodik a korrupcióra. Portugáliában és Cipruson 97, míg Bulgáriában 95 százalék ez az arány.

A magyarok ebben a tekintetben egyetértenek a román állampolgárokkal: ugyanolyan értéket mértek a szomszédban, mint nálunk.

A lista pozitív oldalán a Dánia (19 százalék) és Hollandia (14 százalék) foglal helyet.

Ami az uniós intézményekbe vetett hitet illeti: nyugaton nagyobb a gond. Az osztrákok 87, a svédek 85, a németek 81 százaléka véli úgy, hogy az európai intézményekben is jelentős a korrupció. Ugyanez az arány Lengyelországban 52, míg Romániában 57 százalék.

A rendőrség korrupcióellenes tevékenységének megítélése többnyire javult – kivételt képez ez alól Románia. Nálunk 14 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik úgy gondolják, hogy terjed a korrupció a rendőrség berkeiben is.

A felmérésben szereplő kérdésre - Kért-e valaki csúszópénzt az utóbbi 12 hónapban különböző szolgáltatásokért –a legtöbb igen Romániában született. A válaszadók 31 százaléka elismerte a korrupció kísérletének tényét. Ebben a tekintetben az uniós átlag 8 százalék, Hollandiában pedig mindössze 1 százalék.

A politikusokban sem bíznak a romániai válaszadók. 61 százalékuk gondolja úgy, hogy honatyáink nem tesznek eleget a korrupció felszámolásáért.

Nagy Britanniában a civil szervezetek a megkérdezettek 20 százalékának a bizalmát élvezik, Romániában ez az arány csupán 1 százalék.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."