Sport » Egyéb sport

A fazekaskorongtól a birkózószőnyegig

Szemtelenül fiatal és nagy jövő áll előtte, ha így folytatja. Juon Mihály korosztálya egyik legígéretesebb tehetsége edzője szerint.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

juonmihaly2
Generációja egyik legjobbja (balra, kékben)
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. április 22., 12:13
0 hozzászólás. 

Néhány napja töltötte a 17 életévét a Kós Károly Szakközépiskola egyik tizenegyedikes diákja – ahogy az iskolából kifordul, talán sokan nem is tudják, hogy edzésre igyekszik. Juon Mihály, vagyis Misike már tíz éve jár edzésre és ezen a héten nem sokan lennének a helyében – a fiatalembernek ugyanis péntek estéig négy kilogrammot kell leadnia, hogy szőnyegre léphessen az országos ifjúsági egyéni bajnokságon Krajován. A tét nagy: amennyiben megnyeri az 50 kilogrammos súlycsoport versenyét, állandó tagja lesz a román válogatottnak.

A bajnok nyomában

Misi 1998. április 16-án született Korondon – mint tudjuk, egyik székelyföldi olimpiai bajnokunk, Lőrincz Márton is innen, a fazekasokról elhíresült településről származik, egyébként az ifjú birkózó szülei is ezt a hagyományos mesterséget űzik. Ma a Lőrincz nevét viseli a birkózóklub és a sportterem is, ahol a település fiataljai küzdenek a szőnyegen – Misi is ott kezdte, mindössze hét éves volt, amikor az osztálytársai és barátai tanácsára ő is látogatni kezdte Józsa Gábor és Balázs Imre edzéseit.

juonmihaly5Az alapokat ott sajátította el, de amikor három évvel ezelőtt Udvarhelyre jött középiskolába, Bodrogi Csaba lett az edzője. Sűrűbb lett a versenynaptára is, hiszen a közben az ifjúsági kategóriákba belenövő, egyelőre még 50 kilós súlycsoportban versenyző Misi egyre-másra nyerte a versenyeket, 2014-ben már komoly címeket tudhatott magáénak – országos bajnok lett korosztályában és súlycsoportjában, illetve Európa-bajnoki hetedik helyezést is szerzett, a szlovákiai ifjúsági világbajnokságon pedig 16. lett.

Rendőr vagy légiós?

Az utóbbi húsz év legkiemelkedőbb udvarhelyi birkózói Bodrogi Csaba edző szerint László Szabolcs és Sándor Csaba voltak – előbbi tavaly a helyi rendőrség vezetője lett, utóbbi a francia idegenlégióban szolgál.

juonmihaly3Nem mellékesen több olyan birkózó is kikerült Székelyudvarhelyről, akit nem utolsósorban a jó fizikuma miatt vettek fel a légióba. Edzője, Bodrogi Csaba szerint megvannak Misi fizikai és mentális adottságai ahhoz, hogy kiváló sportoló lehessen belőle – jelenleg többen is dolgoznak vele (Udvarhelyen Katona László, László Szabolcs és Sebestyén Csaba is edzik az ifjakat Bodrogin kívül), de a válogatott edzőtáboraiban, versenyein is nagyon sokat lehet fejlődni.

juonmihaly6Juon Misi egyelőre nem gondol arra, hogy rendőr vagy idegenlégiós legyen – előtte csak az lebeg, hogy minden edzésen a maximumot nyújtsa, kellő alázattal sportszerű életmódot folytasson, így pedig az eredményes szereplései is tovább folytatódnak. A születésnapja előtti hétvégén, április 11-én a törökországi Bursában korosztályos Balkán Kupát nyert, súlycsoportjában legyőzte macedón, albán és török vetélytársait.

Mint tudjuk, az olimpiákat négyévente rendezik, Juon Mihály a riói olimpia évében csak 18 éves lesz, a tokiói ötkarikás játékok idején pedig 22 – nyilvánvaló, hogy egy olimpiai részvétel nagyon sok mindenen múlik, nemcsak a tudáson és a felkészülésen, de az ifjú korondi birkózónak megvan az esélye arra, hogy akár Lőrincz Márton nyomába lépjen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."