Színes » Benzingőz

Kigyúrták a Ford új modelljét

Vascsontozatra simították az új világhódító útjára indított négykerekű bőrét, amiről a Top Geares fenegyerekek is áradoznak. Megszületett az új Mondeo.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_FordMondeo
Benzingoz_FordMondeo
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. január 26., 18:23
0 hozzászólás. 

A közepes méretű autók szegmensében mindig is ádáz harcok folytak. Hosszú időn keresztül a Volkswagen egyeduralmát nézhette sóvárgó szemekkel a konkurencia. A Passat annyira dominálta az autópiacot, nevetve hárítva a vetélytársak gyengécske próbálkozásait, hogy sikerült örökre beírnia magát a balkáni köztudatba mint

„Az" autó, amelynek a ház előtt kell parkolnia.

 

Nemrég viszont komoly trónkövetelők érkeztek minden irányból, az Opel nagyot dobbantott az Insigniával, támadnak a koreaiak is, sőt öt éve a rég leírt Ford is ütős termékkel ált elő. A Mondeo már több mint húsz éve képezi a középszegmens szerves részét, de az igazi áttörés csak 2007-ben érkezett, amikor a jelenlegi, azaz előző modellt bemutatták.

Benzingoz_FordMondeo

Nemcsak a rengeteg és a komoly méretbeli különbségek hökkentették meg a vetélytársakat – a szegmens egyik legnagyobb kasztnijáról beszélünk –, de az erős minőségbeli fejlődés is megingatta a monopolhelyzetet élvező konkurenciát.

 

Ha a Ford őszinte választ adna

a „kell-e ezen tatarozni" kérdésre, nagyon meglepődnénk. Igazából a fenébe kívánták a modellfejlesztést, nagyon jól megvoltak a jelenlegi típussal. Presztízsből és a konkurencia trendjét követő egóharc eredménye, hogy a 2012-es évre átszabják a nemrég modellfrissített Mondeót.

Benzingoz_FordMondeo

Olyannyira látszik, hogy csak finoman mertek változtatni, főleg a gép külsején, hogy igazából nem is modellfrissítésről, inkább átfésülésről beszélhetünk. Persze ez nem akadályozta meg a Fordos mérnököket, hogy megpiszkálják a tervezőasztalon a vonalakat, de a fő irányvonal a diszkréció maradt.

 

Sportos és agresszívebb külalak

A Ford középcsatárának legnagyobb erénye a bőséges helykínálat és az eszméletlenül jól hangolt futómű. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az amúgy részrehajló műsorvezető trió, a Top Gear csapatának az áradozása, ahányszor a Mondeo kerül szóba. Úgy a szaksajtó, mint a tulajdonosok csak pozitív jelzővel illetik a masina menetdinamikáját.

Mindeddig a külső is rendben volt, de az igazat megvallva most sikerült hozzáigazítani a bőrt a csontozathoz. Az orrész egyik legmarkánsabb eleme az Aston Martintól csent első hűtőrács. Az inspiráció jogos, a brit luxus-sportautót a Ford birtokolja.

Kisebb méretűre szabták az első, LED-es világítóelemeket, a tekintet sokkal gonoszabb lett. Az első kötényt is mélyebbre húzták, most már nem csak funkcionális elem a ködlámpa. A motorháztető többet sugall, mint ami alatta van. Izmos és markáns az új Ford tekintete.

Benzingoz_FordMondeo

Az oldalnézet kiviteltől függően változik. A négy-, az ötajtós, illetve kombi kivitelben csak a kerékjáratok íve és a kilincset magába ágyazó övvonal csík közös. Négyajtósként a legmutatósabb. Az ajtók alsó része határozottan domborodik kifelé, a tetővonal kupésított, az oldalablakok kisméretűek: ismét egy tankfeelinges autó. Igazán mutatósak a képeken látható felnik, az autó méreteit ismerve legalább 19 colosak.

 

Legkevésbé a hátulját rajzolták újra

A hátsó világítóelemek az előző generáció továbbfejlesztése, és nem új termék. Újdonság viszont a szoknyába süllyesztett, most már szögletes ágyban pihenő dupla kipufogó végződés. A megoldás egyszerre elegáns és sportos.

Az elődhöz képest sokkal bátrabban bántak a nikkelezett díszítőelemekkel is. Nem látszik, a fehér szín szinte magába issza a csillogást, de egy mélyebb árnyalat sokkal jobban kiemelné a „bling-bling" amcsi behatást.

Benzingoz_FordMondeo

A beltér már a Fordtól megszokott dizájnvonalat követi. Sokat lágyultak a vonalak, inkább elegáns, mint sportos, de az összhatás harmonikus. A kinti csillogásból jutott a beltérbe is, ha a minőségi vonalat szeretnék követni, akkor alumínumból dolgoztak a mérnökök. Érdekes, hogy ismét bevezetik a háromküllős, sportosabb kormánykereket, a funkciókat most már több gomb kezeli.

 

Nemcsak a bőre új, intelligensebbé is vált

Nemcsak a vetélytársak fektetnek nagy hangsúlyt az aktív és passzív elektronikai segédasszisztensekre. Fordék is teletömték üdvöskéjüket hárombetűs kütyürengeteggel. Felárért kérhetünk sávelhagyó asszisztenst, adaptív tempomatot, és ha ez sem elég, a négykerekűnk akár magát is be tudja parkolni a megfelelő helyre.

Motorizáció szintjén is a legjobbat kínálja a ráncfelvarráson átesett masina. Az aggregátok kivétel nélkül turbósítottak, a legújabb generációból származnak, a benzint is közvetlenül fecskendezik a robbanótérbe.

Benzingoz_FordMondeo

Benzines fronton Ecoboost motorok teszik tiszteletüket, a kínálat az egyhatossal indul, és a kétezressel végződik. A kormosabb kínálatot TDCI erőforrásokból állították össze. A legkisebb ezerhatszáz köbcentis, a legnagyobb 2,2 literes, és akár két turbó is lélegeztetheti.

A párizsi autószalon ad majd otthon a hivatalos bemutatónak, ahol a mezei kivitelek mellet egy hibrid erőforrás is meglátja a napvilágot. A gyártó szerint tiszta elektromos üzemmódban akár 100 km-t is képes megtenni az autó, a vegyes fogyasztás öt liter körül várható.

Amerikai ikertestvérét, a Fusiont már láthatta a nagyközönség Detroitban, de a Mondeóra ősz közepéig kell várnunk. Addig még van ideje a gyártónak finomítani a végterméken.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."