Román kollégái eltanácsolják Kövért Romániától

A szenátus és a képviselőház elnökei, Vasile Blaga és Roberta Anastase levelet írtak Kövér Lászlónak a Magyar Országgyűlés házelnökének.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Kövér László
Kövér László persona non grata Romániában
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. június 05., 10:08
0 hozzászólás. 

"Hasznosnak találják", ha Kövér László elhalasztja minden romániai látogatását az önkormányzati választások kampányidőszakában.

"Románia és Magyarország számára az Erdélyben élő magyar közösség, és annak politikai képviselete egy erős szövetséget képvisel. Reméljük, megérti, hogy ezért feltétlenül szükséges, hogy a közösségek a romániai demokratikus folyamatban való részvétele minden beavatkozástól mentes legyen" – fogalmaz a két házelnök.

"Megértjük és méltányoljuk, hogy kapcsolatban akar maradni a romániai magyar közösségekkel. Méltányoljuk azt is, ha az ön beavatkozási szándéka jól meghatározott kétoldali kapcsolat marad. Bármilyen, a belső demokráciába beleszóló beavatkozás, véleményünk szerint ellent mond az európai szellemiségnek, hiszen az terméketlen lenne a saját és a magyar közösség akaratát és törekvéseit tekintve is" – írja levelében Vasile Blaga és Roberta Anastase.

Az MPP Maros Megyei elnöke, László György hétfőn jelentette be, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke Kövér László kedden részt vesz a polgári párt nyolc helyszínen rendezett kampányrendezvényén: Marosvásárhelyen, Segesváron, Akosfalván, Nyárádszeredában és Szovátán, majd 19 órától az MPP marosvásárhelyi kampányzáróján.

László György szerint Kövér László látogatása nem kellene zavarjon senkit, és reméli, hogy a dolgok rendeződnek az önkormányzati választások után.

Szombaton Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is kitért a Nyirő-ügyre egy aradi rendezvényen, szerinte Kövér Lászlónak nem lett volna szabad beavatkoznia az önkormányzati választások kampányába és a magyar házelnök nyilatkozatai nem az RMDSZ-nek, hanem Magyarországnak tettek rosszat.

Szintén szombaton Ioan Rus, belügyminiszter is azt mondta egy kolozsvári sajtóértekezleten, hogy a budapesti hatóságoknak bocsánatot kell kérniük a magyar parlament elnökének "Romániát ócsárló kijelentéseiért" és kitért arra is, hogy a maga részéről arra számított, hogy ez pénteken meg is történik abból az alkalomból, hogy mindkét miniszterelnök részt vett az unió kohéziós politikájáról rendezett bukaresti csúcsértekezleten.

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író május 27-re tervezett székelyudvarhelyi újratemetése azért maradt el, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a tervezett temetés előtt két nappal kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt.

A szervezők – a Magyar Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és május 27-én csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen.

Közleményükben a szervezők Bunta Leventét, az RMDSZ színeiben megválasztott székelyudvarhelyi polgármestert tették felelőssé a hibás temetkezési engedély kiadásáért.

Lukács Csaba, az erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezető korábban azt közölte, hogy Nyirő József hamvait keresve több autót is megállítottak a román hatóságok Székelyföldön.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."