Sport » Egyéb sport

Vettel rajt-cél győzelmet aratott Szuzukában

A pole pozíciót megszerző Sebastian Vettel végig vezetve nyerte meg a Japán Nagydíjat, és ezzel az utolsó két futamra is életben tartotta világbajnoki esélyeit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

japan_dobogo
japan_dobogo
szerkesztoÍRTA: M.ZS & B.CS
2009. október 05., 12:14
0 hozzászólás. 


A listavezető Jenson Button nyolcadik, a szintén végső győzelemre hajtó Rubens Barrichello hetedik lett. Vettel mellé a dobogóra Jarno Trulli és Lewis Hamilton állhatott fel.


Kellemes idő fogadta Suzukában az időmérő edzés résztvevőit – nem úgy, mint a pénteki szabadedzéseken, amikor az eső miatt kevés kört tettek meg a pilóták – a csapatok lényegében a szombat délelőtti tréningen tudtak csak érdemi munkát végezni a beálltásokkal.

Az időmérőt több baleset is tarkította, súlyos sérülés azonban nem történt. A sárga zászló figyelmen kívül hagyása miatt Adrian Sutilt, Rubens Barrichellót, Jenson Buttont, Sébastian Buemit és Fernando Alonsót is hátrasorolták az időmérőn elért eredményéhez képest, míg Vitantonio Liuzzi váltócsere miatt kapott hasonló mértékű szankciót.

A Japán nagydíj rajtsorrendje a büntetéseket is figyelembe véve a következő lett:
1. Vettel                Red Bull-Renault
2. Trulli                  Toyota
3. Hamilton            McLaren-Mercedes
4. Heidfeld             BMW-Sauber
5. Räikkönen         Ferrari
6. Kovalainen         McLaren-Mercedes
7. Rosberg            Williams-Toyota
8. Kubica              BMW-Sauber
9. Sutil                  Force India-Mercedes
10. Barrichello       Brawn-Mercedes
11. Alguersuari      Toro Rosso-Ferrari
12. Button             Brawn-Mercedes
13. Fisichella         Ferrari
14. Buemi             Toro Rosso-Ferrari
15. Nakadzsima    Williams-Toyota
16. Grosjean         Renault
17. Alonso            Renault
18. Liuzzi             Force India-Mercedes
19. Glock            Toyota
20. Webber          Red Bull-Renault


A tegnapi időmérő edzésen gumifalba ütköző német Timo Glock nem állt rajthoz a futamon, mert a baleset következtében ötcentis vágás keletkezett a lábszárán. Két hét múlva Brazíliában viszont már versenyezhet. A Toyota így egy pilótával, a második helyről induló olasz Jarno Trullival vágott neki a szuzukai versenynek.
glock
A verseny rajtja ütközésmentesre sikerűlt, Vettel megtartotta első helyét, de ez Jarno Trullinak már nem sikerült, és visszaesett Hamilton mőge a harmadik helyre.

Mark Webber Red Bullja a szombati szabadedzésen annyira megsérült, hogy kénytelen volt a bokszbol rajtolni, és az első öt körben háromszor is a szerelőbe kötöttki. A csapat okosan tesztelésre hasznalta fel Webber versenyét, ez a hatralévő futamokon komoly pontokat jelenthet számukra.

A világbajnokságot vezető Jenson Button biztonsági autózást mutatott be, de kis szerencsével a nyolcadik helyet így is elcsípte. Az előtte autózó Adrian Sutil és Heikki Kovalainen ugyanis összeakadt és ezzel Button két helyett lépett elóre.

Nakadzsima Kazuki a Williamsszel és Fernando Alonso a Renault-val többi versenyzőtársukkal ellentétben bevállalta az egy bokszlátogatást, ám óriási előrelépést ez nem hozott nekik.

Az élen álló hármas közel azonos taktikán volt, Hamilton a 38. körben állt ki, ám az addig mögötte autózó Trulli egy körrel tovább kint tudott maradni, és ez elég volt ahhoz, hogy a Toyotás pilóta visszavegye rajthelyezését, kényelmesen megelőzte Hamiltont. Vettel első helye egy percig sem forgott veszélyben, a német bokszkiállása után megnyugtató előnnyel állt vissza az első helyre.

A boxból kihajtó Giancarlo Fisichellát a szintén kerékcsere után pályára hajtó Kovalainen hagyta helyben a bokszutca kijaratánál úgy, hogy közben csípte a füvet is, a két autó pedig majdnem összeakadt.

A verseny további része problémamentesnek igérkezett, ám a 45. körben Jaime Alguersuari csúnyán összetörte autóját. A spanyol sérülések nélkül megúszta a balesetet, de a biztonság kedvéért mégis beszállították az orvosi központba.

A leintés előtti 9. körben a mezőny a bíztonsági autó mögött volt kénytelen körözni,
a pályamunkásoknak hosszú percekbe telt, míg rendbe űtették a gumifalat és kiemelték a Toro Rossót az aszfaltról, amit Alguersuari szétbombázott. A safety car az utolsó négy körre hagyta magára a mezőnyt, de lényegi változás nem történt .

Sebastian Vettel idei harmadik futamgyőzelmét szerezte meg, és ezzel életben tartotta világbajnoki esélyeit, sőt, jelentősen faragott hátrányából. A listavezető Jenson Button csak nyolcadik lett és ezzel egy pontot szerzett, csapattársát, Rubens Barrichellót pedig csak közvetlenül előtte intették le, így ő is két ponttal távozhatott Japánból


A 2009-es japán nagydíj végeredménye:
Hely.       Pilóta        Csapat                        Idő   1.  Vettel        Red Bull-Renault        1h28:20.443   2.  Trulli        Toyota                  +     4.877   3.  Hamilton      McLaren-Mercedes        +     6.472   4.  Raikkonen     Ferrari                 +     7.940   5.  Rosberg       Williams-Toyota         +     8.793   6.  Heidfeld      BMW Sauber              +     9.509   7.  Barrichello   Brawn-Mercedes          +    10.641   8.  Button        Brawn-Mercedes          +    11.474   9.  Kubica        BMW Sauber              +    11.777 10.  Alonso        Renault                 +    13.065 11.  Kovalainen    McLaren-Mercedes        +    13.735 12.  Fisichella    Ferrari                 +    14.596 13.  Sutil         Force India-Mercedes    +    14.959 14.  Liuzzi        Force India-Mercedes    +    15.734 15.  Nakajima      Williams-Toyota         +    17.973 16.  Grosjean      Renault                 +     1 kör 17.  Webber        Red Bull-Renault        +     2 kör 18.  Alguersuari   Toro Rosso-Ferrari      +     10 kör 19.  Buemi         Toro Rosso-Ferrari      +     27 kör 20.  Glock         Toyota                  nem állt rajthoz
Ez a világbajnokság szempontjából azt jelenti, hogy a két hét múlva esedékes Brazil Nagydíjon még mindig háromesélyes lesz a vb-csata. Button két futammal a szezon lejárta előtt 14 ponttal vezet Barrichello és tizenhattal Vettelt megelőzve.

A konstruktőri bajnoki címtől viszont már csak fél pont választja el a Brawn istállót, jelenleg ugyanis 35,5 pontos előnyük van a Red Bull Racinggel szemben, a hátralévő két versenyen pedig maximálisan egy csapat már csak 36 pontot szerezhet. A matematikai esélye tehát még itt is él a Red Bull számára.

Ami a Japán Nagydíj végeredményét illeti, Vettel jobbján Jarno Trulli vehette át a második helyezettnek járó trófeát, a dobogó legalacsonyabb fokára pedig Lewis Hamilton állhatott fel.

Trulli második helye döntő fontosságú lehet a Toyota csapat számára, jővőbeli szereplésüket illetően, de Hamilton dobogós helyezésének is óriási értéke van, hisz a McLaren két pontra felzárkózott a Ferrari mögé a konstruktőrök csatájában.

Kimi Räikkönen negyedik helyezése is jónak mondható, hiszen a Ferrari már hónapok óta nem fejleszti aktuális versenyautóját. Nico Rosberg és Nick Heidfeld élt az időmerő után kiosztott büntetések adta lehetőséggel és az előkelő 5. és 6. helyen végeztek a szuzukai futamon. Mögöttük a már említett Brawn GP-s duó ért célba.

Giancarlo Fisichella csak 12. lett, vagyis a pontszerzésről harmadik ferraris futamán is lemaradt.

A vilagbajnoki pontverseny allása a Japán Nagydíjat követően:

Pilóták:                   Konstruktőrök:
1.  Button        85        1.  Brawn-Mercedes        156
2.  Barrichello   71        2.  Red Bull-Renault      120.5 3.  Vettel        69        3.  Ferrari                67 4.  Webber        51.5      4.  McLaren-Mercedes       65 5.  Raikkonen     45        5.  Toyota                 54.5 6.  Hamilton      43        6.  Williams-Toyota        34.5 7.  Rosberg       34.5      7.  Renault                26 8.  Trulli        30.5      8.  BMW Sauber             24 9.  Alonso        26        9.  Force India-Mercedes   13 10.  Glock         24       10.  Toro Rosso-Ferrari      5 11.  Kovalainen    22       12.  Massa         22       13.  Heidfeld      15       14.  Kubica         9       15.  Fisichella     8       16.  Sutil          5       17.  Buemi          3       18.  Bourdais       2
A 2009-es Forma-1-es világbajnokság utolsóelőtti futamát két hét múlva Brazíliában rendezik.

címkék: F1 Japan Nagydij

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."