Színes » Életmód

Panelkertészek 20.: használt a fenyegetés

Izzadunk, mint Csedő a panelkertben – ez akár egy új szóláshasonlat is lehet. Valami van a levegőben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

panelkert-7304
Cseppek gurulnak a Csedő arcán és a paprikák levelein
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. augusztus 15., 09:11
0 hozzászólás. 

Valami elképesztő biztosan van ebben a panelkertben, mert rájöttünk arra, hogy ha leírjuk, hogy valamelyik növénnyel baj van és fel akarjuk számolni, egyből teremni kezd. Komolyan.

panelkert-7297

Katona a múltkor az egyik paradicsommal volt így, mára nemhogy még egy gyümölcs kijött rajta, de a mellette levő elkezdett sárgulni. Ez piros nem lesz, mert olyan fajta, sárga marad, lehet megenni. Habár Csedő szerint „annak a bele még ződ".

panelkert-7299Ugyanígy vagyunk az uborkával. Már be is volta tervezve a nagy munka, hogy az egyik legnagyobb földes edényből kiszaggatjuk, és szépen elbúcsúztatjuk, megválunk tőle („mert csak issza a csapvizet" – így Katona), ám csodák csodájára, megérezve a vesztét, gyorsan kinyomott magából egy termést, illetve további kicsiket is. Csedő és Katona hitetlenkedve álltak előtte (egyik napról a másikra történt a csoda), egyelőre megkegyelmeztek az uborkának.

panelkert-7303

Nyár van, meleg van, napsütés van, habár ezekből a panelkertre a meleg nem feltétlenül igaz, mert huzatot lehet csinálni az ablakokkal, s a nap is csak délelőtt süt be. Csedő így is izzad, egyszerűen képtelen bírni a nyarat, alapszinten nem tud védekezni a hőség ellen – Katona pont a fordítottja, ő az ilyen negyven fokokat szereti, a téllel áll hadilábon, mai napig nem érti, hogy Csíkban és Gyergyóban hogyan képesek épeszű emberek novembertől márciusig létezni. Ott még panelkertet sem lehetne csinálni.

panelkert-7316

Ettől függetlenül mindketten szeretik a csíki sört, Katona odáig vetemedett, hogy egy söröskorsóból kezdte öntözni a növényeket, Csedő nagy derültségére. „A növények se maradjanak ki a jóból, tudják, hogy milyen, amikor az ember a szájához emel egy csíki söröskorsót, még akkor is, hogyha udvarhelyi csapvíz van benne."

panelkert-7300

A paprikákra egyszerűen nem tudunk nem büszkék lenni, így vagyunk a koktélparadicsomokkal is. A sárga paradicsom még sokat nem mutatott, elképzelhető, hogy jövőre csak koktélt tartunk, de azt sokat. Csedő szerint a finn föld a hibás, illetve azért is, hogy a csilipaprikák nem fejlődnek rendesen. Ez a másik, amivel a jelek szerint mellélőttünk, de gyelőre még várunk türelemmel, hogy hová alakulnak.

Lesznek itt még meglepetések ősszel, habár pityókát nem ültettünk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."