Az államnak dolgozik a magas keresetűek fele

Fele azoknak, akik havonta 1000 euró felett keresnek, állami alkalmazott – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök a szolidaritási adó bevezetése után.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Pénz
Majdnem 190 ezer román alkalmazottnak volt a havi bruttó fizetése nagyobb 5000 lejnél.
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. június 04., 15:26
0 hozzászólás. 

97 ezer olyan közalkalmazottról tudnak, akik különböző jövedelmekből több mint 1000 eurót keresnek havonta – nyilatkozta Victor Ponta a pénzügyminisztérium adataira hivatkozva, melyet a szolidaritási adó elemzésénél mutattak be.

Az Országos Statisztikai Hivatal szerint majdnem 190 ezer román alkalmazottnak volt a havi bruttó fizetése nagyobb 5000 lejnél (kb. 1180 euró) 2011 októberében. Majdnem ugyanennyien kerestek hasonló összeget 2008 októberében is, de időközben 12,5 százalékkal csökkent az alkalmazottak száma.

Romániában 1,2 millió közalkalmazottat tartanak nyilván, ők teszik ki a 4,2 millió alkalmazottnak mintegy a negyedét. Azoknak az aránya, akik 1000 eurónál többet keresnek, négyszer nagyobb a közszférában, mint a magánvállalatoknál.

"Nem hiszem, hogy 1000 euró nagy összeg lenne, de megfelelő megélhetést biztosít. Rajtuk kívül még 1,2 millió közalkalmazottnak és 6 millió nyugdíjasnak van sokkal kisebb jövedelme. Léteznie kell egy megoldásnak, ami kiegyenlíti mindezt" – fogalmazott Ponta.

A kormányfő szerint 2013-tól tervezik kiszabni a 4500 lej fölötti közalkalmazotti bérekre kivetett 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett a 16 százalékos szolidaritási adót. Ez a különadó azt jelentené, hogy a 4500 lejt meghaladó jövedelemrészből újabb 16 százalékot vonnak le.

A kormányfőt elsősorban a Hidroelectrica, a Rovinari és Turceni energetikai vállalatoknál osztott bérek háborították fel.

manna.ro/zf.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."