Színes » Életmód

Ringatni tanítják az anyákat

Magyarországi sikertörténete után Székelyudvarhelyen is elérhetővé váltak a családi zenei nevelést támogató Ringató foglalkozások.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

anya, gyerek, ringatás
fotó: Fiskus Olga/ringato.hu
szerkesztoÍRTA: P. E. É.
2013. október 14., 19:57
0 hozzászólás. 

Szerdától kezdődően az udvarhelyszéki szülők és a 0-3 éves korú gyermekeik is élvezhetik a Magyarországon már országos nevelési programmá nőtt Ringató foglalkozások nyújtotta örömöket, előnyöket.

„A Ringató program 1991-ben indult Gállné Gróh Ilona kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a Kodály-módszert alkalmazva mintát nyújtsanak a családon belüli zenei nevelésre" – tájékoztatott a foglalkozásvezető.

Hogy melyek ezek az elvek? „Csak értékes zenei anyagot felhasználva, tiszta forrásból, ahogy Kodály fogalmazta meg, ezzel a népzenére, népi kultúrára gondolva. Élőzenével és a fokozatosság elvét követve. A népdalokon kívül Weöres Sándor Kodály által megzenésített versei is repertoáron vannak" – mondta el Tar Boróka, képesített foglalkozásvezető, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tanára.

Kerekecske, dombocska

A Ringatón ölbéli játékokat, mondókákat, népdalokat sajátítanak el az édesanyák, amelyekkel aztán otthon is játszhatnak csemetéikkel. A cél kettős: mintaadás a kisgyermekes szülők számára és az örömszerzés. Ezek tulajdonképpen kétszemélyes játékok, a szülő és kisgyermeke között, mindegyikük egy-egy kis dráma, amelynek feszültsége rendszerint tapsikolós, csiklandozós csattanóban oldódik fel.

Az életkori sajátosságokból adódóan nincs direkt oktatás, hiszen a piciknek még a kitartó figyelmük sincs kialakulva, nekik semmi nem kötelező, ezért szabad a mászkálás, mozgolódás a találkozókon.

Közös élmény, nem műsor

Tar Boróka elmondta még, hogy a közös éneklés segít a szülő-gyermek kapcsolat szorosabbá tételében, a korai zenei nevelés pedig a ritmusérzék, zenei hallás fejlesztésén kívül befolyással van a gyerekek teljes személyiségére, a mozgáskoordinációra, beszédkészségre, kreativitásra valamint az érzelmi világra is pozitívan hat. Emellett mára bebizonyosodott, hogy a zenei nevelésben részesülők a későbbiekben a számok világában is jobban eligazodnak.

A Ringató foglalkozásokat nem előadásként, műsorként kell elképzelni, hanem interaktív foglalkozásként, ahol a közös tevékenység, a zene, az élményszerzés, a közös játék, éneklés öröme a lényeg. Nem szükséges profi énekesnek, zenésznek lenni, szerepelni, a félénkeknek lehőségük van elbújni a tömegben, amíg meg nem bátrodnak – nyugtatja meg Boróka azokat a szülőket, akik kevésbé magabiztosak a zene világában.

Akik kíváncsiak a közösen megélt zene élményére, szerdán délelőttönként 10 órától a Városi Könyvtár Látvány- és Hangzóanyag részlegén próbálhatják ki.

Az első, október 16-i alkalom ingyenes. Érdeklődni a 0742-971-038 telefonszámon lehet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."