Színes » Életmód

Panelkertészek 19: paprikás hangulatban

Levágtuk a paprikát, Csedő szája zakuszkát kíván, de mi nem vagyunk nagybani termelők.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

csa-5986
A kicsumázás művészete az erkélykertben
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN, CSEDŐ ATTILA
2014. augusztus 08., 10:54
1 hozzászólás. 

A múltkori paradicsom- és uborkavágáshoz hasonlóan ezen a héten két paprikát vágtunk le, azokat kóstoltuk meg.

„Van itt elég paprika, lenne belőle egy borkán zakuszka!" – néz végig Csedő a paprikakollekción. Tény, hogy van elég, de legalább kétszer ennyi elhullott még virág korában, ezek voltak a korábban említett pilot-paprikák.

csa-5973

Szóval elő a kést és a tányért, lemetszettük az első, sötétzöld paprikát, utána pedig egy fehéret. Nem néznek ki rosszul így együtt, egyik zöldebb, mint a másik.

csa-5983

Egyszer kiszedjük a közepét a fehér paprikának (kicsumázzuk), Csedő sűrűn pislog a paprika fölött, akárcsak Katona. Jön a szaglás művelete.

csa-5992

Nem rossz, nem rossz. Csumaszag. Érdekes illata van, de „végülis olyan, mint a bóti" – mondja Csedő, majd nekilátunk a zöldpaprika felvágásának, amiben állítólag nagyon sok a C-vitamin Szent-Györgyi Albert szerint.

csa-6010

A beleharapás előtt szemügyre vesszük a zöldet belülről is – látjuk, hogy érdekes kitüremkedések vannak benne, csattan ki az egészségtől. No de az íze... Az az igazság, hogy éretlen.

Mondja Katona, hogy szerinte ez az a kápia lesz, amire még palánta korában azt mondta a termesztő Nagy Levente (akitől kaptuk a palántákat), hogy türelem kell hozzá, mert ha szeptemberben is, de meg fog pirosodni.

csa-6015

Úgyhogy jónak jó, de még nem tökéletes a paprikánk, talán túl hamar nekiestünk. A vacsora mellé jó volt a friss ordához, de még mindenképpen fejlődnie kell. Ennyit egyelőre róla.

A saját mentával nem kínlódunk tovább, egyszerűen képtelenek magból rendesen kinőni és produkálni magukat, szerzünk majd valahonnan a teába. Egyszerűen felszámoltuk őket egy-két hirtelen és ideges mozdulattal, megunva, hogy a legnagyobb gondoskodás mellett is csak állandóan várni kell arra, hogy méltóztasson mutatni valamit. Nem kell, kész.

csa-5997

Helyette zsázsát vetettünk, mert gyorsan és kiegyensúlyozottan fejlődik, bazsalikom és oregánó is lesz még, hiszen ezek is bejöttek. Kicsit talán kegyetlen a módszer, de néha drasztikusnak kell lenni.

Katonának feltett szándéka volt, hogy két sárgaparadicsom-tövet is megsemmisít, mert nem volt rajta termés – inkább egyebet ültetett volna bele, amiből látvány és haszon van. A paradicsom minden bizonnyal meghallotta, amikor Katona mondta és mutogatta a csajának az egyik délutánon, mert csodák csodájára, mire Csedő felérkezett, az egyik virág-szett kipréselt magából egy termést. Úgyhogy kegyelmet kapott, egyelőre.

Úgy néz ki, hogy befuccsolt az uborkának, mert képtelen fejlődni, egyszerűen szárad le, eddig mindössze két ubit lehetett leenni róla, pedig ő kapja a legnagyobb vízmennyiséget.

Minden bizonnyal ez lesz a sorsa a zellernek is, mert az elsőre leszedett, egyébként ételízesítőként ragyogó leveleken kívül nem volt képes (re)produkálni magát. A rukkola viszont újból szárba szökkent, s most már tudjuk, hogy mikor kell leszedni a leveleit (még virágzás és az azt követő elszáradás előtt), úgyhogy senki és semmi nem menekíti meg Csedőt egy jó tésztás-rukkolás, füstölt lazacsalátától.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kisboszi
2014-08-13 01:11:36
zeller
Próbáljátok meg, hogy a zellernek leszeditek a levelei nagy részét, csak a hajtást hagyjátok rajta. Állítólag akkor gumósodik, különben csak levelet fog hajtani.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."