Színes » Benzingőz

Ökoharcos a városi dzsungelben

Beindult az acsarkodás a B szegmenses dszungelharcosoknál. Vajon Henry Ford büszke lenne utódai EcoSportjára?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

ford ecosporKI
Bizarr és takarékos a Ford EcoSport
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2013. február 28., 20:02
0 hozzászólás. 

Ne égessünk fölöslegesen agysejteket arra, mi értelmük van a városi miniterepjáróknak: egyértelműen divatmasinák. Havasabb, porosabb úton sokat segít a négykerék, és elégedettek leszünk, ha hétvégi házunkhoz szeretnénk kimerészkedni velük, feltéve ha nem az Omu csúcs környékén birtokolunk egy kis menedékházat. Imponál a magas(abb) üléspozíció a vagány kis szekereknél, a felsőbbrendűséget sugalló hasmagasság és a divatos gombócforma.

ford ecosport2

A csoport nagy játékosai a Nissan Juke és a frissen diplomázott Opel Mokka. Mindkettőről beszámoltunk már, azóta a szaksajtó és a vásárlóközönség többszörös elismeréseit is bezsebelték. A siker kulcsa a forma, míg a technika némileg ugyan elhanyagolt, de nem utolsó szempont. A B szegmenses miniterepjáró épp olyan kecsegtető a nagy gyártók számára, mint az Olcsó János Dacskó által uralt, megfizethető szedánok világa.

Ebből a tortából szelne magának a világnak a T modellt ajándékozó Ford is. Az amcsi piacon néhány éve jelen van az EcoSport névre keresztelt szekér, de európai megvillantására teljesen átszabják. Hivatalosan Genfben rántják le a leplet a jövevényről, de néhány képet és némi technikai infót sikerült „véletlenül" kiszivárogtatni.

Seggre ejt a forma

Az EcoSportformavilága az egyik legjobb példa arra, hogy miért nem jó, ha nagyon közeli rokonoknak lesz szerelemgyereke. Egy forró nyári éjszakán egy garázsban felejthettek egy Ford Kugát és egy Fiestát, pár hónap múlva pedig az EcoSportnak adtak életet. Próbálom elfojtani magamban az érzelmi sokkot, de szubjektíven közelíteni a miniharcoshoz.

ford ecosport3

Az orrész olyan, mint a jóféle dobostorta vagy a zserbó: több rétegű és jó magas. Hatalmas műanyag szoknya védi az első lökhárító alsó részét. A következő réteg már a ködlámpák és a légbeömlők szintje. Nem sok a króm, de nem is túl kevés.

Fennebb a lámpák, logók világába csöppenünk. Dizájndíjat nem nyernek majd a világítóelemek, a múlt évtized ízlésére emlékeztetnek. A motorháztetőben kezdődik a nagyon gombóc forma, a fém elemek vaskosak, a fíling tankos.

Oldalról érkezika küvetkező döfés. Teljesen olyan, mint egy hagyományos terepjáró, ami elölről és hátulról is kapott egy-egy jókora billentést. Suta orr, rövid ajtók és kis ablakocskák, akár egy klasszikus mini. Az oldalkép rettenetességét némileg egyensúlyozza a pofás felniszett és a magabiztos hasmagasság. Alul mattfekete koptató védi az ajtók peremét, a tetőn büszkén díszeleg a csomagtartó rudazata. Photoshoppal egészen elviselhető alakot lehetne adni az EcoSportnak.

Hogy maradjon hely a csomagoknak is, a pótkereket régi jó terepes szokás szerint az ötödik ajtóra száműzték. Kályhaezüst műanyag diffúzor alul, félig Lexus-os lámpatestek és kacsafenék alakú tetőspojler. Kicsit semmilyen a kép, de lehet élni vele.

ford ecosport4

Sajnos a kidörrencs vége és elhelyezése sokat elvesz a hasznos terepképeségből, de remélhetőleg egy nagyobb útpadka nem okoz komolyabb kihívást a mini terepmasinának. Ezzel a porbélmával már a Kuga is küszködött: a több lengőkaros hátsó felfüggesztés stabpálcája és a kipufogó dob gyakran sérült, ha keményebb, kövesebb terepen járt a szekér.

A beltér egyelőre rejtve maradt, de sejthető, hogy milyen kabin üdvözöl majd, ha kinyitjuk a bal első ajtót. Mostanában – a Mondeót kivéve – minden Ford nagyon egy lére megy. A Fiesta, Kuga, Focus belvilága között a legnagyobb különbséget a szélesség adta terjeszkedési lehetőség adja. Érdekes a dizájn, kicst túlspilázott, de élhető. Nem tökéletes az ergonómia, de ahogyan tökéletes ember, úgy tökéletes masina sem létezik.

Az EcoBoost a király

Első körben három erőforrást vezet be a Ford. A legkisebb és egyben legérdekesebb a többszörösen díjazott 1 literes, három hengeres és turbósított benzines. Nem tűnik soknak az ezer köbcenti, mégis a mérnökök nem kevesebb mint 125 pacit csiholtak ki a rendelkezésükre álló blokkból. Jellegzetes a járása, érdekes a hangja, mégsem Wartburgosan zavaró.

ford ecosport5

A következő és egyben legerősebb aggregát a százötven lovas, 1,6-os EcoBoost. Erős és nyomatékos motor, robbanékony és tüzes, vehemensen cibálja majd a csöppnyi kasztnit. Gázolajoséknál szerényebb a kínálat. Itt egyetlen ezerötös, négy hengeres dízelmotor rendelhető. Nem egy izompacsirta, de a kilencven paci bőven elegendő az átlag felhasználó számára.

Az alapfelszereltség a jelenlegi technika vívmányait vonultatja fel. Hat légzsák, hárombetűs segédeszközök és a kötelező alap. Újdonság a multimedia SYNC rendszer, amelyet a ráncfelvarrott Fiesta reklámoz agyba-főbe. Még kérdéses a meghajtás, a Kugánál szerzett tapasztalat nem zárja ki a 4x4-es rendszert, de valószínűleg az eladott példányok nagy része elől kapar majd.

Árakkal és egyébb technikai részletekkel pár hét múlva gazdagodik a nagyérdemű, a Genfi Autószalon után. A márkakereskedésekben az év második felében érkezik az EcoSport, addig van ideje a marketingcsapatnak ütős stratégiát és kedvező árképzést összehozni.

Sikere azon múlik majd, hogy pár év alatt mennyire öregedik ki a Juke és a Mokka. Most úgy érzem, nem áll túl szerencsésen a csillaga. A Nissan Juke formaterve sokkal jobban beégette magát a köztudatba, a német pedig sokkal szerethetőbb. Ha az árképzést nem szúrja el a Ford, van némi esélye, de trónfosztásról szó sem lehet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."