Színes » Benzingőz

Ha van autód, lesz nőd!

Ezt vallják a Street Kingz Egyesület tagjai, akik szinte minden autósversenyről díjat hoznak el. Autós edzésen jártunk. Drfiteltünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

streer kingz-34
Autóval jár a nő!
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND ÉS BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. augusztus 05., 13:17
1 hozzászólás. 

A Kaufland áruház mögötti, elhagyatott területen találkoztunk az autós hobbisport kedvelőivel, művelőivel. Egy éve alakult a Street Kingz Egyesület, amelynek tagjai rendszeresen a versenyek előkelő helyein végeznek.

streer kingz-21

Legutóbb Gyergyószentmiklóson a „Nyári Csitorgatás" ügyességi verseny Szuper profi kategóriájában Miklós Attila első lett, valamint pályarekordot is felállított. Hátsó kerekes kategóriában élen végzett Berkeczi Róbert, és Orbán Bakk Péter szintén a dobogó legmagasabb fokára állhatott 1 700 köbcenti feletti kategóriában. Kerestély Attila az 1 700 köbcenti alatti kategória helyére futott be.

Ha valaki azt mondaná, hogy az udvarhelyi Halálos Iramban című film szereplőivel találkoztunk, akkor tévedne, de nem nagyot, hiszen a Street Kingz tagjai szerint a mozi igenis szerepet játszott abban, hogy elkezdtek autóval versenyezni, legálisan. A film hangulatát hozza az is, hogy a megcsörrenő mobilok csengőhangjai is a film betétdalai, de Dominic Toretto fizimiskáját is felfedezzük, ha nem is abban a kigyúrt formában.

streer kingz-2

„Két éve, amikor elkezdtük, olyan 170-en voltunk, folyamatosan morzsolódtak le. Az első közös edzésünkön 46 autó és több mint 70 ember volt" – meséli Bálint Bernát, a Street Kingz Egyesület vezetője.

Nem csak a férfiak, de a nők is szeretik a száguldást, olyannyira, hogy a jelenlegi 45 tag között a szebbik nem is szép számmal jelen van. Sőt, a legfiatalabb generációt is az autószeretetre nevelik. Lóránd alig két hónapos, és azt mondják, hogy őt olajteknőben nevelik.

streer kingz-15

Nagyjából német márkájú autók volánja mögül nyerik meg a versenyeket, de különlegességek is megtalálhatók a Street Kingz háza táján, ilyen például az 1979-es évjáratú Dacia, amiből csupán néhány található az országban. Vagy ilyenek az egyedi Ladák, ezekből is csak 5-6 gurul Romániában.

„Akár egy Matizzal is versenyezhetsz, ha jól vezetsz, de persze a drágább autókkal is be lehet nevezni" – állítják az autósok.

A legdrágább autó egy Mini Cooper, ami 10-15 ezer eurót kóstál. Vannak egyedi kiegészítőkkel felszerelt kocsik is, mint például a fehér Dacia, ami „meg van ültetve", vagy a négyes Golf, ami gyárilag 110 lóerős, de 200-ra van feltornázva. Folyamatosan újítják, építik autóikat.

streer kingz-17

A tagok mind autómániások: van, aki bádogosként dolgozik, de van köztük az ápolótól a pizza futárig, szinte minden szakmából. Az autók szeretete kovácsolja egy csapattá, autós közösségé őket.

„Ha van jó autód és jól vezetsz, akkor nőd is lesz. Mindenki szeretne király lenni. Nem? De, nem az a célunk, hogy arcoskodjunk a városban, hanem, hogy a versenyeken jó eredményeket érjünk el. Nem számít, milyen autó volánja mögött ülsz, csak tudd vezetni" – mondja Bernát.

Állításuk szerint a Street Kingzesek 85 százaléka jobban vezet, mint az átlag autós. A reakcióidejük gyorsabb, ezt többek közt az edzéseknek, és persze az ügyességi versenyeknek köszönhetik.

streer kingz-24

„Amióta megvan az egyesület, csak egy balesetünk volt" – magyarázza Bernát.

Milyen egy edzés? – tettük fel a kérdést az összesereglett autósoknak, akik rögtön rávágják a számukra egyértelmű választ.

„Amikor szerveznek egy versenyt, akkor felrakják az internetre a pályarajzot. Mi azt lemásoljuk, és megpróbáljuk a lehető leggyorsabban végigjárni. Nagyjából ilyen egy edzés" – feleli Bernát.

Tényleg egyszerű: kirakják a bójákat, aztán végigmennek a pályán, később pedig megbeszélik, hogy ki hol tudna javítani az idején, hol érdemesebb másképp vezetni. Az edzések arra is jók, hogy megbeszéljék, ki mit változtatott az autóján, mikor lesz az újabb megmérettetés.

streer kingz-9

A versenyek, amelyek ügyességi, gyorsasági és driftelős részből állnak teljesen legálisak. Mint mondják, nem is tudnak illegális versenyekről, sőt ilyeneken nem is vesznek részt – teszik hozzá fél komolyan.

Berkeczi Róbert például elment első versenyére és első lett, Orbán Bak Péter szintén. Kerestély Attila már több mint hat versenyen volt, így neki is bőven vannak kupái. Ladó Lóránd is meg-megvillant a versenyeken" – válaszolja kérdésünkre Bernát, és sorolja azok nevét, akik igazán tehetségesek.

Mint mondja László Előd is tehetséges és minden versenyen indul, a Street Kingz legjobbja pedig Miklós Attila, róla annyit kell tudni, hogy a romániai autósvilágban is ismert a neve és Hargita megyében még veretlen, illetve az összes palyarekordot ő tartja eddig.

streer kingz-29

Hasonló kezdeményezések, egyesületek vannak Csíkszeredában, ők az MC Racing, Gyergyószentmiklóson a Hexan, Balánbányán a Night Shifters.

A Street Kingz tagjai egy saját autót szeretnének építeni, ha lesz rá anyagi fedezet – ezzel továbbra is versenyeket nyernének, de szeretnének Udvarhelyen is megmérettetéseket szervezni.

Közben elkezdődik az edzés: pörögnek, forognak, égnek a gumik és érezzük a kuplungszagot. Sorra kezdenek bójázni és driftelni. Az élmény egyedülálló, így nem is kell sokat noszogatni minket, mi is beülünk egy-egy anyósülésre.

Hogy mennyire költséges hobbisportról van szó, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az edzés eredménye: két kirobbant gumiabroncs, egy megroppant, majdnem összetört GoPro kamera, és egy kettétört féltengely lett. Személyi sérülés nem történt, de az autókat igazán megmozgatták a fiúk.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blackbird
2014-08-05 14:47:55
hogymicsinatatok?
"Drfiteltünk" Jo nektek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."