Victor Pontát jelölte Băsescu kormányfőnek

  Traian Băsescu államfő Victor Pontát, az ellenzék vezetőjét bízza meg kormányalakítással. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Victor Ponta
Victor Ponta
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. április 27., 19:55
0 hozzászólás. 

Az államfő ezt péntek este jelentette be a Cotroceni palotában a kijelölt kormányfő társaságában.

A 2012. február 9. óta hivatalban lévő Mihai Răzvan Ungureanu kormánya péntek délután bizalmi szavazáson bukott meg a parlamentben. Az urnás szavazáson 235 honatya támogatta az ellenzék bizalmatlansági indítványát, 12-en szavaztak ellene, egy honatya pedig az előírt golyóbis helyett (mellett?) egy cukorkát dobott az urnába.

Ungureanu a Nemzeti Liberális Párt tagja, politikai karrierjét diplomataként kezdte, az utóbbi években Băsescu bizalmasaként a Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) vezette, mielőtt Emil Boc-tól átvette volna a PDL és RMDSZ támogatta kormány vezetését.

Victor Ponta 39 éves, 2010 februárja óta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, 2011 óta az ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) társelnöke, végzettsége szerint ügyész.

A politikába 2001-ben lépett be Adrian Năstase volt kormányfő kezdeményezésére. 2001-2004 között államtitkár volt a PSD-kormányban, a kormány ellenőrző testületét vezette 2004 március 8-ig. A Năstase-kormány átalakításakor a nemzetközi finanszírozású programok gyakorlatba ültetésének ellenőrzésével és a közösségi jog átvételének követésével megbízott miniszterré nevezték ki.

A 2008-ban Emil Boc vezetésével megalakult nagykoalíció a PDL és a PSD támogatásával alakított kormányt, amelyben a parlamenti kapcsolattartással megbízott tárca nélküli miniszter tisztségét töltötte be. Annak a kormánynak a tevékenységét Ponta szinte folyamatosan bírálta. (A nagykoalíció alig egy év múltával felbomlott, és a PDL az RMDSZ, később a függetlenek bevonásával alakított kormányt 2009 végén, amely kisebb-nagyobb átalakításokkal 2012 februárjáig volt hatalmon, amikor az ország irányítását a most leszavazott Ungureanu-kabinet vette át.)

Victor Ponta a PSD előtt a párt ifjúsági szervezetét, a TSD-t vezette. A Szociáldemokrata Párt 2010 februári kongresszusán jelölték pártelnöknek, a voksoláson Mircea Geoană akkori pártelnököt győzte le, akit azóta ki is zártak a PSD-ből.

Ponta 1998-ig a bukaresti első kerületi bíróság ügyésze volt, 1998 és 2002 között a Legfelsőbb Bíróság korrupcióellenes részlegén (a mai DNA elődjénél) dolgozott.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."