Színes » Benzingőz

Kupésították a lépcsőshátú Opel csillagot

Sátrat épp nem verhetünk az Opel legújabb szedánjának csomagterében, de azért tágas és csinos. Az új Astra lesz a fiatal polgármester-jelölt kacsabunkere?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Opel Astra Sedan
Kupévonallal dögösítették az új Astrát.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. június 13., 08:03
0 hozzászólás. 

Az utóbbi időben mintha mindenki a kompakt szegmensre gyúrna rá, szedánból csak az unalmas vagy lelombozó formavilág ömlik. Megértem, hogy a piac bestsellerjei ezek a típusok, és az átlagos család 3,5 tagból (plusz egy négylábú) áll, de mégsem kellene ennyire beleszürkülni a hétköznapokba.

Az izgalmas megoldások helyét a kompromisszumos kialakítás veszi át.

Sallangmentes, könnyen emészthető

kell legyen a kasztni. Erre a legegyszerűbb módszer, ha puttonyt varrnak a kompaktra. Virtuális kezek segítségével hosszítják a suta feneket, hogy akkora rakodótér legyen belőle, mint egy nagyobb fásszín. A megvalósítások a giccs és az élhető formavilág hajszálvékony határán táncolnak, néhol nagyot, máskor kisebbet buknak. Azért, mert valami praktikus, még lehet szép.

Természetesen a prémium szegmens megmutatja, hogyan kell. Propelleresék, a csillagos márka és a négy karikás ördögök tudják, mitől döglik a légy, és mitől nyílik a kliens pénztárcája a showroomban.

A legújabb merényletet éppen az elegánsabb szegmensbe törekvő Opel követte el. Az Astra szedán praktikus, tágas a csomagtere, de a nem teljesen látáskárosult vevő szívét biztosan nem fogja megdobogtatni.

Élhető a dizájn, de nem díjnyertes

Az új Astra formás jószág. Nagyon elegánsan sikerült a klasszisokkal komolyabb Insignia formavilágát átműteni a kompakt szegmensbe. Megnyerő az orrész, szépen ívelt a motorháztető vonala, kellően agresszív, mégsem tolakodó a kialakítás. Nem kell majd félni, hogy a mögöttünk haladó Astra sofőr az Audis követőtávolságban (5-8 centi) villogva próbál majd leszorítani az úttestről.

Az oldalkialakítás is harmonikus, tetszetősen ível az ajtók alján végigfutó fény-árnyék vonal. Az eddigiekben a szedán és a kompakt kivitel teljesen megegyezik, ám a hátsó ajtót elhagyva a világuk kétfelé szakad.

opel astra sedan 1

Érthető módon és nem utolsó sorban a költségmegtakarítás érdekében nem változtattak a csapott hátú kiinduló modell tetővonalán. Az Opel által választott megoldás a kupésított vonalvezetésű lépcsőshátú. Nem egy szögletes dobozt csavaroztak a kompakt fenekére, hanem megpróbálták beledolgozni a megoldást a formatervbe.

Ha teljes egészében nézzük az eredményt, nem is végeztek annyira rossz munkát, viszont a rövid első és hátulsó túlnyúlás miatt elég butácskára sikerült az összkép. Nekem konkrétan a régi Nissan Primera dizájnja jut eszembe, az a modell pedig nem döntött eladási csúcsokat. Biztosan van olyan negyven körüli családapa, aki majd hátravágja magát az Astra Sedántól, de a fiatalabb vásárlóközönség biztosan egy GTC-t vagy akár egy Kombit is szívesebben lát majd a garázsában.

Ha a nyers számadatokat nézzük,

egyáltalán nem kicsi a jövevény. A teljes hossz megközelíti a 4,66 métert, 180 centinél is szélesebb, magassága súrolja a másfél méteres határt. Nem kis autó, a kompakt szegmens határait feszegeti. Bőséges lesz majd az első és hátsó helykínálat, hiszen a tengelytávot 2,68 méteresre nyújtották.

Puttonyban viszont, ahol igazán villognia kéne, messze elmarad vetélytársaitól. Az új Astra szedán nem léphet be a fél köbméteres klubba, csomagterének teljes kapacitása 460 liter. A sima Logan több mint ötven literrel fogad be több csomagot, mint a villámos vetélytárs.

opel astra sedan3

Az alap Astra belterét kapta a Sedan kivitel. Kétségtelenül a kompakt szegmens egyik legstílusosabb és legjobban összerakott beltere fogad az ajtókat kinyitva. Fényévet fejlődött az Opel ezen a téren, persze még elmarad a listavezető márkák minőségétől, de a megfizethető szakosztály egyik legkomolyabb megoldásaival kecsegtet.

A motorválasztékot is örökölte

A kínálatban szereplő négy benzines aggregát 100 és 180 lóerő között produkál. Az új generációs Opel-erőművek legnagyobbika sem lépi túl az 1600 köbcentit. Alapváltóként egy hat gangos szerkezetet kínálnak, de az erősebb erőforrásokhoz kérhetünk szintén hat sebességes automatát.

Kormoséknál az alapszintet az egyhármas CDTI jelenti. A legkisebb 70, míg a legnagyobb 95 lovat produkál. A második szint az egy lóerővel erősebb, 1,7-es aggregáttal indul, a combosabb kivitelek 110 és 130 pacit csiholnak a közös nyomócsöves dízelből.

opel astra sedan

Ha ecoFLEX rendszerre áldozunk, amelynél alapfelszerelés a Start/Stop varázskütyü, akkor lépcsőshátú családi kedvencünk igazi éhenkórásszá válik. A gyár által mért legkisebb átlagfogyasztás alig haladja meg a 3,7 litert száz kilométeren.

Már megbámulható a showroomokban

Az Opel Astra Sedan e hónaptól lesz elérhető a hivatalos márkakereskedésekben. Kicsivel borsosabb áron kínálják, mint az öt ajtós kivitelt, de határozottan olcsóbban, mint a kombit. Hiába, a plusz fémet, műanyagot és gumit meg kell fizetni.

A gyáriak nem akarták elárulni, hogy a sajtógalériás fotókon a csomagtartóban található bőröndök egyike rejti-e a fiatal és volt polgármester-jelölt, Csedő Attila nemrég köddé, majd hamuvá vált kacsáját. Mindenestre hely van bőven a puttonyban, akár igazi kacsanepperek is befizethetnek a járgányra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."