Színes » Benzingőz

Schmittelik a Porschét a kínaiak

  Hawtai néven iratkozott be a legújabb autógyártó az olyan márkák közé, mint a Mike vagy az Abdidas. Hogyan copy-paste-elj autót?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Hawtai (nem Hawai) B35 típuskódú négykerekű szabadidő autócsoda
Hawtai (nem Hawai) B35 típuskódú négykerekű szabadidő autócsoda.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. április 05., 16:33
0 hozzászólás. 

Érdekes játékkal szórakoztathatjuk magunkat és autófanatikus barátainkat, ha egy unalmas pillanttunkban beütjük a kínai autógyártó kulcsszavakat egy internetes keresőbe. Szekér-activitynek nevezetném a játékot, amelyben ki kell találni, honnan, melyik gyártótól és mit koppintottak le az ügyes kezű kínai mérnökök.

Benzingoz_Hawtei

Időnként érdemes hosszabb szüneteket tartani, nehogy maradandó károsodást szenvedjen a szépérzékünk. Gyakran hangzik fel az „inkább eltakarom a szemem, ez annyira ocsmány" felkiáltás, ilyenkor érdemes az olasz, esetleg angol hiperautó-gyártó cégek legújabb termékeivel enyhíteni a leválással fenyegető retinánkon. Kelet-ázsiai barátaink néha az emberi logikát meghazudtolóan keverik a fajokat, gyártókat és évjáratokat.

 

Egy-egy kreáció igazi Frankensteinként

járul a „nagyérdemű" elé. Őket ez nem zavarja, minket pedig nagyon jól szórakoztat egy-egy VW-Peugeot-Mercedes-Bentley korcs. Hasunkat foghatjuk kreációk tömkelegétől, amelyek akár félresikerült laborkísérletek eredményei is lehetnének.

Benzingoz_Hawtei

Elképesztően ritkán adatik meg, sőt egyes körök csak mendemondaként emlegetik az úgynevezett „Hm?!" pillanatot, amikor meglátjuk a szépet egy ilyen torzszülöttben. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy ez a szekér tetszik nekünk, és ha rövid időre is, de megdobbantja autófanatikus szívünket. Ezt a heuréka pillanatot nemrég egy ismeretlen márka legújabb alkotása idézte elő a legmeglepőbb módon. Hirtelen fellángolásom tárgya a Hawtai (nem Hawai) B35 típuskódú négykerekű szabadidő autócsoda.

 

Az érdekes arcú lánynak udvarolni úgy,

hogy közben ne érezd hülyén magad mások előtt, művészet. A B35 is igazi design gyakorlat, de a fő irányvonal már adott volt. Nem kell autógurunak lenni, hogy észrevegyük, a Hawtai kitől nézte le a kasztni fő vonalait. Rajongásuk és múzsájuk tárgya is egyben a Porsche Cayenne előző generációja volt. Szépen látszik a fémruha arányain és vezetésén, hogy a stuttgarti nagymesterek álmodták meg, és szorgos kínai inasaik adaptálták a helyi piac igényeihez.

Benzingoz_Hawtei

Az orrész talán a legdrámaibb. Gyönyörűen látszik a Cayenne orrdomborulata, mégis más arcot húztak rá. Az ikerfényszórós lámpákat megérzésem szerint a Chevy Captiváról álmodták át saját szekerükre. Van egy leheletnyi VW Touareg is a fronton, mégis a legvitatottabb, sőt már egyszer lecserélt alkatrésze a B35 hűtőmaszkja.

Első nekifutásra túlságosan Bentley-sre sikeredett az emblémát ágyazó díszelem. A brit márka képviselői rögtön rákoppintottak a kínai tervezők kezére, és a fél világot felbolygató fenyegetések közepette sikerült meggyőzni a Hawtai vezetőségét, hogy ez nem olyan jó ötlet, sőt nem is igazán szép megoldás.

Benzingoz_Hawtei

Persze a kínaiak nem tudtak szabadulni az angol elegancia hatásától, így egy másik márka jellegzetességét adaptálták az orrészre. A Jaguárra esett a választásuk, és azt kell mondanom, szépen és ízlésesen integrálták a formavilágba az ugró macska ketrecét. Kifejezetten tetszik a dupla kidomborodás a motorháztetőn, izmosnak és sportosnak hat az orrész. Még az ál gallytörő motorvédőt is sikerült szépen beledolgozni az első lökhárítóba.

Oldalról végképpen a Porsche borsára hajaz. Szép, ízléses, és elképesztő, hogy mindezeket egy copy-paste mutatványról mondom. A felniket is sikerült átmenteni a német múzsáról. Megfelelő átmérőjűek, jól kitöltik az öblös kerékjáratokat. Króm csomag, ötágú alufelni és nagyon határozott vonalvezetés – tetszetős darab.

A hátsó fertálynál meghagyták az eredeti formaterv látványvilágát, kiköpött Cayenne a feneke. Azért csupaszítottak is: nincsen dupla kályhacső kipufogó, és az alumíniumnak tűnő diffúzor/ alvázvédő csak egy nagyon szépen pingált műanyag elem. Persze nem várhatunk el német kvalitásokat egy kínai koppintmánytól.

 

Belül is hihetetlenül szép

Nem győzök csodálkozni, hogy mennyire jól ihletődtek a távol-keleti designerek. A Hawtai B35 beltere szinte egy az egyben a német SUV hangulatát hozza. A műszerfalat, a közép konzolt, sőt még az automata váltó kulisszáját is a Porsche terepjárójából álmodták át. Látszólag mindent bőr borít (nem biztos, hogy bio marháktól), elegáns dió/rózsafa betét trónol a középkonzolon és a kormány egyes részein.

Benzingoz_Hawtei

Nagy érintőképernyős navigáció, dupla digit klíma, akár szépnek is mondható belső: kell ennél több? Ne felejtsük el, hogy még mindig egy kínai másolatról beszélünk. Persze valamit azért csak el kellett szúrni: a kormánykerék formája és a bajuszkapcsolók mintha egy múlt század végi kisteherautóból származnának. Rontja az összképet, de még így is szerethető.

 

Alig szivárogtattak a technikai részletekről

A Hawtai szabadidő-autója természetesen mesze elmarad a stuttgarti gyártó technikai professzionalizmusától, de próbálkoznak, és ez értékelendő. Bár nem kínálnak többszáz lóerős, óriás benzinfalót, de így is érdekesre sikeredett a motorpaletta.

A B35 kétféle erőforrással kerül majd piacra. Az egyik egy 1800 köbcentis, turbós benzinmotor, amely 160 kehes kínai ló erejével cibálja e méretes kasztnit. Négykerekű bennfentesek számára ismerős lehet a kombináció, hasonló paraméterekkel a VAG csoportban is létezik egy erőforrás. A másik aggregát egy két literes olajkályha, amely állítólag 150 lóerőt teljesít.

Benzingoz_Hawtei

Az erőátvitelről egy ötfokozatú kézi váltó gondoskodik, de extraként kérhető egy négy gangos automata is. A felszereltségi szintekről, extrákról és egyéb nyalánkságról természetesen nincsen adat, azt viszont biztosan lehet tudni, hogy négykerék-meghajtás van, de ezért extra pénzt kérnek majd el a szalonban.

 

Valószínűleg soha nem lép majd európai földre

ez a négykerekű csodabogár, így sokak, többek között az én fellángolásom is gyorsan elalszik, és csak plátói módon él tovább. Igazi meglepetés, hogy egy, máskor a végsőkig szidott, utált és megvetett autóipar ilyen formás másolmánnyal is elő tud állni. Furcsa, hogy a régi Cayenne nem igazán tetszett, de így „csúnya lányként" újjászületve egészen jó, sőt szerethető lett számomra is ez a formavilág.

Benzingoz_Hawtei

A Hawtainak sikerült megtérítenie: mostantól nemcsak az ocsmány megoldásokat és a nevetséges formákat fogom figyelni a kínai copy-paste vitézek kreációinál, hanem keresni fogom a szépet, az elegáns megoldásokat és a másolás elképesztő művészetét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."