Színes » Benzingőz

Toplessben virít a legújabb német üdvöske

Bár a napokban októberire emlékeztető idő volt, mégis nyár van és itt a kabrió szezon. A Volkswagen üdvöskéje jó szögből nézve még formásnak is mondható.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/vw_golf_kabrio
Szines_benzingoz/vw_golf_kabrio
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. június 29., 16:01
1 hozzászólás. 

Itt van a nyár és nemcsak a lenge öltözetek hatása miatt izzik a levegő. Kevés az olyan ember, aki plusz harminc fokban feltekert ablakokkal, nyakig felöltözve gubbaszt autójában, légkondi nélkül. A forróságban megszabadulunk néhány ruhadarabunktól, hogy javuljon komfortérzetünk, de hasonlót már nem várhatunk el négykerekű kedvencünktől. Ha szerencsések vagyunk, akkor egy kabrióban üldögélhetünk és gombnyomásra eltűnik a fejünk fölül a kasztni egy része.

Szines_benzingoz/vw_golf_kabrio

Milyen lenne, ha bármilyen autóban csak úgy lecserélhetnénk az unalmas tetőkárpitot a szikrázó napsütésre és a tengerkék égre? Nos, erre az abszolút megoldás a nyáron imádott, télen a fenébe kívánt kabrió kategória, hogy a topless ne csak a standon legyen élvezhető, hanem a közúton is, furikázgatva.

Ha valaki a Golfot emlegeti autós körökben, akkor azonnal a kategóriaalkotó, abszolút kompakt jut eszébe, amely egy precíz céleszköz, de valljuk be, a temperamentumot és a szenvedélyt a konzervatív németek kihagyták az összképből. 

Szines_benzingoz/vw_golf_kabrio

Mindezek ellenére, ha visszapörgetjük az időt, az egyes golf éra derekára, akkor a kultikus GTI mellett találunk egy másik abszolút sikertörténetet: a nők által imádott és inkább aranyos, mint vagány egyes Golf Kabriót. Mivel a vásárlóközönség oroszlánrésze a szebbik nem képviselője volt, ezért a nagyon találó „epreskosár" gúny/becenévvel láttál el a kisautót.

Annak ellenére, hogy a kosárka és kettes golf kabrió után nem sikerült nagyot durrantani Volkswagenéknek – sőt, az ötödik generációtól le is mondtak a kabrió változatról – újra meg szeretnék élni a múlt sikereit és lecsapták a mostani nemzedék tetejét.

Szines_benzingoz/vw_golf_kabrio

Márciusban mutatták be a genfi autószalonon a megkopaszított hatos Golfot. A félreértések elkerülése érdekében nem baltával, vésővel, kalapáccsal, esetleg más primitív eszközzel ütötték le egy háromajtós golf tetejét, hanem a tervezőasztalnál kezdve újraértelmezték a félautót. A végeredmény egy szép vonalvezetésű, kompakt és elegáns kabrió lett. Habár nem egy designgyakorlat és nem fog a történelem legszebb nyitott tetejű autói között helyet kapni, mégis eredeti és jó szögből nézve akár formásnak is mondható.

Az igazi újdonság számunkra nem a hatos Golf nyitott tetejű változatának bemutatása, hanem az, hogy most már itthon is hozzá lehet jutni. A belépő modell ára 21 056 euró, áfával: ennyi valutáért egy ezerkettőszázas, turbós, benzines motort kapunk a kasztni elejébe, százöt pónilóval, egy hatsebességes manuális váltóval és még hozzá dobnak valami felszereltséget is. A nálunk kapható legdrágább verziót egy-négyes, szintén turbós, benzines erőforrással szerelik – ide már százhatvan lovat tudtak bepréselni és mellé kapjuk még a zseniális DSG váltót is: az áfát is tartalmazó árcédulán ebben az esetben, 26 178 eurót ír.

Szines_benzingoz/vw_golf_kabrio

A diesel megszállottjai sem maradnak kompakt kabrió nélkül. A nekik szánt modellt a két benzines kiadás árkategóriája közé lőtték be. Az ezerhatszáz köbcentis gázolajos – közvetlen befecskendezéses és turbósított – erőforrás százöt szomj nélküli pacival kínálja meg az utat, hatsebességes kézi váltó segítségével. 23 284 eurót kell kicsengetnünk azért, hogy adott esetbe a saját füstünket szipogtathassuk be.

A végére pedig a lényeg, éspedig a zseniális tető és a karosszéria merevsége, ugyanis a kasztni mellet újratervezték a merevítő elemeket is. Ez szükséges is volt, mivel a tető hiányában összeroskadt volna a háromajtós váza. Ha hinni lehet a mérnököknek, szinte annyira merev és erős kialakítással van dolgunk, mint a fedett testvérek esetén és a kanyarban is csak minimálisan csavarodik. Ezt jó tudni, de jobb lenne tapasztalni, nehogy két év használat után minden zörögjön benne – kivéve a fogsorunkat, mert azt mi őröljük az idegtől.

Szines_benzingoz/vw_golf_kabrio

A tető sem a mindennapi kategóriába tartozik: többrétegű, vízhatlan, extra hangszigetelésű, teljesen elektromos vászonról van szó, ahogy egy igazi kabrióhoz illik. A hangszigetelésről csak annyit, hogy szinte annyira halk, mint egy normál Golf, ami ebben a kategóriában több mint jónak mondható.

Szines_benzingoz/vw_golf_kabrio

Nem lehet nem feltűnni egy kabrióban, főleg ha le van engedve a tető. Kicsit persze nekünk is magamutogatónak kell lennünk, ha ilyen autóban gondolkodunk, szürke egereknek kifejezetten nem ajánlott. Ha hatos Golf kabriónk van, még rá is tehetünk egy lapáttal a villogós fellépésre: 30 km/h-ig a tető akár menet közben is nyitható, így nem kell megvárni, hogy a következő kereszteződésben álljunk be egy homlokból enyhén gyöngyöző autós társunk mellé és miután eltűnt a tető a csomagtartóban nézzünk át mosolyogva, majd kérdezzük meg tőle: „Na, ki a király?".


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Lehelvezér
2011-07-18 04:00:39
Golf kabrió?Kösz,nem.Ha kabrió,akkor legyen Bmw,vagy Mercedes,vagy Volvo,de nem Golf.Ja,és 24000 euróért már Porsche Cayenne-t vagy X5-öst lehet vanni,használtat persze,de úgy is megéri.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."