Idén még nem kell vizsgázni a Babeșen

A magyar tagozat vezetője szerint idén csak azokon a szakokon lesz felvételi vizsga, ahol eddig is volt, ám a következő tanévtől ez változhat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Itthon_Kozelet/bbte_info_udv
Itthon_Kozelet/bbte_info_udv
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. március 30., 08:07
0 hozzászólás. 

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának vezetősége egy nemrégiben megjelent rendelethez fűz pontosítást, miszerint az egyetemeknek a 2012-2013-as tanévtől kezdődően az alap-, a magiszteri és a doktori képzésekre is felvételi vizsgát kell hirdetniük.

A kolozsvári állami egyetem képviselői szerint Romániában kétféle módon lehet bejutni egyetemre: egyszerű beiratkozással vagy felvételi révén. Régebben a felvételi legtöbb egyetemen, így a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen is, abból állt, hogy a felvételizők két-három vizsgát tettek a középiskolai tananyag alapján. Az utóbbi években erről áttértek egy másik felvételi típusra, amiben általában az érettségi eredményeket és egyes szakokon a középiskolai eredményeket vették figyelembe, azok szerint rangsorolták a felvételizőket.

A magyar tagozat közleménye leszögezi, az utóbbi eljárás is ugyanúgy felvételinek számít, mint a vizsgázás.

Az állami egyetemeken a felvételit a minisztérium évente kiadott rendeletben szabályozza. Az idei miniszteri rendelet nem teszi lehetővé, hogy az egyetemek a négy középiskolai tanév eredményeit megtartsák a felvételi kritériumok között, csak az érettségi eredményeket és a hivatalos tantárgyversenyeken elért eredményeket vehetik figyelembe.

„Az idén a BBTE-n csak annyi változik, hogy alkalmazzuk a minisztérium rendeletét, és kivesszük a felvételi kritériumok közül a líceumi eredményeket. Külön próbatétel az idén is csak azokon a szakokon lesz, ahol a tavaly is volt, más változás tehát nincs. A BBTE viszont jövő évtől, a 2013-2014-es tanévtől, szándékszik visszavezetni a felvételinek a régebben ismert típusát, amikor vizsgázni kell a beiratkozóknak" – számolt be Dr. Soós Anna, a BBTE magyar tagozatának vezetője, az egyetem rektorhelyettese.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."