Sport » Egyéb sport

A Renault csapat botránya

Mint ismeretes, a Szingapúri Nagydíj előtt az FIA kétéves felfüggesztett eltiltással sújtotta a tavalyi nagydíjat manipuláló Renaultot, vagyis a csapat tovább versenyezhet a Forma-1-ben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

renault1
renault1
szerkesztoÍRTA: B.CS. & M.ZS
2009. szeptember 24., 21:41
1 hozzászólás. 


A Nemzetközi Automobil-szövetség Motorsport Világtanácsa hétfőn Párizsban tárgyalta a Renault manipulációs ügyét, amely a 2008-as Forma-1-es Szingapúri Nagydíja kapcsán merült fel. A testület szerint a franciák bűnösök a felhozott vádakban, és ezért kétéves felfüggesztett eltiltásra ítélte a gárdát. Flavio Briatore, egykori csapatfőnök örökös eltiltást kapott, míg Pat Symonds ex-főmérnök (akiktől a múlt hét közepén megvált a Renault csapat) öt évig nem vállalhat munkát az FIA versenysorozataiban.

briatore_and_symonds

A vád szerint a Renault Nelsinho Piquet szándékos balesetével manipulálta a tavalyi Szingapúri Nagydíj végeredményét. A balesetnek köszönhetően az istálló másik pilótája, Fernando Alonso megnyerte a futamot.

Természetesen a tárgyaláson ott volt a kétszeres világbajnok is, aki azt hangoztatta, hogy nem tudott a manipulációról, miközben idősebb Nelson Piquet határozottan állította, a spanyol is beavatott volt. A meghallgatásról nem hiányozhatott Nelsinho sem, aki nemrég ezen ügy kapcsán védettséget kapott az FIA-tól, amennyiben minden részletet kitálal.

A Renault-tól múlt héten távozó csapatfőnök, Flavio Briatore, és egykori kollégája, a főmérnök Pat Symonds viszont nem volt ott a tárgyaláson, mivel ők már lemondtak pozíciójukról, és őket már a nyomozás során korábban kifaggatták az FIA illetékesei.

A Nemzetközi Automobil Szövetség honlapján közzétette a Renault-ügy teljes anyagát, melyből kiderült, hogy a hétfőn kétéves felfüggesztett eltiltásra büntetett istállón belül egy negyedik személy (akiről nincsenek további információk) is tudott a készülő összeesküvésről.

Néhány formula 1 berkekben közismert személyiség - Bernie Ecclestone, Luca di Montezemolo, Carlos Gracia (a spanyol motorsport-szövetség elnöke) túlságosan is súlyosnak találta a Flavio Briatore-ra kirótt F1-től és valamennyi, Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) által szervezett rendezvénytől való életre szóló eltiltását. Ugyanakkor néhányan –Damon Hill, Niki Lauda- nemtetszésüket fejezték ki, hogy Nelsinho Piquet – aki ugyebár az autó volánja mögött űlt - és a Reanult csapat mondhatni büntetlenűl megúszták az esetet.

A Renault vezetősége a manipulációs ügy tárgyalása után úgy döntött, hogy a márka marad a Forma-1-ben. A vezetőség Bob Bellt nevezte ki a 2009-es szezon hátralévő részére Forma-1-es istállója csapatfőnökének. Az eddig csak technikai igazgatóként tevékenykedő szakember az idény végéig mindkét pozíciót betölti. Bell a múlt héten a csapattól távozó Flavio Briatore helyét veszi át.

Érdekesség még az istállóval kapcsolatban, hogy második számú pilótájuk Romain Grosjean betegeskedik Szingapúrban, így nincs kizárva, hogy a fiatal franciát az istálló tesztpilótája, Lucas di Grassi helyettesíti majd.

Ezenfelül a csapat két nagyon fontos szponzora az ING (főszponzor) és a Mutua Madrilena úgy döntöttek, hogy a szingapúri manipulációs botrány után azonnali hatállyal továbbállnak a csapattól.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vmelinda
2009-09-28 14:26:35
A Renault botrány
Szerintem létezhetetlen, hogy Alonso ne tudott volna az egészről, hiszen előre megbeszélt stratégia volt, amiből egyértelműen Alonso profitált. Sajnálatos ez a döntés, mellyel egyszerűen kimentették Alonsot.Mi a garancia arra, hogy tisztán fog ezután sportolni, ha már ilyesmivel egyszer besározta magát?
Sajnálom Massat, hogy ilyen piszkos ügy miatt nem lehetett a tavaly bajnok...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."