Színes » Életmód

Ünnepi elhízás: kivédhető?

Amilyen csendben és rendíthetetlenül jönnek az ünnepi eszem-iszomok, olyan alattomosan másznak ránk a nem kívánt plusz kilók. Mit tehetünk?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

kaja3
Hamar jönnek a plusz kilók
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. december 25., 15:02
0 hozzászólás. 

Céges buli, családi ebéd, késő esti vacsorák a rég nem látott barátokkal, az év vége zsúfolásig van a nagyobbnál nagyobb lakomákkal. Ezek nagy részén kötelező jelenésünk van, hisz nem lehet visszautasítani az anyák óriás fazékban főtt, isteni töltött káposztáját, a legdurvább pityókás házikenyérrel és a legzsírosabb tejföllel nyakon öntve.

De ember legyen a talpán, aki nemet mond a nagyi diós-mákos kalácsára, vagy a kívánatosabbnál kívánatosabb süteményekre. Hihetetlen önkontrollról kell bizonyosságot tennie annak, aki ilyenkor is tartani tudja a diétáját vagy a fogyókúrás programját. És akkor még nem is beszéltünk a karácsonyfa alá került csokiról és egyéb nyalánkságok áradatáról.

Nagy futás a bevásárlás, de nem sport

Ilyenkor az év végi teendők, a kötelező családi és egyéb jelenlétek a sportolásra nem hagynak túl sok időt. Legtöbbször a mozgás fogalmát kimerítjük a karácsonyi bevásárláskor szokásos rohanásban. De legyünk őszinték, a karácsonyfa illatával átjárt nappaliban sziesztázni egy kiadós ebéd után, céltalanul bambulni valami karácsonyi műsort a tévében sokkal kézenfekvőbb, mint az izzadságszagú teremben a súlyok csörömpölését hallgatni, miközben majd megszakadunk az egyik alatt.

Kerestük a választ arra, hogy mit tehetnénk, hogy mégse felpuffadva, négy-öt kiló plusszal fussunk neki az újévnek vagy ha mégis, akkor mennyi idő alatt szabadulhatunk meg tőle.

Nem könnyű, de nem is lehetetlen a küldetés

Szathmáry Zsuzsánna táplálkozási tanácsadó szerint nem kell lemondani a töltött káposztáról, sőt, még a nassolni való is belefér, csak tudni kell, mit, mikor és mennyit együnk. „Az ünnepi evés-ivásnak vannak előnyei, ha mértékkel tesszük, de ha nem, akkor hátrányaiból kapunk bőven. Ha a hagyományos ételeket tekintjük, akkor én azt javasolom, ne tiltsuk el az embereket az evéstől. A töltött káposzta egészséges tud lenni, mert a káposzta C-vitaminban gazdag, viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, jódot, kalciumot, vasat és ráadásul benne a hús még jól meg is párolódik. Így ha nem túl zsíros húst választottunk és mértékkel fogyasztjuk, egy jó ünnepi étek, ami még egészséges is.

Epebántalmakkal küszködők különösen legyenek óvatosak, hogy ne vigyék túlzásba az evést. Arra figyeljünk, hogy minden nap ne együnk túlzottan nehéz ételeket. Váltogassuk, a következő napon válasszunk könnyedebb menüt, egy pisztrángot vagy pulykát, ami már könnyebben emészthető.

A délutáni alvás helyett válasszuk inkább a sétát, ami segíti és serkenti az emésztést. Kerüljük a túlzottan fűszerezett, sült, zsíros ételeket. Ilyenkor több édességet is eszünk, de ez ne legyen egy külön menü az étkezésben. Egy főmenü kísérőjeként, amikor már jóllaktunk, ehetünk egy kis édességet. Mákos, diós bejgli kimondottan egészséges, a mák nagyon sok energiát tartalmaz és vitaminokban gazdag. A diót is ajánlott télen fogyasztani, mert nem csak az agyműködést serkenti, hanem a hasznos zsírsavai miatt is nagyon egészséges."

kaja4

Van az úgy, hogy megtörténik a baj és mértékletességről megfeledkezünk, az ünnepi zabamaraton végén könnyen 4-5 kilóval is nehezebbek lehetünk.

Márkó Szilárd testépítő- és fitneszgurut arról faggattuk, hogy mitévők legyünk, ha elszabadult a villa a kezünkben. Szilárd szerint nem szabad most nekifogni diétázni, élvezzük ki az ételeket, de a jövő évet tekintve legyünk határozottak és elszántak. Ugyanis a 2-3 hét alatt begyűjtött plusz leadásához szinte ugyanennyi hónap szükséges. „Ne az év utolsó napjaiban kezdjünk el diétázni vagy ellenállni a diós, mákos bejglinek.

Jöjjön fel az a pár kiló, de az új év az a rendszerességről, kitartásról és odafigyelésről szóljon az edzés és táplálkozás terén. Az újévben legyen meg a célkitűzésed, figyelj oda az étkezésedre, rendszeresen mozogj és a legfontosabb, hogy tartsál is ki ezek mellett. Így eléred azt a célt, amit kitűztél. Készítsünk kalóriatáblázatot, ami azt jelenti, hogy a meghatározott napi kalóriamennyiséghez szigorúan ragaszkodunk és a minimum napi egy órás aktív sportolást sem mellőzük. Ha ezt kitartóan csináljuk két hónapig, meglesz az eredménye is."

Megmondjuk mi is a tutit

A mozgás elengedhetetlen, mi mégis néhány olyan trükköt ajánlunk, amivel valamennyire megelőzhetjük az elhízást. Első trükk, hogy evés előtt mindig igyál meg egy vagy két nagy pohár vizet. A folyadékra mindig szüksége van a szervezetednek és nem utolsó sorban kitölti a gyomrot, így hamarabb érezzük a jóllakottság érzetét. A testünknek idő kell ahhoz, hogy a gyomor megüzenje az agynak, hogy „elég lesz, köszi, jóllaktunk", így ha gyorsan eszünk, megtörténhet, hogy „túlesszük" magunk. Együnk lassan és lehetőleg kimért adagot.

Ha elfogyasztottuk és még mindig éhesek vagyunk, várjunk egy kicsit a jóllakottság érzetére, mert megéri. Fontos, hogy egyszerre ne együnk sokat, mert gyomortáguláshoz vezethet. Ez a kikövezett útja annak, hogy még több kilót gyűjtsünk, mert a tág gyomor több ételt kíván a jóllakottságoz. Együnk többször, de keveset, így kivédjük a gyomortágulást.

Jó étvágyat és kellemes ünnepeket kíván az uh.ro szerkesztősége!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."