Színes » Benzingőz

Ogremobilt alkotott a Porsche

Állati színnel, hatalmas mérettel és luxussal indul Shrek-túrára a stuttgarti benzinfaló. Júliusban érkezik a Cayanne GTS turbó nélkül.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

 Júliusban érkezik a Porsche Cayanne GTS turbó nélkül.
Júliusban érkezik a Porsche Cayanne GTS turbó nélkül.
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. április 12., 16:37
0 hozzászólás. 

Érdekes bőrbe bújtatta legújabb kreációját a Porsche. A Cayenne eddig sem arról volt híres, hogy kerülné a feltűnést, de legújabb, polgárpukkasztó modellje a jó ízlés vékony határát is súrolja. Első megjelenése óta osztatlan sikernek örvend a Cayenne annak ellenére, hogy a márkahű fanatikusok elítélték, sőt le is írták a Porsche vezetőségét, mert terepjáróra merték biggyeszteni hőn imádott jelvényüket.

Benzingoz_PorscheCayanne

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a bírálók tábora egyre apad, közkedvelt és nagyon sikeres modell vált a stuttgarti batárból. Több kivitele létezik, sőt abszolút márkagyalázásnak számító olajkályha aggregátot is préseltek a motorháztető alá, az egyéb, nem márkaspecifikus megoldásokról nem is beszélve. Már a kistestvért Boxtert is nehezen lehetett legyűrni a vásárlóközönség torkán, de a Cayenne igazi kihívásnak számított még a minden hájjal megkent PR- és marketingosztálynak is.

 

Hiába, az olajsejkek jól tejelnek,

sőt az exhibicionista átlagpolgárnak is kell egy szekér, amivel megmutathatja, hogy van lóvé a bankszámlán. A Porsche nagy dzsipje feltűnő jelenség a forgalomban. Ami abszolút pozitívum, és a márka történelmét ismerve elvárt tény, hogy a Cayenne bődületesen tud csapatni. Még a legvérszegényebb alapmotor is becsületesen cibálja a méretes, két tonnát jóval meghaladó kasztnit.

A kanyarokban sportkocsi génjeihez méltóan viselkedik, sőt a gyengébb terepet is elviseli, de 20 colos papucsokkal nem ajánlatos dagonyázni menni. Legérdekesebb a Turbo és a Turbo S kivitel, melyek öt másodperc körül lezavarják a százas printet, és sportautók végsebességére képesek. Ijesztő gondolat leheletnyivel 300 km/óra alól vészfékezést lebonyolítani egy közel két és fél tonnás vassal, de hatalmas méretű féktárcsáival akár hétköznapi mutatványnak is számíthat.

Benzingoz_PorscheCayanne

Mégis az igazi V8 feeling keresőinek az egyetlen és egyben legsportosabb alternatíva a Cayenne GTS marad, mely a klasszikus autózás életérzését repíti a 21. század technológiájával. A modellfrissítés a már említett három betűs kivitelt is utolérte, hogy még jobban kitűnjön a kínálatból érdekes bőrbe bújtatták.

 

A GTS nem egy lopakodó szekér

A még nagyobb feltűnés kedvéért nem mindennapi színpompában díszeleg az új Cayenne. Merész, egyesek szerint egyenesen sok(k) árnyalatba bújtatták a jövevényt. A neonzöld tényleg nem luxus és sportos terepjáróra jellemző árnyalat. Az első benyomás a wow effektus és a teljes idegösszeomlás pengeélén táncol. Ha eddig meg is győzték a kritikusok nagy részét, ezzel a prezentációval ismét átterelték néhányukat a szkeptikus táborba.

Túl kell tennünk magunk a festésen, mert érdemes a lakkréteg alá nézni. A GTS élete legújabb felvonásában úgy belső, mint külső átalakuláson esett át. Legszembetűnőbb a Turbo kiviteltől örökölt front, amelyet más motorral felszerelt testvéreinek mellőznie kell. Tipikus Cayenne orrész díszeleg előttünk: impozáns és sportos egyben.

Benzingoz_PorscheCayanne

Sikerült helyet találni az orrvérzésig aggatott LED-es nappali fénysornak, a formás fényszórók alatti légbeömlők tetején trónol. Igazi izomdombormű terül el a motorháztetőn, sejtetve, hogy alatta nem egy varrógép szíve dorombol. Az orrész formavilágának többi része a már modellfrissített Cayenne elemeit vonultatja fel. Az összkép megnyerő.

Oldalnézetből a csillogó feketére fényezett, neonzöld oldalcsíkos, méretes felniszett a legfeltűnőbb. Színre fújták az öblös kerékjáratokat védő műanyag elemeket is. A mezeinek nem nevezhető alapkiviteltől a különleges spojlerszett különbözteti meg. Szabadszemmel nem észlelhető, de a sportfutómű beépítése után a GTS hasa közel 24 milliméterrel közelebb került az aszfalthoz.

Hátul diffúzor, négy kályhacsővég és vasalódeszka alakú tetőspojler. Egy Porsche esetén a kiegészítő elemek nemcsak a látvány fokozására hivatottak, itt tényleg dolgoznia kell minden egyes műanyag fülecskének, hogy a méretes batárt a földhöz porszívózza.

 

Bent is eszünkbe juttatják, miben ülünk

A belvilág a külcsín ellentéte. Visszafogott, de sportos: Porsche dizájn. Alumínium, finom bőr, de kérésre akár erdők óceánjában fürödhetünk. Szénszálas betétek, Alcantara huzatok és egyéb luxuselem kényezteti az utastérbe tévedőket.

A belvilág nem sokat változott az alapkivitelhez képest: a sportülések és az egyedi színbetétek különböztetik meg a Cayenne normál kivitelétől. A fényezés színvilága egyedül a fejtámlákra hímezett GTS feliratban köszön vissza, illetve a biztonsági övek is megkapták a neonzöld kezelést.

 

A szívéért imádni kell

Aki sokkot kapott a külvilágtól, az terápiaként pattintsa fel a motorháztetőt, és gyönyörködjön az elképesztő aggregátban. A Cayenne GTS szíve egy 4.8 literes, V alakban munkálkodó, nyolc hengeres szívó benzines erőmű. A nem mindennapi motor 420 stuttgarti csődör erejét mozgósítja a gázpedál legkisebb érintésére. Az előző generációhoz képest ez közel 15 lóerős gyarapodás, ami tiszteletreméltó.

Száraz adatokban mégis a legmeggyőzőbb a teljesítmény. A méretes batár 5,7 másodperc alatt zavarja le a százas sprintet. Álló helyzetből 13.3 másodperc alatt lendül át a sebességmérő mutatója a 160-on, a végsebesség pedig 261 km/h. Elhanyagolgató tényező, mégis érdemes megemlíteni, hogy az átlagfogyasztási érték 10.7 liter 100 kilométeren, amely a soros hathengeresek ligáját idézi.

Benzingoz_PorscheCayanne

Persze mindezek eléréséhez elengedhetetlen az elképesztően jó, 8 sebességes Tip-tronic S dupla kuplungos automataváltó és a Porsche Active Suspension Management (azaz PASM) névre keresztelt felfüggesztési rendszer.

 

Drágán mérik a fekete zöld mérget

Elképesztő teljesítménnyel és meghökkentő külsővel érkezett a Porsche Cayenne GTS. Egy stuttgarti sportgép génjeivel felvértezett luxusterepjáró sok magamutogató újgazdag garázsában ékeskedik majd. De hogy nem mérik olcsón a stílust és a technikát, az nem volt kérdés. Az idén júniusban érkező újonc alapára 90 774 euró, természetesen ekkor az extrákat tartalmazó katalógus még nem járt a kezünkben.

Nem valószínű, hogy a neonzöld kivitel igazi kasszasiker lesz. Visszafogottabb színvilággal sokkal hétköznapibb gép lehet a Cayenne GTS. Már amennyire hétköznapi lehet bármelyik Porsche.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."