Színes » Egészség

Vágj jó képet a nyuszinak

Ünnep előtt nem csak a lakást, a bőrünket is érdemes fényesre vikszolni. Olcsó és egyszerű házi kenceficéket ajánlunk. Kend, pakold és ragyogj.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
gerebemokeuj05

Ne hagyjuk szó nélkül! Jogaink a szülőszobán

Megmondják, mikor szabad bugyit húzni, vagy meg sem...
A kép illusztráció

Marihuánás sütit evett egy négyéves csíki kislány

Kórházba került vasárnap egy négyéves csíkszeredai...
Felemás zokniban a Down-szindrómásokért. Fotó: lismullenns.ie

Felemás zokniban színesebb a világ

Készíts képet színes zokniban, majd töltsd fel a...

e-3200247
Élesztő, tojás, méz, joghurt, alma-a bőrünk is szereti. Fotó: Lázár Emese
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. március 25., 18:47
1 hozzászólás. 

Alig pár nap van még húsvétig és, ahogy az lenni szokott a nagy ünnepek előtt, megszaporodnak a háziasszonyi tennivalók: nagytakarítás, bevásárlás, sütés-főzés, és közben a munkahelyen sem lehet lazsálni.

A nagy hajcihőben alig van időnk magunkra gondolni, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy amíg a tavaszi nap sugara hasra esik a körömszakadtáig suvickolt ablaküvegen, addig mi, locsolni való virágszálak csapzott hajjal, fakó arccal és szemünk alatt karikákkal hervadozva ingázunk a konyha és az ünnepi asztal között.

Nyúzott ábrázatunkkal meglehet, hogy nem hozzuk rá a frászt a húsvéti nyúlra, de a locsolóink biztos nem díjazzák, ha egy megviselt szamártövist kell, hogy szagos vízzel életre öntözzenek.

Nem kell kivágni a hisztit, s elvenni a párunk étvágyát a töltött báránytól, ha nem jut idő és pénz sem a kozmetikusra, és éppen elfogyott a bevált bőrradírunk vagy arcpakolásunk. A hűtőszekrényben, kamrában találunk olyan csodaszereket, amelyekből pillanatok alatt kikeverhetjük az arcunkat, de akár egész testünket is kényeztető kencét.

e-3200232A házi kencefice is kiváló, ráadásul a joghurtos, diós, élesztős, almás, sörös arcradír és pakolás nem jelent plusz kiadást, a hozzávalókat az ünnepi menü hozzávalóból is „lecsíphetjük".

Irány a konyha, elő a radírt

Aki rendszeresen alkalmazza az arcradírozást, annak semmi újat nem mondunk azzal, hogy ez az alapvető, alig pár perces hadművelet után bőrünk valósággal fellélegzik.

A szakemberek által ajánlott heti egyszeri arcradírozás ugyan nem tünteti el a már meglévő szarkalábakat, sőt, a szem környékét szigorúan tilos „smirglizni", de eltávolítja az elhalt hámsejteket, üdévé teszi képmásunkat. Ha tetőtől talpig ledörzsöljük testünket, bőrünk olyan bársonyos lesz, mint babakorunkban. Kis túlzással, persze.

Bőrradírt házilag sok mindenből keverhetünk. Egyszerű és olcsóbb a tormánál, de igazi csodarecept a 2 kanál joghurt, 1 és fél kanál zabpehely, fél kanál korpa kombináció. Akinek száraz a bőre, egy kiskanál mézet is kavarhat a masszába.

A diós bejgliből el lehet csenni egy evőkanál darált diót, amit szintén joghurttal kell vegyíteni. Az olívaolaj drágább, mint a napraforgómagból sajtolt, de ha van a háznál, áldozzunk fel belőle a szépségünk oltárán egy decit és keverjük össze kristály- vagy barnacukorral, tengeri sóval vagy kukoricaliszttel. Ezzel a kencével nem csak az arcunkat, de a nyakszirtünktől a kislábujjunkig lesikálhatjuk magunkat.

Az olajat tejszínnel is lehet helyettesíteni. Az egyveleg tisztít, feszesít, ellensége a narancsbőrnek, karcsúsító hatása is van – mit mondhatnánk még többet? Tessék kipróbálni.

e-3200253Még ennél is egyszerűbb, ha egy szelet almával sikáljuk le a bőrünket, a gyümölcssav gyilkosa az elhalt hámsejteknek. Az élesztő-uborkalé vagy élesztő és méz duó szintén kiváló- ezt a keveréket pakolásként kell felvinni a bőrre, száradás után ledörzsölni, a maradékot pedig langyos vízzel leöblíteni.

Már kapható, de drága mulatság egyelőre az eper, de a zsíros, tág pórusú bőrűeknek tudniuk kell, hogy ez a gyümölcs értük terem. Pár szem eper összezúzva, barna cukorral elkeverve kész csodaradír.

Légy mézes-mázas

A bőrradírozást érdemes az esti zuhanyozás alatt elvégezni és utána egy arcpakolást is felkenhetünk ábrázatunkra. Előtte azért szóljunk szívünk csücskének, hogy nehogy azt higgye, diszkréten leléptünk a locsolók elől és az Avatar egyik szereplőjével kell, hogy átvészelje a feltámadást.

Az eper arcpakolásként is kiváló, a benne levő vitaminok és ásványi anyagok ránctalanító, gyulladáscsökkentő és feszesítő hatásúak. Száraz bőrre tejszínnel, zsírosra joghurttal kell összekutyulni.

Az uborka reszelve, joghurttal és egy felvert tojásfehérjével elkeverve kiválóan hidratálja a vízre szomjas bőrt.

A méz gyógyító, szépítő hatása régtől tudott. Kenhetjük csak úgy önmagában is az arcunkra, ajkainkra: tisztít, feszesít, táplálja a száraz bőrt és antibakteriális hatása gyilkosa a pattanásoknak, mitesszereknek. A csak mézes pakolást negyedóráig ajánlott a megtisztított arcon hagyni.

e-3200250Akinek zsíros, tág pórusú a bőre, kombinálja a mézet élesztővel és tejszínnel. A masszát lehet sűríteni búzapehellyel is. A száraz, vízhiányos bőr kivirágzik, ha virágporos maszkba bújtatjuk. Egy alma levébe keverjünk 2 evőkanál virágport. Ezt egy óra múlva szűrjük le és keverjük össze 2 evőkanál mézzel és egy tojás sárgájával. A búzacsíra-méz kombináció tonizálja a bőrt, az 1 tojássárga+1 evőkanál olíva olaj+ egy evőkanál méz keveréke pedig bársonyossá teszi és ránctalanítja.

A banán tejszínnel, mézzel, olívaolajjal keverve szintén hidratáló hatású. A narancsot is be lehet vetni a szépítkezési akcióba, joghurttal, mézzel keverve, de akinek érzékeny bőre van, az csak óvatosan bánjon ezzel a pakolással. Vegyes bőrre a kis kocka élesztő, pár csepp citromlé, egy evőkanál joghurt és egy evőkanál méz pakolás az isteni. Az élesztő langyos tejben, joghurtban elkeverve ősellensége a pattanásoknak.

Fényes hajat percek alatt

Az otthoni last minute kozmetikázás úgy teljes, ha a hajunkra is jut a jóból. A száraz, fénytelen hajjal csodát tesz az egy kocka élesztő+egy tojás sárgája+ langyos víz hármas, de fényes lesz a hajunk az egy banán plusz sör kombinációtól is. A pakolás akkor hatásos, ha legalább 20 percig a fejünkön hagyjuk a tápláló masszát.

e-3200234A fenti trükkökből bármelyiket is alkalmazzuk, a lényeg, hogy közben ne szaladgáljunk a lakásban fel s alá a fakanállal, seprűvel kezünkben. Hasztalan minden csodaszer, ha alaposan megtisztított ábrázatunk olyan mogorva, hogy a húsvéti nyúl sokkot kap, ha ránéz. Lazítsunk, mosolyogjunk, mert ettől leszünk igazán szépek.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lajosfia
2013-03-28 09:23:29
Ehhez a cikkhez csak gratulálni lehet. Tanácsai nemcsak kedvesünk bőrére, a férfiúi hangulatra is jó hatással vannak.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."