Színes » Egészség

Ne engedd betegen a gyereket

A tanévkezdéssel járó tömegbetegségeket meg lehet előzni. Mit tehet a szülő és mikor ne engedje iskolába, óvodába a gyerekét?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
gerebemokeuj05

Ne hagyjuk szó nélkül! Jogaink a szülőszobán

Megmondják, mikor szabad bugyit húzni, vagy meg sem...
A kép illusztráció

Marihuánás sütit evett egy négyéves csíki kislány

Kórházba került vasárnap egy négyéves csíkszeredai...
Felemás zokniban a Down-szindrómásokért. Fotó: lismullenns.ie

Felemás zokniban színesebb a világ

Készíts képet színes zokniban, majd töltsd fel a...

Gyerek és szülő az orvosnál
Fontos a megelőzés és leginkább az alapvető dolgokra kell figyelni
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. szeptember 25., 07:54
1 hozzászólás. 

Idén szeptemberben Székelyudvarhely 12 iskolájában 6332 diák kezdte meg a tanévet. Az idei évkezdéskor a szokásos orvosi szűrésen 108 diáknál találtak valamilyen rendellenességet, betegséget – és még igazából itt sincs a betegségek szezonja.

A taknyos orrok bölcsője

A gyerekközösségeket legjobban sújtó betegségek a fertőző légúti megbetegedések. A cseppfertőzéssel terjedő kórokat egy tüsszentéssel könnyedén ráragaszthatjuk környezetünkben levő társainkra. A legtöbb kicsit is oda figyelő szülő megtanítja a gyereknek, hogy ha tüsszent, akkor a kezét tegye az arca elé.

Azt már kevesebben mondják el, hogy utána mosson is kezet, különben egész nap a bacikat osztogatja. Ha a szülő és az iskola, vagy óvoda orvosa nem elég figyelmesek, a vírusos légúti megbetegedések szövődményekkel is járhatnak. Ezek kezelése nem csak nehezebb, de anyagilag is jelentősen megterheli a szülőket, így ne várjuk ezt meg.

Gyerekek az iskolában

Dr. Molnár Ildikó gyerekgyógyász szakorvos szerint már az első tünetek jelentkezésekor otthon kellene tartani a gyereket: ha orrfolyást vagy lázat veszünk észre a gyereknél, ne engedjük közösségbe. Sajnos még így, betegen is sokszor elviszik a gyerekeket a foglalkozásokra, ahol könnyen megfertőzik társaikat, panaszolta a doktornő.

„Inkább egy alma, mint egy zacskó csipsz"

– mondja mosolyogva az egyik asszisztens. A betegségek legjobb és eddig még leghatékonyabb kezelése a megelőzés. Törekedjünk arra, hogy a gyerek elkerülje a betegségeket, ezért ha nincs betegség, nem is kell küzdeni ellene.

Mit tehet a szülő? Figyeljen, hogy csemetéje mindig az időjárásnak megfelelő ruházatot viselje az iskolában, egészségesen és rendszeresen táplálkozzon. Egész évben fogyasszon gyümölcsöt és zöldséget, de az iskolakezdés időszakában a szokottnál is többet. A gyereknek mindig legyen tízóraija és vigyen magával egész napra elegendő folyadékot, de egymás tízóraijából ne egyenek!

Orvosi rendelő

Könnyen hozzáférhető és ingyenes módja az egészség megőrzésének a friss levegő és a napsütés, legyen a lehető legtöbb időt a szabadban a gyerek. Ha csoportjukban mégis megbetegedik valaki, akkor jobb, ha a többiek nem látogatják, ezzel is csökkentve a betegség terjedésének veszélyét.

A mocskos kezek betegsége

Bár arányaiban elmaradnak a légúti megbetegedések mögött, de az emésztőszervi fertőzésekkel is számolni kell az iskolai, óvodai környezetben. Az egyik leggyakoribb tünet, hogy nincs étvágya a gyereknek, fájtatja a hasát és gyakori a székelési ingere. Ha észrevesszük az említett tüneteket, akkor ne habozzunk, jelentkezzünk családorvosunknál!

Dr. Kovács Kendi Éva iskolaorvos szerint, az ilyen jellegű betegségek, fertőzések egyre jobban visszaszorulnak, amióta még következetesebben nevelik a gyerekeket a gyakori és rendszeres kézmosásra.

„A tanintézményekben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek megszokják a rendszeres kézmosást. Folyamatosan figyelmeztetjük őket arra, hogy evés előtt és után, de ugyanúgy vécézés előtt és után is gondosan mossanak kezet" – meséli a doktornő.

A huncut tetvek jönnek és mennek

Ha azt hisszük, hogy az életszínvonal növekedésével a fejtetveket rég kiüldöztük életterünkből, akkor tévedünk. Nem rendszeres a jelenlétük, de megtörténik, hogy gyerekközösségekben elszaporodnak, kellemetlen, irritáló viszketést okozva a fejbőrön.

Ha már megjelentek a kis élősködők, akkor a gyereket zárjuk el a közösségtől, amíg véglegesen ki nem írtjuk a tetveket a hajából. Hogy elkerüljük a parazita megjelenését és elszaporodását, ajánlott hetente legalább egyszer a gyerekek haját, fejbőrét átvizsgálni.

Nővér a rendelő előtt

Ugyancsak egyre ritkábban jelentkező parazita a féreg. A legújabb egészségügyi politika azt mondja, hogy a gyerekeken ne végezzenek indokolatlanul vizsgálatokat, ezért a tanév kezdésekor sem kötelező a székletvizsgálat.

Ennek híján a tünetekre figyelhetünk, amik az étvágytalanság, hasi panaszok, valamint az orr és fenék viszketése. Az egyik helyi napközi asszisztense elmondta, náluk bevett szokás, hogy a csoportba járó gyerekek szülei külön kérik a parazitaszűrő vizsgálatot, amit a kérésnek eleget téve el is végeznek.

Himlőt mindenkinek

Tipikus gyerekbetegség, örökös kérdés a szülőknél, hogy hagyják megfertőződni a gyereket kiskorában vagy védjék oltásokkal a kór ellen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy minél fiatalabb korban fertőződik meg valaki, annál könnyebben vészeli át, és kisebb az esélye a későbbi szövődményeknek.

A megkérdezett egészségügyi alkalmazottak egyöntetűen azt mondták, hogy erőltetni ugyan nem kell, de ha gyerekünk már a napiban megkapja, az csak jó, és immunissá is válik a betegségre. A himlő lappangási ideje kettő, vagy akár három hét is lehet – és ilyenkor is fertőz –, ezért nehéz felkészülni rá.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2012-09-25 11:20:53
Velemeny
Tapasztalataim szerint, az itteni kismamak-anyukak meg van mit tanulajanak a helyes gyereknevelesrol! Eleg egyet cirkalni,delutan egy parkban,vagy csak kicsit figyelozni kicsit.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."