Színes » Benzingőz

Luxusöltönyben száguld a legsportosabb Bentley

Negyedmillióért szabják a sebesség eksztázisát a feneked alá. Spártai belsővel és hiperkarbon ruhában repeszthetsz a hangsebesség egynegyedével.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Bentley Speed
Luxusöltönyben is száguldozhatunk
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. július 03., 16:40
0 hozzászólás. 

Az ex-brit Bentley igazi legendának számít autós berkekben. A XX. században a mobilizáció egyik úttörőjeként nyilvántartott márka a dúsgazdag polgárok és multimilliárdos sejkek közös kedvenceként, a luxus és a sportosság netovábbjaként égette be magát örökre a történelemkönyvekbe.

Míg ősriválisa, a Rolls-Royce kizárólag az exkluzivitás és az elérhetetlenség hullámait lovagolta meg, addig a Bentley mindezt ötvözte sportos eleganciával és komoly teljesítménymutatókkal. Míg a spirit of ecstasy (a Royce-ok orrán csücsülő angyalka) a hangtalan suhanás és az előkelő utazás non plus ultrájának számít, a felszárnyazott nagy B

a száguldozó báltermek hatását hozta.

Ha valaki több milliós bankszámlával rendelkezik, és közben exkluzív marhabőrön, kisebb esőerdőt felemésztő fa díszelemek társaságában szeret (nagyon) gyorsan utazni, akkor egy Bentley-t gyártat a feneke pontos méretei után. A szigetországi luxusautógyár igazi reneszánszát éli, hála a német felkarolásnak: 1998-ban a Volkswagen csoport mentette meg a Rolls-Royce tulajdonú céget a biztos fűbe harapástól.

Bentley Speed

Az átgondolt marketing és az Audi befecskendezte megbízhatóság és magas minőség olyan berkekbe emelte az angol négykerekű gyártót, amelyről alapítói csak a '20-'30-as években mertek álmodni. Egyik aktuális nagy durranásuk a Continental GT Coupe, amely nemcsak a rapsztárok villái előtt, hanem kétes utakon meggazdagodott honfitársaink garázsában is lapul.

Mégis hiányosnak nyilvánították kínálatukat, mivel a legcombosabb, legvadabb és egyben leggyorsabb kivitel hiányzott a palettáról: az egyszerűen csak Speed utónévvel ellátott, nagy teljesítményű változat.

Gyönyörű és hajmeresztően gyors

Egy több százezer eurós csodamasina a rondaságnak még a fogalmát sem ismerheti: az angol-német tervezőcsapat rendesen odatette magát a fejlesztéskor. Az orrész azt a hatást kelti, mintha egyetlen darabból lenne. Az egyes elemek között igenis vannak illesztések, de mikrométer nélkül megállapíthatatlan a két alumíniumlemez közti távolság. Elképesztő pontossággal szerelik össze ezeket a gépeket, ekkora toleranciahatárokkal csak a NASA-nál dolgozhatnak.

Büszkén trónol a Bentley-szabvány hűtőrács az orrészen, felette a már emlegetett szárnyas B logó. Érdekesen különítették el a világítóelemeket, a nagyméretű rövid fényszóró a teljes kínálatot végigkísérő új arculat része. Gyönyörűen domborodik a motorháztető, íve a tetővonalban folytatódik.

Bentley Speed

Oldalnézetből jól látszanak a gépcsoda arányai. Picit nagyobb a hátsó túlnyúlás, de ezt a 2+2 kialakítás, illetve a normális méretű csomagtartó eredményezte. Bár Coupe néven hirdetik, mégis messze elmarad a szegmensre jellemző hosszú orrész, suta fenék kialakítástól. Méretes kerékjáratok alá 21 colos gurigák dukálnak, alattuk a komoly fékrendszer is megvillantja magát. Decens, de annál hatásosabb a kasztnit végigkövető krómcsík. Ami itt fémnek látszik, az biztosan nem műanyag.

Egyedül a hátsó világító elemek oszthatják meg a véleményeket. Bár LED-es technológiával villognak, mégis túlságosan átlagautósra sikeredtek. Sőt azt is ki merném jelenteni, hogy túlságosan emlékeztetnek egy VW-re. Nincs áldiffúzor, ez nem hülyegyerekeknek tuningolt masina, hanem egy luxusrakéta. Cserébe duplára lapított krómkályhacső díszeleg a faron.

A beltérben maga a luxus testesül meg

Szénszálas betétek, matt fekete, finom bőrbevonat mindenhol és természetesen a csiszolt alumínium indokolatlan mennyisége üdvözli a pilótát. A központi navigációs rendszer képernyője akkora, mint egy kisebb tévé. Az összhatás a luxus és a sportosság tökéletes kombinációja. Egyedül a butácska formájú kormánykerék rondít a képen.

Bentley Speed

Az előbb felsoroltakat szinte minden Continetal GT tudja, de azért Speed a legcombosabb kivitel neve, hogy borzasztóan gyorsan csörtessen előre. Az alap aggregát maradt a jó öreg hat literes blokk. Hozzátoldottak két ipari hajszárító méretű turbófeltöltőt, és az amúgy sem gyengécske W12-es aggregátból nem kevesebb, mint 616 pacit csavartak ki.

A Speed kivitelnél nyolcra gyarapodott a váltó fokozatainak száma, amelyet ismét a ZF gyár szolgáltatott. A száraz teljesítményadatok: 4 másodperc alatt ugrik százra, és 330 km/h a végsebesség. Elképesztő adatok egy két tonnát jócskán túlhaladó luxusautótól. Az már csak hab a tortán, bár az olajsejkeket kevésbé fogja érdekelni, hogy a teljesítmény-növekedés mellett a mérnökök közel 12 százalékkal csökkentették a fogyasztást.

Sebességfesztiválon lövik ki

Érdekes, hogy a Speed kifejezés nemcsak utónevében kísérti majd a Continetal GT ezen kivitelét. A hivatalos lepelrántásra a szigetországi Goodwood Festival of Speed rendezvényen kerül sor.

Bentley Speed

Nemcsak a teljesítmények és a vizuális Kánaán okoz majd felejthetetlen pillanatokat a résztvevőknek, hiszen a bemutatón fény derül majd az árcédula méretére is. Ha túladnál kacsalábon forgó, 250.000 eurót érő házikódon, és szívesen befektetnél egy száguldó luxus nappaliban, akkor a Bentley Continetal GT Speed a lehető legjobb alternatíva számodra. A szórakoztatóipar valamelyik afro-amerikai híressége már biztosan rendelt magának egyet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."