Színes » Benzingőz

Leszakadt az új Fiesta pofája

Kidobták a kinetic dizájnt és a szívómotort – csak a neve ígér jó időtöltést, vagy tényleg megéri a pénzét az új Ford Fiesta?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Ford Fiesta
(K)örömlakkozták a partymobilt
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. szeptember 11., 15:45
0 hozzászólás. 

Több évtizedes múltra tekint vissza a Henry Ford által alapított autómárka városi minimacséta szakosztálya. Az ős kocka Fiestától a mai napig még fel-fellángoló kinetic dizájnig minden generációnak megvolt a maga kedvelt, Ford-logós városi kisautója. A merészebbek a '90-es években a Kát vették, a konzervatívabbak az akkoriban rém ronda Fiestát, és volt, aki a Focus-ban találta meg az igazit.

Ford Fiesta

Bár a ronda Ford modellekkel egész kisvárosokat lehetne teletömni, mégis sikerült néha kitörni a rút kiskacsa bőréből, és ha csak pár hónapig is, de lángolni a nagyokkal. Félreértés ne essék, rengeteg olyan Ford modell van, ami tényleg nagyon jó, csak nem sorolnám felétlenül a „hű de villognék vele" kategóriába őket.

Nemcsak városi legendaként léteznek

a kecses, amcsi-német négykerekűek, hanem a mi négydimenziós világunkban is fel lehet lelni néhányat. Fordék egyik legsikeresebb és leghosszabb ideig gyártott városi modellje a Fiesta volt, és lehetséges, hogy marad is. Manapság a nagy luxusszekerek mellett kelendőek a városi ékszerdobozok is, szinte minden gyártó keményen rágyúrt erre a szakosztályra.

A piac megköveteli a funkcionalitás mellé a megnyerő formatervet és az eredetiséget. Már senki nem akar formátlan konzervdobozban izzadva hencegni az alacsony fogyasztással, könnyű parkolással és az olcsó fenntarthatósággal. Mindenki tetszetős, szép és eredeti négykerekűt szeretne, leáldozott az ízléstelen funkcionalitás ideje.

Ford Fiesta

Egyik legeredetibb megközelítéssel a Ford érkezett, amikor a végsőkig elunalmasodott Fiestáját rázta nemrég gatyába. A Ka kistestvérrel karöltve még egy James Bond-filmben is sikerült pár percig tartó mellékszerepben villogni. A nagy változás 2008 elején következett be, de ennek lassan négy éve, így éppen ideje volt, hogy

Párizsra rendbeszedjék a kisszekeret.

Tény, hogy négy év nem sok idő, viszont egy masinánál egy generációt jelent. Érdekes, hogy éppen az arculatindító Fiesta pofiját szabták át utoljára, a nagyobb, sőt a kisebb testvér is már átesett az esztétikai beavatkozáson.

Ford Fiesta

Végre, vagy helyesebben sajnos a Fiesta is megkapta a kinetic dizájnt végleg elbúcsúztató, Fordos nagy pofát, amelyet a Focus és a Mondeo is már bő egy éve visel. Oda az aranyos pofika és a dupla hűtőrácsos embléma. Helyette jött egy böhömnagy száj. Egyesek szerint harcsa, mások szerint béka, de lényeg, hogy a vélemények egyhangúlag a nemtetszés fele hajlanak.

Az eddig sötétített burás, osztott fényszórójú világítóelemeket tiszta lencséjű, egységes modellre cserélték. Nem kímélték a Ford logót sem, ez most a motorháztető előtt, az első lökhárító elején pihen, azaz trónol(na). Az előbb említett aggregátborításon izombordák jelentek meg, de ne számítsunk arra, hogy a Mustang öt literes blokkja pihen a fémlappancs alatt.

Szerencsére az oldalnézet keveset változott.

Az A oszloptól hátrafelé a régi-új Fiesta vonalai maradtak meg. Talán az opcionálisan rendelhető szoknya és a sportosabb, nagyobb átmérőjű felnigarnitúra az újítás. Hátulról a legemészthetőbb az újonc, de ez csak azért van, mert csak minimálisan bántották az előd farát. Némi sötétítés a világítóelemek körül, talán egy picit kacérabb hátsó spojler és már kész is az új kompakt popó.

Bent leheletnyivel felnőttesebb a hangulat, de az alapízt még mindig a modern megoldások adják. Áthelyezték az elektromos ablakok kapcsolóit, picit beletúrtak az audio egységbe, és talán az órák színe is más, de a lényeg maradt a régi.

Ford Fiesta

Tanult egyet s mást a nagyobb testvérektől. Érdekes elektromos kütyükel áll elő a Ford az új Fiestánál. A kategóriában először tűnik fel a Ford-patent MyKey rendszer, amely többek között olyan okosságokat is tud, mint korlátozni a rakoncátlan nebulóknak kölcsönadott autó maximális sebességét, illetve egyéb, eddig csak a CIA-nál felhasznált nyomkövető rendszerek.

A hangvezérléses SYNC rendszer, amely ütközés esetén értesíti a hatóságokat, az Active City Stop okossággal egészül ki, amely alacsony sebességnél, akadály észlelése esetén akár teljesen egyedül is vészfékez. Persze azért még kell a kétlábú is, aki a pedálokat nyomkodja néha. Ezek csak segédrendszerek, semmiképp ne garanciaként tekintsünk rájuk.

A szíve apró, de legalább étvágytalan

Végre a Fiesta termékcsalád is búcsút int az elavult szívómotoros kínálatnak. Az ingerszegény 1,4 literes és a leheletnyivel tüzesebb, de nyomatékszegény ezerhatszázas helyét a Focus-ból ismert ezres veszi át. Az év motorja díjat is bezsebelő Eco Boost egység három hengerrel és turbóval felvértezve 100 vagy akár 120 ló erejét is képes kiizzadni magából, ami papíron sem sok, de szerencsére ott a benzines berkekben szokatlanul nagy nyomaték.

Akinek szűkösebb a pénztárcája, és nem bánja, ha néha kormozik a kisszekér, annak az egyötös dízel erőforrást kínálják. Az új fejlesztésű kis gázolajos 75 turbópaci erejét produkálja, aminél még az új dízel-Loganok is erősebbek, de cserébe legalább keveset fogyaszt.

Ha egy enyhén csajos, de vidám és aranyos négykerekűre fájna a fogunk, akkor az új Fiesta – valamelyik körömlakk árnyalatában – ideális választás lehet. Bár Párizsban rántják le róla a leplet, az év végéig kell várni, hogy az első példányok a kereskedőkhöz érjenek.

Ha becsületesen felextrázzuk, akkor az árcédula láttán a mi arcunk is éppen annyira szakad majd le, mint a 2013-as modell pofikája. Csak csínján az ikszeléssel, és akkor még anyucinak is marad zöld hasú a pénztárcában további cukiságokra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."