Színes » Életmód

Ne a bajusz viselje a vőlegényt (videó)

Az esküvők világa a giccs, az elegancia és az alternatív megoldások között lavíroz. Akárcsak az Esküvő Expo 2014.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Esküvői torta
Esküvői torta
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. január 20., 17:59
0 hozzászólás. 

Ötvennégy kiállítóval, kétezerhez közelítő látogatóval büszkélkedik az egész hétvégés esküvői kiállítás és vásár, az Esküvő Expo 2014, tudtuk meg a szervezőktől, akik az eddigi értékelésük és a visszajelzések alapján (nyilván) sikeresnek ítélték meg a rendezvényt.

Az Udvarhely mellett többek közt Keresztúrról, Szentegyházáról, Csíkszeredából, Marosvásárhelyről érkező kiállítók legalább egy-két megrendelésről számoltak be, és az asztaloknál is folyamatos volt az érdeklődés.

esküvői kiállításA látogatók közül sokan Csíkból, Szentgyörgyről, Gyergyóból érkeztek, hogy tájékozódjanak az itteni ajánlatokról. A megrendelések számának növekedése azt jelzi, hogy évről évre tudatosabbak az ifjú párok, és ez az eddigi vásárok eredményének is betudható – közölte Tamás Enikő Weronika, szervező.

Több kiállítóval ugyan, talán kevesebb élménnyel vártak, mint tavaly, vagy éppen két éve, vagy csak mi ábrándultunk ki a házasság intézményéből, a vele járó felhajtásból. A limuzin és a csokiszökőkút elmaradt, helyette luxuskategóriás menyasszonyi ruhák jöttek. A vásár összképe zsúfoltabb hatású volt ugyan, de a kiállítók kínálatát nagyítóval megnézve, látszik az egyszerűen szép, a letisztultság fele irányulás (is).

Ön dönt, ha tud

Az Erdélyi Rendezvényszervezők Céhe által öt éve folyamatosan megrendezésre kerülő vásáron vasárnap délben még álmosan lézengtek a látogatók és a kiállítók.

jk-1821

Rusztikus esküvői dresszek

„Annyi minden van, nem tudok eligazodni, a vőlegényemre bízom a döntést. A ruha kiválasztása az egyetlen, amibe nem szólhat bele, sőt nem is láthatja a nagy napig, a többi kérdésben közösen döntünk, vagy mindenképp számít az ő véleménye is" – foglalta össze a vásárral kapcsolatos véleményét egy menyasszony, mintegy megcáfolva, hogy az esküvő kizárólag az ara körül forog.

A kiállítók lelkesen nyomták a kezünkbe névjegykártyáikat, és magyarázták kérdés nélkül is, hogy miben segíthetnek, ha esküdni szándékoznánk. Ez tetszett, hiszen számtalanszor tapasztaljuk vásárlás, rendelés közben, hogy úgy bánnak a potenciális kliensekkel, mintha pénzt kérni, és nem adni akarnának.

Édes rózsám, emeletes tortán

Az esküvői menüből elsőként a torták hívták fel a figyelmünket, az elegancia és a nem hivalkodó luxus jegyében mutatta be kínálatát a Frieske Pan cukrászat. „Én is szeretném elhinni, hogy a házasság belülről is rózsás", indokolta Lengyel László Levente, cukrász, hogy miért készített erre az alkalomra kettévágott, a torta belsejét marcipánrózsákkal dekorált kompozíciót.

jk-1655

Formasütik és félbe vágott, rózsás torta a Frieske Pan-tól

A szakember beavatott, hogy a székelyudvarhelyi cégek kínálata és a kereslet elkezdett felzárkózni a külföldi trendekhez, a világon is vezető olasz cukrászatokhoz. A megrendelők egyre igényesebbek, egyre kevésbé nézik a pénzt. Aki pedig idén divatos süteményeket, tortát akar, az a pasztellszíneket választja.

Trendi a lila, a mályva, a pink, az egyszerű, letisztult elegancia. Ízekben a hagyományos csokoládés, gyümölcsös és joghurtos mellett olyan újdonságokat is bevállalnak az udvarhelyiek, mint a tejberizses vagy madártejes tortaköltemények. A cukrász és a megrendelők kreativitását az alapanyagok tulajdonságai korlátozhatják. Tejszínhabos tortából például nem lehet olyan magasat készíteni, mint a főzött krémesből.

Gyümölcsöző gyönyör

A vendégeknek a torta mellett még hagyományos ízvilágú süteményeket is felszolgálnak, mint a mézes, a karamell és a citromos, de megjelentek a formasütik is. Lehet rendelni a Zila László magyar cukrász által kitalált üreges süteményből, amelyben különféle ízesítésű, valódi gyümölcsből, csokoládéból készült önteteket találunk. A rózsás torta áráról egyébként sokat elárul, hogy a virág darabja 2,5 lej, az összköltség pedig a torta méretétől és ízesítésétől függ. A csipke és a fodor továbbá mindent visz, a tortákat is.

Akinek remeg a keze az idegességtől, vagy nem szeret szeletelni, és flancolni, az választhat torta helyett muffint a csíkszeredai Mafinom cég kínálatából. A különféle ízesítésű, sajtkrémes, fehércsokis, barackos, répás, almás-fahéjas, csokoládés, meggyes-csokis süteményeket tortaállványra helyezik, így a torta fíling megvan, csak az időhúzás és a morzsálás marad el.

Vasalóval simítják a kedélyeket

Az asztali dekorációktól majd kiesett a szemünk. A zsúfolt, monumentális alkotások között a kalitkás asztal vonta magára a figyelmet relatív egyszerűségével, és kreativitásával. Jakab Judit virágkötő és dekoratőr tájékoztatott, hogy a nyugodt hangulatot árasztó, inkább pasztell és koszos színekkel operáló vintage stílus iránti rajongás Székelyföldre is beköszöntött.

A kreativitást kedvelők az 1920-1970-es évek stílusában díszítenek. A vintage ráadásul keveredik a tradicionálissal, úgyhogy megeshet, a környék összes dédijének szenes vasalója csücsül majd az asztalon virágtartóként újrahasznosítva.

jk-1667

A marosvásárhelyi Blans pohárdíszítő munkái

A dekorációnál figyelni kell a megrendelők ízlésén kívül arra, hogy a helyszín mit bír el. Egy falusi kultúrotthon más díszítést igényel, mint egy városi vendéglő, vagy gyárból, stadionból átalakított rendezvényterem – avat be az Aranyeső boltok képviselője.

A főasztalon jól mutat még a galambbal vagy virággal díszített kalitka, az ünnepi masnival átkötött rozsdás petróleumlámpa. A csipke egyébként minden felületen megjelenik a fehérneműtől kezdve a menyasszonyi ruhán át a pohárdíszekig.

A vintage mellett a természetes anyagok dívnak: moha, fa, vesszőkosár, víz, kavicsok is elférnek az asztalon. Az orchidea sem ment még ki divatból. A hungarocellt is fel lehet kreatívan használni, s ne hagyjuk otthon búslakodni a szoborba öntött négercsókot sem – bizonyították a többi, dekorációval foglalkozó vállalkozók.

Gömbölyödik a csokor

Az Aranyeső virágszalonban szinte kizárólag kerek, biedermeier stílusú csokrokat rendelnek, ritka a könnycsepp formájú. A karra akasztható gömbcsokrok is kezdenek népszerűek lenni, az örök favorit pedig a havasi gyopárból készült bokréta.

A bevállalós menyasszonyokat nagyon szeretem – mosolyog Judit, és felemel egy vintage stílusú fényes táskát, tele virágokkal, mely egyszerre töltheti be a csokor és a kiegészítő szerepét.

Csipkés tangát a nászéjszakára

A menyasszony és a vőlegény kiegészítőit is megtalálhattuk tetőtől talpig a kiállításon. Próbálhattunk, vagy rendelhettünk akár már most luxuskategóriás menyasszonyi ruhát, fehérneműt, cipőt, nyakkendőt, rusztikus öltönyt, mandzsettagombot.

Esküvői expo Székelyudvarhelyen

A Romarta üzletben a nászéjszakára készítenek fel, és kényelmes fehér, pezsgőszínű cipőket kínálnak a menyasszonynak. Vőlegényi alsóneműt sehol sem ajánlanak, őket a vőlegényi cipővel és inggel próbálták megfogni, hogy jobban kitűnjön a fekete öltönyösök forgatagából.

A vőlegények a klasszikus szögletes orrú félcipők mellett elkezdtek érdeklődni a hegyes orrúak iránt is. Az igazán kelendő típus azonban a később is kihasználható, enyhén kerekített orrú gálacipő, mely 285 lej, de kívül-belül bőr, és igazán klasszikus, tartós darab – ajánlják a portékát a boltosok.

Kétéltű ingre pöttyös nyakkendő

A vőlegényi ingek, nyakkendők változatosak, a szmoking és csokornyakkendő abszolút eleganciájának a másik véglete az abszolút lazaság.

Nyakkendő nélkül, színes ingben is lejárhat a lagzi, de jöhet a pöttyös csokor- vagy aranyozott francianyakkendő, a színes köves mandzsettagomb is.

Jakab Szerénkétől, a Shirt Shop képviselőjétől megtudtuk, hogy kétéltűnek nevezik azt az inget, amelyet mandzsetta gombbal és rendes gombbal is lehet használni.

e-1752

Francia és csokornyakkendők

A díszzsebkendő tűrögetésével nem érdemes kínlódni, már előre kialakított verzió is kapható, csak vigyázzunk, csatakos homlokunkat a tánc hevében ne azzal akarjuk megtörölni. Az ingek 100 lej körüli áron vásárolhatók meg (kb. 85-150 lej). Az igényes lagzit onnan lehet felismerni, hogy a vőlegény kiegészítői a dekorációval találnak, az meg a menyasszony csokrát, esetleg övét, színes cipőjét idézi.

Akkor szép a menyasszony, ha súlyos

Jellemző, hogy az udvarhelyi arák a kevésbé csicsás, egyszerűen díszített ruhákat kedvelik, szemben a csíkiakkal, ahol egy gyöngyökkel, strasszokkal ékesített darabnak lenne nagyobb a rajongói tábora – tudtuk meg az Aranyrózsa esküvői ruhaszalon működtetőjétől. Kínálatukban többnyire ujj és pánt nélküli példányokat láttunk.

Ladó Ervin elmondta, hogy igyekeznek a világmárkák kínálatát beszerezni, minőségi ruhákat kölcsönözni, forgalmazni, és ezzel kitűnni a tömegből a ragasztott, nejlon ruhákat forgalmazók közül.

Extrém ruhák iránt nem nagy a kereslet, viszont vonzzák a klienseket, jelenleg az Agnes Bridal 644-es, elöl rövid, hátul hosszú, aszimmetrikus szabású ruha képviseli náluk a különcséget.

Ha valaki különlegesebb modellt szeretne, rendelésre tudnak hozni külföldről, és a gyártó partnerek katalógusából is lehet választani. A Pronovias a ruhák Bentley-je, fogalmaz a tulajdonos, de az IDM Bride, a Maggie Sottero is jó márkáknak számítanak. Annyira, hogy a székelyföldi kölcsönzők lehúzhatnák a rólót, ha mindig csak a legfrissebb évi modelleket rendelnék meg belőlük.

jk-1785

Ruhabemutatót is tartottak

A menyasszonyi ruhaválasztásnál arra kell ügyelni, hogy a jó ruhának súlya van. Ez azt jelenti, hogy sok anyag van benne, nem szorulunk abroncsra ahhoz, hogy királynőnek érezhessük magunkat. A princesz típusú ruhák iránt a legnagyobb a kereslet, de szeretik még az épp csak térden alul bővülő sellő modelleket is.

A vásáron kiállítók átlag 800-1500 lej közötti áron kölcsönözték a ruhákat, ez országos szinten olcsónak számít, mégis sok menyasszony megy nagyobb városokba, ahol ugyanazért a modellért akár kétszeres árat is kifizet, hogy elmondhassa, ő Marosvásárhelyről vagy Kolozsvárról bérelt esküvői ruhát – panaszkodnak a kölcsönzők.

A vőlegény viselje a bajuszt

A menyasszonyi frizurákba belopóztak a hétköznapi frizuratrendek: aszimmetrikus formákkal, hajfonatokkal dobják fel a kontyokat. A sminknél pedig a személyiség és a fizikai adottságok azok, amiket figyelembe kell venni, nem pedig az épp aktuális trendeket – figyelmeztetett Ionescu Éva, kozmetikus. A nagy nap előtt hetekkel érdemes már készülni, alapos arckezelés, szemöldökalakítás, bajuszeltávolítás nélkül nem igazi az eredmény.

esküvői frizura és extrém smink

Aszimmetrikus konty extrém sminkkel

„Már ez is extra, hogy külön videós és fotós van?" – méltatlankodik Csedő egy szórólapot szorongatva. A beállított esküvői stúdiófotó már-már kuriózumnak számít, motoron, szalmában, különféle pozíciókban hemperegve illik fotózkodni. Az albumok egyre letisztultabbak, a képek egyre élesebbek, vagy csak a Rákóczi Center fényei változtak tavaly, tavalyelőtt óta.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."