Működik a rakétapajzs: Dél-Romániát már védi

A rakétapajzs üzembe helyezéséről döntöttek a NATO-csúcson: Dél-Európa védelmét a Földközi-tengeren cirkáló hajók biztosítják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Traian Băsescu
2015-re az intézkedést stabilan kiterjesztik az ország egész területére
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. május 21., 11:40
0 hozzászólás. 

A rakétapajzs üzembe helyezéséről döntöttek vasárnap a NATO-csúcson: Dél-Európa védelmét a ballisztikus rakéták ellen két, a Földközi-tengeren cirkáló hajó biztosítja. Románia déli része mindenképp védett, ha mindkét hajó jelen van, akkor az ország egész területe - jelentette be vasárnap éjjel Traian Băsescu államfő.

2015-re az intézkedést stabilan kiterjesztik az ország egész területére, akkor nyílik meg a Deveselu katonai bázis, oda telepítik a rakétapajzs egyes elemeit. Az államfő reményét fejezte ki arra nézve, hogy a bázis felépítése és felszerelése céljából az amerikai hadsereg elsősorban román cégekkel fog szerződést kötni.

A rakétapajzs amerikai technológia alapján és négy fázisban valósul meg, várhatóan 2020-ra készül el teljesen.

A NATO ramsteini parancsnoksága alá helyeztek egy Törökországban működő csúcstechnológiás radarrendszert, és ide került az SM-3-as elfogó rakétákkal felszerelt, a Földközi-tengeren állomásozó, Aegis osztályú amerikai fregattok és Lengyelországba és Romániába telepített elfogó vadászgépek irányítása.

Traian Băsescu elmondta, a chicagói NATO-csúcson kérte azt is, hogy a NATO konkrétan, a politikai nyilatkozatokon túl is növelje a kapacitását az energetikai biztonság terén, és aktívan lépjen fel a kiberterrorizmus ellen.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."