Hatmillióan füstölik el magukat évente

A cigi öl, évente hatmillió embert. Ennek a tizede nem is dohányzik. Felméréssel ijesztget a WHO a füstmentes világnapon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Cigizés
A legtöbb megelőzhető halálesetet a dohányzás okozza.
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. május 31., 17:27
0 hozzászólás. 

A Dohánymentes Világnapon, május 31-én tette közzé felmérését az Egészségügyi Világszervezet (WHO): a legtöbb megelőzhető halálesetet a dohányzás okozza.

A WHO felmérése alapján a dohányzás évente 6 millió embert öl meg világszerte, ebből 600 ezren passzív dohányosok.

A füstöléstől elhunyt személyek száma évről évre nő, a WHO előrejelzése szerint 2030-ra mintegy

8 millióan fognak belehalni ebbe a szenvedélybe.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1986-tól május 31-ét Dohánymentes világnappá nyilvánította bízva abban, hogy a dohányzással kapcsolatos halál megelőzhető. Ezen a napon a világszervezet különböző programokat, kampányokat, felhívásokat indít.

Az Európai Munkavédelmi és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a Dohánymentes Világnap alkalmával hirdette meg a Dohányfüst-mentes munkahelyek nevű kampányát, melynek célja felhívni a munkáltatók és az alkalmazottak figyelmét arra, hogy zárják ki a dohányfüstöt munkahelyükről egész Európában.

Az Európai Unióban félmillió személy hal meg évente

a dohányzás miatt, közülük 79 ezren csak passzív résztvevői a cigizésnek. A legtöbb tagállamban dohányellenes törvényeket hoztak, vagy betiltották füstölést a közterületeken és kávézókban, éttermekben. A törvények országonként változnak.

Az EU-OSHA kampánya arra buzdítja a munkáltatókat és a munkaadókat, hogy törvénykezéstől függetlenül hozzanak létre füstmentes munkahelyeket. A közhiedelemmel ellentétben nincs egyetlen olyan szellőztető rendszer sem, ami teljes egészében eltávolítja a dohányfüstöt, viszont a dohányzásra kijelölt termek szennyezik a szomszédos, nemdohányzó felületeket.

Az EU-OSHA szerint a dohányzóknak kialakított termek nem gátolják meg a nemdohányzók érintkezését a füsttel, például a takarítószemélyzet ki van téve a dohányfüstnek, és belélegzi azt.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."