Színes » Életmód

Panelkertészek 21: a nagy tök és a szép jövőkép

Csedő hozott egy méretes tököt, emberi fogyasztásra. De felvetette, hogy annyira hülyén néz ki (a tök), hogy jövőre akár termeszthetnénk is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

a-1115
Mi legyen az anakonda-tökből?
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN, CSEDŐ ATTILA
2014. szeptember 04., 13:28
4 hozzászólás. 

Egy hatalmas, U-alakú tökkel érkezett fel Csedő Katonához – egyrészt azért, mert tudja, hogy Katona képes kilószámra enni bármit, ami zöldség vagy gyümölcs, másrészt azért, hogy megmutassa: jövőre akár termeszthetnének ilyent is, annyira viccesen néz ki.

Katona „anakonda-töknek" nevezte el gyorsan a termést, s már most gondolkodik azon, hogy a hétvégén milyen formában készítse el és tüntesse el.

a-1121

Leventének igaza volt! A sárga paprikák egyike nagyon rövid idő alatt megpirosodott, színezi a zöld paprikaligetet. Vannak olyanok is, amik egyre hatalmasabbak, egyre zöldebbek.

A földet néha meg kell lazítani az edényekben, és a tövükre kell önteni a csapvizet, ugyanakkor az sem árt, ha a lehullt leveleket, elszáradt virágokat néha szépen összeszedjük, illetve összeseperjük a padlóról. Szebb lesz a panelkertünk.

a-1117

Megkóstoltuk a sárga paradicsomunkat is, egy szóval így lehetne leírni: ZAMATOS. Csak az a baj, hogy kevés termett belőle, ezért Csedő szerint jövőre át kell állni teljesen a koktélparadicsomra, mert „az ontja magából".

„Optimalizálni kell a színeket a kertben, mert túl sok a zöld, kevés a piros!" – ez is egy Csedő-féle meglátás volt, arra értette, hogy aránylag kevés a piros paradicsom a sok zöld levél között (ez ezért van, mert Katona lelegelte), s így nem pompázik minden olyan nemzetiszínben, ahogy szeretnék.

a-1131

Örvendetes, hogy kijöttek az első csilipaprikák is – Ferencváros szurkolóknak egyelőre nem ajánlott, mert még törpe, teljesen lila és felfele áll. Az ízét még nem teszteltük, de Csedő szerint „nagyon kegyetlen". Ő ismeri, mert az apjától hozta a magokat.

Ami a panelkert gyakorlati hasznát illeti, a jó paradicsomszagban való üldögélés, nyugalom mellett olyan gyakorlati haszna is van, mint például a citromfüves fürdő, valamint a rukkolás lazac. Előbbi igen egyszerű, meg kell főzni egy marék citromfüvet, majd a fürdőkádnyi vízbe kell tölteni: nagyon aromás és finom illatban döglődhet az ember.

A rukkolás lazac Katona nagy kedvence, a testvérétől tanulta: saját termesztésű, igen zsenge rukkolát vágunk le ollóval, azt összevegyítjük a csíkokra vágott füstölt lazacfilével, majd utána a közben megfőzött, jó minőségű olasz tésztával, amire tíz székely emberből kilenc – beleértve Csedőt is – azt mondja, hogy laska. Ennyi az egész, kész is a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb kajája.

a-1133

Csedő szerint „télen nem lesz baj az ilyenekkel", úgy érzi, hogy a fűszernövények ugyanilyen ütemben nőnek majd, még akkor is, ha nem lesz már annyira meleg, mint július-augusztusban.

Katona azonban ki fogja nyírni az uborkát, mert csak a helyet foglalja („Valóságos bazsalikom-bokrot lehetett volna növelni az összesen három elfogyasztható termés helyett!") és szívja a vizet.

Ezt azért írtuk, mert amikor a múltkor ugyanezt tettük, kijött egy termés. A feldarabolt tök is kapott fenyegetést, ez azt jelenti, hogy számítunk rá jövőben.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
freelancer
2014-09-05 02:42:29
Ennek a magjából adok, ha kell :)
Nézzétek meg ezt a sárgatököt, egy magból 20 méteresre nőtt, több, óriási 10 kilónyis termése lett. Itt a klipp : https://www.youtube.com/watch?v=jP7l9b0MYEQ

Indiába is küldtem belőle magot, tényleg nagyon nagyra nő, s bő termése van, csak kell a sok víz neki... na meg a hely :)
avatar
zkatona
2014-09-05 16:15:10
re: Ennek a magjából adok, ha kell :)
avatar
freelancer
Nézzétek meg ezt a sárgatököt, egy magból 20 méteresre nőtt, több, óriási 10 kilónyis termése lett. Itt a klipp : https://www.youtube.com/watch?v=jP7l9b0MYEQ

Indiába is küldtem belőle magot, tényleg nagyon nagyra nő, s bő termése van, csak kell a sok víz neki... na meg a hely :)
avatar
zkatona
2014-09-05 17:24:08
mag
kipróbáljuk! :)
avatar
freelancer
2014-09-07 02:56:44
Re: kipróbáljuk
Arra jártomban egy borítékba beadok egy párat jövő héten.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."