Színes » Életmód

Panelkertészek 5: az agyagfalvi tapasztalatcsere

Szakemberhez fordultunk, sokat tanultunk. No meg vettünk egy zsák finn földet. Itt, Székelyföldön.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

v-9707
Fegyelem, figyelem!
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN, CSEDŐ ATTILA
2014. április 17., 14:55
1 hozzászólás. 

Ahogy ígértük, lementünk Agyagfalvára. Ott lakik ugyanis Katona egykori iskolatársa, ismerőse, Nagy Levente-Imre, aki nagyon régóta termeszt palántákat és természetesen sok-sok zöldséget. Annyira, hogy ilyen jellegű Facebook-profilja is van.

v-9611

Habár tapasztalatcserének neveztük el az agyagfalvi kiruccanást, a dolog elég egyoldalú: Katona és Csedő csak azt tudják elmondani, hogy mijük van, ám Levente annál sokkal, de sokkal többet tud a szakmáról. Mikor azt kérdezzük, hogy mióta űzi a zöldségtermesztői szakmát, mosolyogva a tízévesforma fiára mutat: „Akkora lehettem, mint a gyermek most..."

A gyökeret ne érje a nap!

Levente öt hektárnyi földet bérel, azon gazdálkodik, de a háza mögött három melegház is van. Tényleg meleg, Csedő izzad, mint Geréb a tutajon, a palánták között sétál, nézelődik, nem tud egy helyben maradni.

v-9632

Közben kapjuk a tanácsokat, ezek közül a legfontosabbak a következők voltak.

Kisokos

- A gyökeret ne érje a nap! Ha átlátszó edénybe tesszük a növényt, fessük le sötétre vagy vonjuk be valamivel.

- Egy edénybe két tő paprikát tegyünk!

- A paradicsom hajtásait vissza kell metszeni!

- A víz mindig a palánta tövére kerüljön! Ültetés után egy tízliteres, földdel telt edény kb. 5-6 liter vizet vesz fel (lehet, hogy a közköltség-számlánk is megugrik, de költséges hobbi a panelkertészkedés).

- A kápia későre fog pirosodni, de fog!

- Szellőztessük az erkélyt, ha meleg van, mert csukott ablaknál a párás levegő nem jó a növényeknek!

A Csedő-féle paradicsom egy évig eszik

Levente nagy mennyiségben termeszti a palántákat, nemcsak paradicsomot, hanem paprikákat, uborkát, káposztát, karalábét, felsorolni is nehéz, hogy hányféle van. Egyik melegházában tökéletes sorban állnak a saláták, ide pofátlankodunk be mi is egyet szétnézni.

v-9773

Megbízható, nemes magot gyártó, magyarországi cég termékeit vásárolja és azokból növeszti a palántákat.

v-9693

„Ott például háromezer tő vinete-palánta van." – mutat a melegház egyik sarkára Levente. Mire Csedő: „Aszta! Há' az öregem százhúsz tő paradicsomot ültet, s egész évben nem tudjuk megenni!" Röhögünk, közben pedig figyelünk és jegyzetelünk, mint egy nyugdíjas KGB-s ügynök.

v-9677

Tanakodunk azon is, hogy mikor vigyük el a palántákat, most vagy csak a jövő héten, mert addig még fejlődnének, nőnének Levente melegházában.

Csedő szerint „Minél kevesebb időt van nálunk a növény, annál jobb neki!" – többek között ez az a mondat, ami meggyőzi Katonát, így abban maradunk, hogy Levente egy hét múlva házhoz hozza a palántákat, addig viszont be kell szerezni az edényeket (ezzel még dilemmában vagyunk, hogy hol és mennyit, milyen minőségűt).

v-9609

Katona az ötliteres, üres ásványvízes pillepalackra szavazna, csak nem tudja, hogy honnan lehetne beszerezni ezeket víz nélkül (a jótanács ezzel kapcsolatosan elkel alább kommentben vagy a szerkesztoseg@uh.ro-ra küldött levélben).

Eldőlt az is, hogy a Levente által termesztett palántákból, a következőket fogjuk elültetni: koktél- és sárga paradicsom, a paprikafélék közül lesz kápia, fehér (hegyes), valamint zöld (gömbölyű) paprika. Teszünk még almapaprikát, az illata miatt egy zellert, valamint kísérletezni fogunk egy káposztával is.

A földprobléma megoldása

Katona (tapasztalatlanságánál fogva) falusi kerti földet szeretett volna az erkélyre, ám Levente ezt nem ajánlja. „Gyomos lesz, sok a baj vele, inkább vegyetek csomagolt virág- és zöldségföldet, mert abban sokkal jobban fejlődik minden."

v-9710

Tanácsát megfogadva Bögözben be is térünk egy kertészeti dolgokat árusító céghez. Nagy, sárga csomagban árulják a tőzeges földet, finn import, ez kell nekünk, Levente ezt ajánlotta. Nem olcsó, de említettük, hogy a hobbink se – így legalább garantált, hogy a föld nem lesz hibás, ha nyáron semmi se terem meg. 

„Nna, azt is megértük, hogy nagyapáink földjén a finn földet kell megvegyük!" – jegyzi meg Csedő, miután bedobja magát a kocsiba. Robogunk haza, jövő héten elméletileg palántákat ültetünk.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blackbird
2014-04-18 08:54:15
Jo kis cikk, jot nevettem ezen: „Minél kevesebb időt van nálunk a növény, annál jobb neki!" Ha vegigmentek a Nyiko partjan, annyi ures pillepalackot talaltok a palantaknak, hogy a varos minden teraszara jut belole. Amugy is kozeledik a Fold napja, a patakmeder megtisztul, a palantanak lesz edeny s mindenki jol jar :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."