Sport » Egyéb sport

Ellenfél nélkül Romániában - Kovács Ervin Zsolt (Zsoci)

Négyszeres román bajnok, háromszor a Balkán bajnoki címet is elhódította. Extrém kategóriában motorozik, jelenleg a világ legjobbjai között.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

Zsoci
Zsoci
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. június 20., 11:03
0 hozzászólás. 


Kovács Ervin Zsolttal a minap beszélgettünk - az extrém enduró kategóriában versenyző oroszhegyi Zsoci a június 23. és 26. között megrendezett Erzbergrodeo versenyre készül. A rangos eseményt Ausztriában, Eisenben bonyolítják le immár XVII. alkalommal. 2000 indulót számlálnak a következő hétvégén esedékes megmérettetésen: ebből 1800-an motorral, 200-an pedig ATV-vel, vagyis quaddal vágnak neki a hegynek.

Zsoci

Az erőpróba pénteken és szombaton két prológgal kezdődik, vagyis aki a két időmérőn túljut, az a vasárnapi 500 leggyorsabb között próbálhatja ki tehetségét és tudását. Meredek sziklák, éles kanyarok, emelkedők, egyszóval extrém négyórás verseny ez.

Zsoci tavaly is indult és elsőre a 43. helyre jutott, az erről készült interjút itt olvashatják. A mostani beszélgetésünket pedig az alábbiakban.

Zsoci

Idén is nekivágsz a nem mindennapi versenynek: most mi a cél?

Célom az első húszba bekerülni. Az lenne a legjobb, ha befejezném - erre látok esélyt.

Hogyan történik a felkészülés?

Az edzéseket egy kicsit vissza kellett fognom, mert rengeteg versenyem volt. Ez lesz az ötödik hétvége, amikor folyamatosan versenyzek, közben még vannak motorosok, akiket motoroztatok, tanítom őket. Elég fárasztó. Fizikailag nem kellett edzés, tavasszal jutott belőle bőven: szaladás, fitnesz, motorozás.

Egy motoros edzés hogy néz ki?

Itt Romániában már nem nagyon van olyan, akitől tanulni lehetne. Van egy francia támogatóm, rajta keresztül ismertem meg Benoit Fortunatot, aki a világbajnokságon junior kategóriában az első helyek valamelyikén van. Amerikában öt évet ment szuper crosson és ott is a legjobbak között. Együtt szoktunk edzeni: én tudok segíteni az extrémben, ő pedig a gyors szakaszokon, mert nagyon gyors pilóta. Az idén a világbajnokságon például a legnagyobb menőket is meg tudta verni. Sokat tanultam tőle.

Mikor indulsz az Erzbergre?

Szerdán indulok és egészen vasárnapig ott leszek. Csütörtökre odaérek, bejárom a pályát, beállítom a motort, mert azt tudni kell, hogy felmegyünk 2 000 méterre és nagy szintkülönbség van, így ott párásabb a levegő, ezért közepes beállításon kell mennie a motornak.

Romániából más is elutazik erre a versenyre?

Azt nem tudom, hogy egész pontosan hányan, de 5-6 ember biztos. Udvarhelyről még Geréb Domokos jön: ő rutinosnak számít, mert 4-5 alkalommal is ott volt már a rodeón - nekem ez lesz a második alkalom.

Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a tavalyi versenyen?

Tavaly nagyot tévedtem a motorbeállítással és nagyobb fogaskereket tettem fel, mint kellett volna, így a tengelytáv nagyon rövid lett - 4 centiméterrel rövidült meg a motor - és a meredekeken hátrafele dolgozott. Idén jobb a motorom, fizikailag jobban felkészültem és azt is tudom, mire számíthatok, nem úgy, mint 2010-ben.

Rengeteget fejlődtem az idén: voltam például Európa-bajnokságon, ott 21 ország legjobbjai közül lettem a hatodik. Romániában az idén minden versenyt nyertem, s most a cél az Erzbergen, hogy jó eredményt érjek el, többek között azért is, hogy induljak a Red Bull Romaniax-on, ami Szebenben lesz. Ugyanaz a szint, ami az Erzberg, csak ez öt napig tart. Ez a világ legkeményebb versenye az extrém, azaz hard enduro kategóriában.

Zsoci

Csak enduroval motrozol?

Van egy speed motorom is, de egy kicsit félek az utcán. Szeretem a streetfightot, egy kicsit megy is, viszont nem imádom annyira, mint az endurot. Heti egy órát, ha motorozok a gyorsaságival.

Hogy kezdted a motorozást?

Egyedül kezdtem Oroszhegyen, szinte munkaeszköz volt a motor, mert elvitt A pontból, B-be. Annyira élveztem, hogy mindennap mentem és egyre jobb lettem.

Soha nem terveztem ilyen szintre jutni, de a barátok megfertőztek. Hobbyként kezdődött az egész, aztán a barátok elvittek egy versenyre, amit megnyertem és ez adott egy olyan löketet, ami még most is tart.

Román bajnok vagy, ezzel gyakorlatilag az ország legjobbja.

Igen, most már nincs ellenfelem Romániában, Kelet-Európában pedig háromszor voltam bajnok, ezeken kívül pedig enduro-crossban és motocrossban amatőr bajnoki címem is van.

Zsocinak nagyon sok sikert kívánunk az Erzbergrodeora és reméljük a legjobb helyezések egyikén láthatjuk viszont.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."