Sport » Egyéb sport

Új névvel rajtol az idei Hargita rali

Nem csak új névvel, de szinte teljesen új helyszíneken szervezik az idei ralit. A tavalyi siker miatt idén ragosabb helyről rajtol a verseny.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

hargita rali
Hargita rali 2013 | Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. augusztus 15., 09:22
0 hozzászólás. 

Már nem is kell sokat várni az idei Hargita ralira, hiszen szeptember 26-27-én szervezik Udvarhelyen és környékén. Nyolc év kihagyás után tavaly ismét életre hívták a valamikor országszerte híres Hargita Ralit, amivel tavaly sem vallottak szégyent a szervezők. Összegyűjtöttük a legfrissebb infókat, amit tudni lehet és érdemes az idei versenyről.

Megváltoztak a szakaszok

„Most már azért célegyenesben vagyunk" – kezdte mondandóját Ferenc Csaba főszervező, amikor a versenyről érdeklődtünk. A pálya összesen 9 gyorsasági és egy szuperspeciális szakaszból fog állni, ami a városban lesz. A pályák összetétele 80 százalékban változott meg a tavalyihoz képest.

Az új pályarészek pontos útvonalát Ferencz Csaba szervező még nem szeretné nyilvánosságra hozni, de azt elárulta, hogy a legrövidebb gyorsasági szakasz 11,2 km, a leghosszabb 19 km lesz. Az gyorsasági szakaszok hossza majdnem eléri a 130 kilométert, a verseny össztávja pedig a 420 kilométert. A gyorsasági szakaszok továbbra is a környék makadám útjain történnek, kivétel a szuperspeciális szakasz, ami nézők örömére péntek este a város területén fog zajlani.

A tavai pályák látványosak és technikásak is voltak, kíváncsiak voltunk, miért kellett a nagy részét kivenni és új útvonalakat keresni? Ferenc Csaba elárulta, hogy sajnos csak ígéreteket kapott, hogy megjavítják az érintett útszakaszokat, de ezek nem valósultak meg.

„Új alapokra helyeztem ezt és kerestem olyan helyeket, ahol segítségre találtam. Azokon az útvonalakon, ahol most végigmegy a mezőny, a helyi közösség segítségével sikerült ezt megoldani, mert szeretném, hogy minél jobb minőségű utakon menjenek a versenyzők" - magyarázta a szervező.

Azért annyit sikerült az uh.ro-nak megtudni, hogy egyetlen szakasz, ami megmaradt teljes mértékben, az a Szentkeresztbányáról a Hargitára felvezető útvonal, ami Dietrich Árpád nevét viseli.

Idén is a körforgalomban pörögnek

Akik csak a szuperspeciális szakaszra látogatnak ki, azoknak sem kell csalódniuk. Ennek az útvonala is megegyezik a tavalyival tehát a Bethlen utcán a kórház és vasútállomás közötti részen lehet majd szurkolni a versenyzőknek. A pályát nem változtatják, de a biztonságra még nagyobb hangsúlyt fektetnek. Csaba elmondta, hogy idén a teljes pályát szeretnék védőkorlátokkal körbevenni, hogy megakadályozzák a baleseteket, és azt is, hogy bárki át tudjon menni az úton a verseny ideje alatt.

Lesz udvarhelyi versenyző is

A tavalyi versenyről a versenyzők is jó élményekkel tértek haza és a verseny is rangosabb szintre emelkedett, így várhatóan idén még többen állnak majd rajtvonalhoz.

„Idén a verseny megkapta az 1-es szorzót, tavaly csak 0,8-as volt, ez azt jelenti, hogy idén már egy az egyben számolják a megszerzett pontokat. Tavaly 0,8-as szorzónál 43-an álltak rajtvonalhoz, úgyhogy idén 45-50-re számítunk, akik közé külföldi vendégeket is várunk. Az előrejelzések szerint 6-8 páros jön Magyarországról. Lesz udvarhelyi induló is Pethő Attila és Thomas Campean navigátor személyében, akik három hegyi szakaszon kellett részt vegyenek, hogy megkapják az engedélyt, ezeket sikeresen teljesítették. Előfutóként meglehet említeni Ferenczy Lórándot, aki jelezte, hogy részt szeretne venni a versenyen. Nullás autóval fog menni, ez azt jelenti, hogy a versenyben nem vesz részt, hanem biztonsági szerepe lesz" - nyilatkozta Csaba.

Az idei rali fő támogatója a Hargita Gyöngye, így a verseny neve is ehhez igazodik, ezért Raliul Perla Harghitei néven került a versenynaptárba.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."