Sport » Egyéb sport

Jaff Raji: egységben önmagunkkal

Harminc év tapasztalata kell ahhoz, hogy megmutathassa azt, ami mindig változik. Jaff Raji mester Udvarhelyen tartott edzéseket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

Jaff Raji és Nagy Sándor
Jaff Raji és Nagy Sándor
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. július 05., 07:42
0 hozzászólás. 

Tizenhetedik alkalommal tartották meg nyári edzőtárukat a romániai aikidósok. Ennek idén is a Nagy Sándor által vezetett székelyudvarhelyi dojo (ejtsd: dodzsó, jelentése: edzőterem) adott otthont.

A hagyományoknak megfelelően a gyakorló edzések többségét az École de Budo RAJI iskola (ide tartozik az udvarhelyi dojo is) alapítója Jaff Raji felügyelte, aki 2000-ben tartott először edzéseket Székelyudvarhelyen, és azóta minden évben ellátogat ide.

Az eseményen részt vettek az ország nyolc dojojából, de voltak Franciaországból, Magyarországról, Németországból és Törökországból is, így az idei tábornak 80 résztvevője volt.

aikido edzotabor uh-2

Azt mondják, háborúval nem lehet békét teremteni, de az aikidó képes megmutatni ennek az elvnek az ellentettjét. Az aikidó olyan harcművészet, amellyel nem csak belső konfliktusainkat győzzük le, de környezetünkben is békét hozunk. Megteremtjük a harmóniát önmagunkkal és környezetünkkel, létrehozzuk az egységet. Önmagunk egységét – ez a tematikája Jaff 2016-os edzőtáborának, amit az év folyamán 26 országban tart.

Harminc éve aikido

Jaff Raji marokkói származású, de Franciaországban élő aikidó mester. Harminc éve gyakorolja az aikidót, mestere Tamura szenszej volt, aki Ueshiba Moriheinek, az aikidó alapítójának volt közvetlen tanítványa. Jaff 2001-ben alapította az Ecole de Budo RAJI iskolát a franciaországi Rennes-ben.

aikido edzotabor uh-4

Az iskola hamar kinőtte az ország határait, így 2003-ban megalakult a Nemzetközi Raji Budo Iskola. Jaff minden évben edzőtáborokat tart a világ 26 országában, így az év nagy részében folyamatosan úton van.

Tied az igazi aikidó

A tábori élet reggel hat órakor kezdődött, egy egyórás edzéssel, amelyen a résztvevőket nyújtásokkal, speciális mozgástechnikákkal felkészítették testüket és elméjüket a nap további edzéseire. Ezeket a gyakorlatokat Nagy Sándor, illetve Gollob Szabolcs, a Magyarországi RAJI Budoiskola dojovezető tanára mutatták be.

aikido edzotabor uh-1

Két órás szünet után, 9 órától kezdődött az aikidó technikák csiszolása, egységgé formálása. Nincs tökéletes technika, mint ahogy nincs igazi aikidó sem – mondta Jaff az őt körülvevő tanítványoknak.

Mindenkinek saját technikája kell, hogy legyen, amit folyamatosan alakít, fejleszt, ezért mindenkinek a pillanatnyi tudása az igazi aikidó. Az, ami mögött számos gyakorolt óra, esés, gurulás, tudatos fejlesztés van, de amiből a külső szemlélő már csak a csiszolt, finomított mozdulatot látja.

 aikido edzotabor uh-3

A délelőtti háromórás edzések után ebédszünet következett, majd egy másfél órás fegyveres (iaido, jodo) edzés. Öt órától újból az aikidóé volt a főszerep, ahol két órán keresztül bokken (fakard) illetve jo (ejtsd: dzsó / bot) technikákat gyakoroltak a tanítványok. A késő délutáni órákban Raji Ukemi Fitnessen lehetett részt venni, ahol a sajátos, leginkább talajon végzett mozgástechnikát gyakorolhatták.

A RUF egy Jaff Raji által kifejlesztett egyedi mozgásforma, amely nem csak a testet, de az elmét is formálja. A talajgyakorlatok során, a test-szív-elme alkot harmonikus egységet.

Mi ez?

Az aikidó tradicionális alapokra épülő modern japán harcművészet. Alapítója Uesiba Morihei, ismertebb nevén O-szenszej, azaz „Nagymester", „Nagy tanító". Az aikidó gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén és elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak.

Nagy Sándor aikido mesterrel készült interjúnkat ide kattintva olvashatod el.

Az aikidó szót három ideogramma alkotja:

Az AI jelöli az egységet, az egyesítő cselekvést, az egyesülést, a harmóniát;

A KI írásjele a rizsfőzés során felszálló gőzt jelképezi, így a levegőhöz, a légzéshez, az életerőhöz kapcsolódik. A távolkeleti gondolkodásban a KI az univerzumot átható egyetemes energiát jelenti;

A két részből álló, egy fejet, valamint az előre haladó mozgást ábrázoló ideogramma, amely egy járás közben az útját fürkésző emberként értelmezhető; ezt általában ösvénynek, útnak, az emberiség szolgálatában végrehajtott feladatnak fordítják.

A három szótag leggyakoribb magyarázata alapján az aikidó leginkább ismert fordítása „Az Univerzum energiájával való egyesülés útja". Forrás: Wikipédia



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."