Sport » Futsal

25+1 éves az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa

Huszonhatodik kiadásához érkezett az egyetemisták labdarúgó-tornája, amelyet ezúttal is Székelyudvarhelyen tartanak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
futsalweekmagyarbosznia

Góllal mutatkozott be a székely játékos a magyar válogatottban (videó)

Két székely játékost hívtak be a magyar...
valogatott

A teremfoci nagyágyúi jönnek Székelyudvarhelyre

A kétszeres világbajnok, illetve hétszeres...
CSC 0183

Teremfoci: Székelyudvarhelyi FK–Temesvári Informatica (ÉLŐ)

Nem tudsz ott lenni a városi sportcsarnokban a teremfoci...

eldk2015
Fotó: Pál Árpád (archív)
szerkesztoÍRTA: SINKA-KIRÁLY LEVENTE
2015. december 17., 15:47
0 hozzászólás. 

A több mint negyed évszázados sorozat 1990-ben, a rendszerváltás utáni első év decemberében kezdődött, akkor volt az első torna a székelyudvarhelyi sportcsarnokban – ezt követően minden ELDK-t az udvarhelyi sportlétesítményben szerveztek meg. Az erdélyi magyar diákok labdarúgó bajnoksága az 1989 évi történelmi fordulatot követő időszak legrégibb és legszebb hagyományokkal rendelkező amatőr ifjúsági sporteseménye.

A sorozat kezdeti éveinek szervezője a Brassói Magyar Diákszövetség (BMDSZ) volt, majd a lebonyolítást átvette az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) és az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), a huszadik rendezvény óta pedig társszervező a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége (MISZSZ).

2014 decemberében a sportcsarnok bejárata mellett kihelyezett emléktábla felavatásával tisztelegtek a 25 éve tartó sorozatnak otthont adó létesítmény előtt.

Az Erdélyi Labdarúgó Diákkupa története 1990-ben a Kolozsvári Góbék győzelmével kezdődött. Ezt követően temesvári hegemónia jellemezte a diákkupát, hét alkalomból hatszor temesvári csapat győzedelmeskedett (Temesvári Hidegzuhany 1991, Temesvári Bolyai 1993, Temesvári Góbék 1994-1997). Az utolsó temesvári győzelem után egy kivétellel (Marosvásárhelyi More Bestiarum, 2002) csupán nagyváradi és kolozsvári csapatok diadalmaskodtak. A 2003-tól szervezett diákkupák felváltva hozták a kolozsvári és a nagyváradi győzelmeket, ebből az időszakból a Kolozsvári Góbék és a Nagyváradi Zsukások versengése említésre méltó, ők felváltva vihették haza a vándorserleget (a Kolozsvári Góbék 2005-ben és 2007-ben, a Nagyváradi Zsukások pedig 2006-ban, 2008-ban és 2009-ben).
A nagyváradi hegemóniát az ifjúság lendülete és játéktudása törte meg: 2010-ben és 2011-ben az Ifjúsági Sepsi csapata vitte el a vándorserleget. 2012-ben a Csíkszeredai Sapientia csapata állította meg a kétszeres győztest, 2013-ban tőlük hódította vissza a serleget az Ifjúsági Sepsi csapata, a 25. bajnoki címet tavaly, először a torna történelme során egy magyarországi csapat, a Budapesti ELTE-BEAC együttese szerezte meg.

Ezen a hétvégén, szombaton és vasárnap ismét az egyetemi focitól és labdarúgóktól lesz hangos a székelyudvarhelyi városi sportcsarnok, ahová a Kárpát-medencei városok magyar egyetemista labdarúgói érkeznek. A torna programját, illetve a csapatok csoportokba való sorsolását pénteken este 8 órakor tartják az UFF székhelyén. A labdarúgó tornára a belépés díjtalan.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."