Több százmillió eurótól eshet el Románia

A POSDRU kifizetéseiben észlelt törvénytelenségek miatt idén 100 millió, jövőben 1,1 milliárd euró elvesztését kockáztatja Románia.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Victor Ponta
A problémás kifizetések miatt a POSDRU-programot újra felfüggeszthetik
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. május 21., 11:48
0 hozzászólás. 

A humánerőforrás-fejlesztési operacionális program (POSDRU) 2010-es és 2011-es kifizetéseiben észlelt törvénytelenségek miatt Románia ebben az évben 100 millió, jövőben 1,1 milliárd euró elvesztését kockáztatja – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök.

A kockázat az, hogy az Európai Bizottság felfüggesztheti a program kifizetéseit, ezért a kormány keményen kíván fellépni. Ha év végéig nem tudják az intézkedéseket hatályba léptetni, akkor drasztikus megoldásokat vezetnek be, ami akár a POSDRU teljes vezetésének újraszervezését is jelentheti, vagy az újraakkreditálást – jegyezte meg Ponta.

A kormányfő hozzátette, hogy a vétkesek a törvény előtt felelnek ezért a "rablásért".

Ponta nem hivatalos adatokra támaszkodva elmondta, a Romániának kiutalt kétmilliárd eurónak csupán a 6 százalékával számoltak el, összesen 2500 szerződést kötöttek, és nagy bajok vannak a projektek elbírálásával és azok ellenőrzésével.

A számítógépes rendszerhez 350 nem hivatalos személy férhetett hozzá, míg az archiválás részmunkaidős feladatára felvett fizetések 3500 és 10 000 euró között mozogtak. Jó példa a szabálytalanságokra, hogy például a vízimentőket nem a tengerparton, hanem az ország más részein képezték ki.

Két héttel ezelőtt az akkori tanügyminiszter, Ioan Mang azt nyilatkozta, hogy a problémás kifizetések miatt a POSDRU-programot újra felfüggeszthetik.

Az Európai Bizottság február 21-én döntött úgy, hat hónapra megszakítja a kifizetéseket, amelyeket viszont tavasszal újraindíottak.

manna.ro/mediafax



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."