Sport » Foci

Vb-történet: ez volt a legjobb?

A brazil válogatott harmadik világbajnoki címét szerezte – minden idők legjobb csapata minden idők legjob vb-jén diadalmaskodott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

1970mexiko1
Pelé harmadszorra a világ tetején
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. június 03., 13:46
0 hozzászólás. 

Futballberkekben 1970 óta a Pelé, Tostao, Jairzinho, Carlos Alberto és a többiek nevével fémjelzett gárdát tartják minden idők legjobb focicsapatának. Tény, hogy a selecaó valóságos futballvarázslatot mutatott be a Mexikóban megrendezett világbajnokságon. Érdekesség, hogy ezen a vb-n voltak először sárga és piros lapok és lehetett cserélni.

1970mexiko4

Magyarország együttese nem jutott ki Mexikóba, mert a Csehszlovákia elleni mindent eldöntő marseille-i találkozót 4–1-re elbukták Mészölyék.

Románia harmincas évek után először volt jelen a vb-tornán, viszont pechjére összekerült a címvédő angolokkal és a világ legjobbjának számító brazilokkal. Az angoloktól kikaptak 1-0-ra, a csehszlovákokat 2-1-re megverték.

Az Adamache (Răducanu, 27. p) – Sătmăreanu, Nicolae Lupescu, Cornel Dinu, Mocanu – Dumitru, Nunweiler, Dembrowski, Neagu – Dumitrache (Tătaru 72. p), Mircea Lucescu felállású csapat szoros meccset játszott a brazilokkal, de végül 3-2-re kikapott (Pelé két gólt rúgott, Jairzinho egyet – utóbbi a brazilok minden meccsén betalált, mégsem ő lett a gólkirály).

Mivel a lebonyolítási rend nem változott, a négy csoport két-két továbbjutója játszhatott a negyeddöntőkben: a nyugat-németek a címvédő angolokat 0–2-ről 3–2-re nyerve ütötték ki a hosszabbításban, visszavágva így a négy évvel azelőtti vb-döntőbeli vereségért.

Szenzációs meccs volt ez is, mint ezen a világbajnoksáon oly sok: a nagy meleg ellenére nagyon magas színvonalon folyt a játék a mexikói stadionokban, egyszerűen nem volt unalmas mérkőzés.

1970mexiko3

A többi negyeddöntőben Uruguay 1–0-ra gyűrte le a szovjeteket, a szenzációsan játszó brazilok Perut verték 4–2-re, az olaszok a házigazdákat ütötték ki sima 4–1-gyel.

Az elődöntőkben a két európai és a két dél-amerikai együttes csapott össze: a brazilok az urukat verték 3-1-re, az olaszok pedig minden idők egyik legnagyobb vb-meccsét játszották a németekkel. Utóbbiak ezúttal alulmaradtak, a győztes gólt Rivera lőtte hosszabbításban, 4-3-ra a taljánok győzedelmeskedtek, egyszerűen nem lehet újra meg újra megnézni ezt a csodálatos meccset, itt van teljes egészében.

Az NSZK lett a bronzérmes, 1-0-ra legyőzte Uruguayt a kisdöntőben, a gólkirály is közülük kerülkt ki Gerd Müller személyében (10 gólt lőtt).

1970mexiko2

A fináléban Pelé fejelte az első gólt, de a félidő még döntetlenre állt, Boninsegna egyenlített. Azonban a második félidőben taroltak a brazilok: Gérson, Jairzinho majd a Carlos Alberto is gólt lőtt.

A Rimet Kupa végleg a braziloké lett – 1983-ban azonban ellopták és állítólag beolvasztották a tolvajok, a brazil szövetség új trófeát kellett készíttessen. A FIFA is, mert a következő vb-n már az új serlegért kellett küzdeni.

A döntő

1970 június 21., Mexikóváros, Azték stadion, 103 ezer néző, vezette: Rudolf Glöckner (NDK-beli)

Brazília - Olaszország 4-1 (1-1)

Brazília: Felix - Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo - Clodoaldo, Gérson - Jairzinho, Tostao, Pelé, Rivellino.

Olaszország: Albertosi - Burgnich, Rosato, Cera, Facchetti - Bertini (Juliano, 73. p), Mazzola, Domenghini - Boninsegna (Rivera, 84. p), De Sisti, Riva.

Gólszerzők: Pelé (18.), Gérson (65.), Jairzinho (70.), Carlos Alberto (86.), illetve Boninsegna (37.)



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."