Színes » Benzingőz

Elhízott a nagymacska

Már az indiai tulajdonú brit márka sem tud ülni a fenekén, érkezik az első Jaguár SUV.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz
Szines_benzingoz
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. június 24., 16:06
0 hozzászólás. 

A világ, már nem a régi, minden megváltozott, a feje tetejére állt és mindenki az életben maradásért harcol. Hasonló problémával küszködnek még a komoly hírnévvel rendelkező autógyárak is. Lassan oda kerültünk, hogy mindenki majmol mindenkit és az egymást követő trendek szinte egyszerre bukkannak elő minden nagyobb autóóriásnál.

A furcsaságokat fölösleges sorolni, de a most elengedhetetlen: a Porsche terepjárókat és négyajtós szedánokat gyárt, a Ferrari összkerekes sportkocsit dobott piacra, a Lamborghini félig Audi, a Rolls Royce pedig elektromos autót mutat be.

A régi, igazi nagyágyuk, kemény nevek, mind behódoltak a globalizáció megállíthatatlan csörtetésének és elkezdtek kommerszebb típusokat gyártani. A nehézfiúk játékába szeretne visszaszállni az indiai tulajdonú brit büszkeség, a Jaguár, a Tata védelmező szárnyai alatt.

Szines_benzingoz

Jaguárék egy olyan szegmensbe szeretnének berobbanni, ahol igazából annyi hely sincs, hogy egy tűt le lehessen ejteni. Ez a luxus SUV-ok – szabadidő autók, álterepjárók, ki ahogyan hívja – piaca. Néha testvérek és rokonok között is szoktak konfliktusok kialakulni, ezért a Land Rover kicsit furcsa szemmel nézett a Jaguárosokra, amikor bejelentették szándékukat.

Értelmetlen lenne felsorakoztatni, hogy kivel szeretne komoly versenyt kialakítani a Jaguár az új SUV-val, de fel kell kötniük rendesen a gatyájukat, mivel Merciék, Audiék, BMWék és a többiek sem szívesen adnának egy szeletet a nehezen kiérdemelt tortájukból. De, azt meg kell hagyni, hogy elég bátrak ahhoz, hogy néhány érdekes információt kiszivárogtassanak a három-négy éven belül érkező újdonságról.

Az új „dzseg" (Jaguár, sznobosan) a felhasznált anyagok minőségét sem bízta a véletlenre: a teljes felépítmény, alváz, a váz elemei és a burkoló elemek is alumíniumból készülnek majd. Ez számokban kifejezve 200-300 kilogrammos súlymegtakarítást jelent, a hagyományos acélkonstrukcióhoz képest.

Nem maradhat ki az oly sokat hangoztatott környezettudatosság sem az új álterepjáró tervezéséből. Mivel a váz pehelykönnyűre fogyott, ezért nem kellenek túlsúlyos, nagy motorok, hogy fürgén és könnyen lehessen kergetni a kasztnit. A legnagyobb lökettérfogatú motor, ami pöffeszkedhet, az egy 3.7 literes hathengeres benzines erőforrás lesz. A szintén benzines, de jóval kisebb testvér egy 2.0 literes turbómotor, ami szintén rendesen belepréseli majd az ülésbe a kormányba kapaszkodó vezetőt.

Aki a kormosabb kipufogógázt kedveli, vagy nem hatódik meg a benzingőztől, annak egy kettő kettes, 190 lovas, és egy háromliteres, hathengeres erőgép, 240 illetve 275 szomjnélküli pacival áll majd rendelkezésére. Mindegyik motortípushoz egy nyolc fokozatot számláló váltó jár, ami, ha a nagymacska hű marad génjeihez, selymesen vált majd föl- és lefelé.

Mivel az új Jaguár esetén SUV-ról van szó, elvárja az ember, hogy mind a négy kerék kaparja alkalom adtán az aszfaltot, a földutat és a havat. Az egyelőre névtelen újdonság alá egy kiforrott négy kerék meghajtási rendszer kerül, amelyet az aktuális XJ-ben tesztelnek hevesen.

Menny is lesz, hogy néz ki belülről, mikor lehet előrendelni? Ezek azok a kérdések, amelyeket a gyártó nem válaszolt meg. Amit biztosra vehetünk az, hogy lesz, és hogy valószínűleg leghamarabb 2015-ben ülhetünk majd a vezetőülésbe. Addig is tartsuk a szemünket nyitva, ha így megy ez tovább, akkor ne lepődjünk meg, ha a Dacia luxus sportautót szeretne piacra dobni.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."