Sport » Egyéb sport

Ennyi üzemanyagot raliztak el hétvégén

Összegyűjtöttünk néhány érdekes adatot a raliról, amit érdemes elolvasnod. Tudtad, hogy a záró autó igazából nyitó autó?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

rali statisztika-4
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. szeptember 30., 15:57
0 hozzászólás. 

Izgalmas futamokkal, látványos borulásokkal, ovációt kiváltó szuperspeciális szakasszal, sérülések nélkül járt le Dunlop Országos Ralibajnokság utolsó futama, a Hargita Gyöngye Rali.

A rali nem az olcsó sportok közé tartozik, így a futamok szervezése sem aprópénz, ezt bizonyítja, hogy a Hargita Gyöngye Rali költségvetése is nagyjából 55 ezer euróra rúgott. Ennyit dobtak össze a támogatók, hogy három napon át élvezhessük a benzingőzt és helyben szurkolhassunk kedvenceinknek.

Miből áll ez az összeg?

Csak a pályabírók és megfigyelő szállása, étkeztetése és fizetése nagyjából 15 ezer eurót kóstál. Azt is tudni kell, hogy a szervezők verseny előtti négy és fél hónapnyi munkájának az eredményét láthattuk három nap leforgása alatt.

„Ahhoz hogy működjön ez a gépezet, szerda esetére percre és méterre pontosan össze kellett állnia mindennek, hogy egészen szombat estig, amikor lekapcsoltuk a színpad világítását, olajozottan menjenek a dolgok. Négy és fél hónap szervezése csúcsosodott ki és vált láthatóvá ebben a három napban" – mesélte Ferencz Csaba, a Hargita Gyöngye Rali főszervezője.

A mezőnyből 29 páros fejezte be a versenyt és 13-an estek ki különböző okok miatt. A verseny alatt több kicsúszás is történt, a kápolnási gyors viccelte meg legjobban a versenyzőket, egy kanyarban nyolcan is lesodródtak az útról, összesen három borulás történt.

rali statisztika-6

Minden gyorsasági szakasz elején egy mentő orvossal, egy autómentő és egy tűzoltó-rohamkocsi állt bevetésre készen. A hosszabb szakok plusz mentőt kaptak a féltávhoz.

A városban egy szervizpark volt, amiben 30-35 szervizműhely működött. Általában minden versenycsapatnak van szervizcsapata. Ez kisebb csapatoknál két személyt jelent, a nagyoknál pedig elérheti a nyolc főt is. A szervizparkban működnek nagy létszámú szervizcsapatok is, akik több csapat autóját javítják.

Gumiállomás, szerviz és tankoló-park

A verseny ideje alatt a Kossuth Lajos és II. Rákóczi Ferenc utcában nagyjából kétszáz szerelő dolgozott, volt külön gumiállomás is, akik teljes raktárkészlettel érkeztek és a versenyzők az időjárás és terepviszonyoknak megfelelő gumit helyben választhatták ki és szereltethették fel.

A versenyautók kerékmérete murvás talajon megegyezik, mindegyik 15 colos kerekekkel indul, különbség csak a gumi szélességében van.

Azok a versenyzők, akik a dobogós helyért küzdöttek, minden körnél új szett gumit rakattak fel. Marco Tempestini, Edwin Keleti – és lehetne folyatni a sort – elég sokat költhettek abroncsra.

Csak a pénteki napon autónként 8 darab gumit fogyott, egyenként 300 euróért.

Ezt szombaton újabb 3 600 eurót érő abroncs szettel toldottak meg. És még nem említettük a defekteket, amik szintén gyakoriak a raliban. A versenyzőknek minden kör után 20 vagy 30 perc állt rendelkezésükre, hogy az autón gumit cseréljenek és az esetleges meghibásodásokat kijavítsák.

rali statisztika-1

A szervizpark kijáratánál volt a tankoló zóna, ahol a versenyzők üzemanyaghoz jutottak, és ezek a monstrumok szomjaztak is rendesen. Bár az autópark széles palettát vonultatott fel teljesítmény szempontjából, a legszomjasabb gépek a száz liter per száz kilométer fogyasztást is produkálták versenytempóban. Az összekötő részeken a kocsik megelégedtek a 25-30 liter/100 km-es fogyasztással.

Az induló versenyautók és előfutó autók átlagos fogyasztása körülbelül 30 l/100 km. Ez ötven autóval számolva a 110 kilométernyi gyors szakaszon, 1650 liter üzemanyagot jelent. A versenyautók nagy része már bioetanollal működik, ami környezetbarát és 6-7 lej körül van litere. De van olyan is, amelyikbe spéci versenybenzint töltenek, ennek már 5 euró litere.

A slepp, a bíró és a nyitóautó

A versenyzőket nem csak saját stábjuk kísérte el, hanem a szurkolók, újságírók és egyéb a ralihoz köthető személyzet is. Jelen volt a szaksajtó, akinek több mint ötven akkreditációt osztottak ki és nagyjából 100-120 filmes, fotós, szerkesztő és újságíró tudósított az eseményről, 90 bíró (amiből 21 vezetőbíró) követte a ralit, 12 autót adtak ki a versenyigazgatóságnak és összesen 20 szervező autó volt mozgásban a verseny alatt. A versenyigazgató a szállodában berendezett központban monitoron, GPS-es rendszeren követte a versenyzők mozgását.

A versenyre érkezők nagyjából 80-100 autóval érkeztek a városba. A szállásfoglalások már hónapokkal ezelőtt megkezdődtek, így a verseny előtti napon már nem volt szabad szállás a város területén.

rali statisztika-2

És végül tudnivalóként, a mindenki által záró autóként emlegetett kocsi, amely a versenyzők után utolsóként megy el a gyorsasági szakaszon, nem lezárja a versenyt, hanem megnyitja a forgalmat, így a közönség is ráhajthat arra, tehát nyitóautó.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."