Sport » Egyéb sport

Aikidó – harcművészet, de nem önvédelem

Sikeresnek mondható a Székelyudvarhelyi Chushinkan Aikido Klub által rendezett hétvégi nyíltedzés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

IMG_1988
IMG_1988
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2009. november 09., 06:05
0 hozzászólás. 


Szombaton és vasárnap négy klub és három város képviseltette magát az udvarhelyi sportcsarnokban rendezett őszi táboron. Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Csíkszereda harcművészei mellett szép számban volt érdeklődő is, tudtuk meg a rendezvényt vezető aikidó oktatótól, Nagy Sándortól.

IMG_1988

A háromdanos mester egyébként heti 14 órát gyakorol, persze ettől nem kell megijedni. Ha valaki részt szeretne venni az edzéseken, akkor sokkal kevesebb idővel kell kezdeni. „Kezdetben olyan mélyen vehetnek részt, amennyire ők akarják” – fogalmazott a harcművész.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy nem egy tipikus önvédelmi sportról van szó, ez legalábbis nem az első szempontja az aikidonak. „A saját magunk megismerése a cél, egészséges mozgáskultúrát, egészséges gondolkodásmódot, egyfajta életszemléletet szívhatunk magunkba.” – mondta Nagy Sándor.

IMG_1974

Arra a kérdésre, hogy a tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet esetleges konfliktus esetén használható vagy sem, egyértelmű és kielégítő választ kaptunk: „Ilyen helyzetekben inkább leülünk és megbeszéljük, hiszen ezért vagyunk emberek. A nagykutyáknak nincs szükségük az ugatásra, elég a megjelenés. Elkerülni a konfliktust, ez a cél.” - jelentette ki a mester.
IMG_1976 Edzésekre hetente kerül sor, új helyszínen a Budvár utca 41 szám alatt. Itt várják azokat, akik kedvet kaptak mélyebben belemerülni a nem mindennapi harcművészetbe.

Hat éves kortól ajánlják a sportot, felső korhatár viszont nincs. A jelenlegi legfiatalabb aikidós csupán öt éves, de az érett korcsoportot is képviselik, van 52 éves résztvevő is.

Információkat a www.budoiskola.ro honlapon találnak.

Ki kell próbálni, meg kell érezni az edzés hangulatát – mondta végszóként a háromdanos oktató.


címkék: aikido harcmuveszet

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."