Băsescu döntést sürget Verespatak-ügyben

Traian Băsescu az új környezetvédelmi minisztertől azt kérte, hogy vessen véget az időhúzásnak a verespataki bányaprojekt engedélyezése ügyében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. április 11., 10:42
1 hozzászólás. 

Erről az újonnan kinevezett tárcavezető, Korodi Attila keddi beiktatása alkalmából beszélt a román államfő.

Traian Băsescu szerint Románia nem engedheti meg magának, hogy ne termelje ki az aranyat, rezet és palagázt, amivel rendelkezik, szerinte ezt a kincset a munkahelyteremtés miatt is fontos hasznosítani. A verespataki aranybánya megnyitásának felelősségét 1997 óta próbálják egymásra hárítani a különböző román hatóságok, de az időhúzás nagyon sokba fog kerülni az országnak, amikor a befektető kártérítési pert indít majd Románia ellen.

"Aki Verespatak és Veresvölgy (Roșia Poieni) környezetkárosodása miatt aggódik, azt arra kérem, látogasson el a térségbe, és győződjön meg arról, milyen környezeti károkat okozott eddig az állami bányászat. Romániának nincsenek euró-milliárdjai korszerű technológiák importjára, amelyek lehetővé tennék az arany, a réz és a palagáz környezetkímélő kitermelését, ezért az egyedüli megoldás, a külföldi cégek partnersége" – mondta az államfő.

Băsescu szerint érdemes összevetni azt, hogy a verespataki kitermelés 16 év alatt 3 milliárd eurónyi hasznot hozna az országnak, míg Románia minden évben 3,6 milliárd euró veszteséget halmoz fel a nyugdíjalapnál, elegendő munkahely és munkavállaló hiányában.

"Véget kell vetni a hazugságnak és a demagógiának, mind a politikában, mind a sajtóban. Azt kérem öntől miniszter úr, hogy amennyiben ön is életképesnek tartja a verspataki beruházást, akkor sürgősen adja ki az engedélyt, ha pedig nem, akkor mondjon nemet a beruházónak, mert minden további aktatologatás rengetegbe fog kerülni Romániának a közelgő perben" – jegyezte meg Băsescu.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter kedd este tette le a hivatali esküt Traian Băsescu előtt, a házelnökök, a miniszterelnök és a kormány többi tagja jelenlétében. A beiktatási ceremónián - a román szokásjog szerint - csak az államfő mondott beszédet, így Korodi Attilának nem kellett nyilvános választ adnia Traian Băsescunak.

Verespatakon a kanadai tőkével alapított Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját készül megnyitni, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni. A bányanyitásra a román szakminisztérium eddig nem adott ki környezetvédelmi engedélyt.

Forrás: MTI



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szattilasz
2012-04-12 12:02:10
:?: Miért, bőszeszku mit ígér? Hogy utána nem lesz szarban az ország? Köze nincs annak a bohócnak ehhez a témához. Románia nem csak a verespataki kincseket rejti. Idejönnek, szétbasznak mindent, és a Dubai-i Sejkek és a Bankok még jobban felszívják magukat... Most komolyan a munkalehetőségekről beszélünk? 300.000 kg arany és 1,600,000kg ezüst- és bőszeszku a munkalehetőséggel érvel? Szégyen és gyalázat, nem engednék oda senkit. Szerintetek ki a befektető? A cián nem kóla....

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."