Színes » Életmód

Kisütötték a menyasszonyt

Minden adott egy jóízű dínomdánomhoz, ami csak szem-szájnak ingere. Most már csak az igent kell kimondani. Nem?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Ennivaló apróságok | fotó: Balogh Réka Adrienne
Ennivaló apróságok | fotó: Balogh Réka Adrienne
szerkesztoÍRTA: BALOGH RÉKA ADRIENNE
2015. január 26., 14:23
0 hozzászólás. 

Kétezer érdeklődő, ezerötszáz típusú esküvői meghívó, tízezer lejes jegygyűrű. A számok, az optimizmus és az igényesség bűvöletében el is felejtettük a csúnya időt a VI. Esküvői Expón.

A Rákóczi Centerbe beérve valami könnyed elegancia sugárzik mindenből. Szívesen kíváncsiskodunk minden standnál, hiszen gyönyörűek, átláthatóak, és úgy tűnik, most minden kívánság valóra válhat.

Annak ellenére, hogy azt állítják a szervezők, tavaly fele annyi esküvő volt, mint mondjuk tíz éve, a két napos rendezvényen rengeteg ember volt kíváncsi a menyasszonyi ruhákra, tortákra, csokrokra, és a nagy napot szebbé tevő szolgáltatásokra.

lagzi-4

Még a jövő menyasszonyai is kipróbálták a maguk néhány évével az éppen üres kifutót. Amint észrevették a kattogó fényképezőgépet, mosolyogtak, bohóckodtak.

A kiállítók is kedvesen fogadták érdeklődésünket, ez emberségből és marketingből is abszolút jeles. Elsőként illik a rendezvény egyik főszervezőjét megkérdezni, így Kusztura Szabolcs felé vesszük az irányt.

„Még soha nem láttam ennyi embert"

Azt hihetnénk, hogy minden évben ugyanazt találja az érdeklődő egy ilyen kiállításon, de Kusztura Szabolcs azt állítja, a trendek változása a vállalkozókat is változtatásra, fejlődésre ösztönzi.

Szombaton annyi ember volt a lelátókon és a standok között, mint egy jó meccsen. A főszervező mintegy kétezer-kétezerötszáz főre saccolta az első nap érdeklődőinek számát.

lagzi-3

Nem véletlen az egyre növekvő kíváncsiság a rendezvény iránt, hiszen egyre nagyobb igény van a minőségre. A vállalkozók tapasztalata, hogy külföldön élt fiatalok nyitottabbak az itt megjelenő szolgáltatások iránt.

Kusztura Szabolcs szerint nem is fognak csalatkozni, hiszen amennyire az erdélyi viszonyok és a vásárlóerő megengedi, a mai szolgáltatók közt bőven meg lehet találni a prémium kategóriásakat. A profizmusról árulkodik, hogy a szervezők minden évben külön gondot fordítanak arra, hogy olyan marketing szakembert hívjanak előadást tartani a vállalkozók számára, akitől rengeteget tanulhatnak, és tanulnak is a kiállítók.

Az igények is egyre színvonalasabbak, így a vállalkozóknak is fontos a saját imidzsük és szolgáltatói minőségük. A meghívottaknak természetesen azért is nagyszerű lehetőség egy ilyen kiállítás, hiszen más típusú szolgáltatásaikat is megismertethetik az érdeklődőkkel.

lagzi-8

Így volt ezzel Erdély Bálint Előd is, akinek bár régen tele a naptára a nyári hónapokra, mégis reklámfotósként tudja, mennyire fontos a köztudatban élni, és több lábon állni.

Akár a Hold is lehet az esküvői fotó helyszíne

Annak ellenére, hogy most hangsúlyosabb volt számára az egyéb típusú fotószolgáltatás ismertetése, mint az esküvői, nem aprózta el a bemutatkozást. A múlt század elejét idéző standja megkívánta, hogy öltözete is harmonizáljon a környezetével. A rendkívüli érzékkel megáldott fotós anyagából egyértelműen kiderül, bármit lehet tőle kérni a fotózási helyszínt tekintve. „Amellett, hogy számtalan általam bejárt terepet ismerek, és tudok ajánlani, akár a Holdon is el tudom képzelni a fotózást"– tréfálkozik.

Nem mindenki szeret azonban feltétlenül alkalmazkodni az igényekhez, hiszen az nagyban ronthat a végeredmény minőségén – tudtuk meg Kovács Orsolyától.

Ingyenes a tanácsadás, giccsparádé kizárva

A helyiek egyelőre félnek rábízni idegenre az életük legszebb napját, pedig az utolsó két hónap stresszét megspórolhatnák a házasodni vágyók – mondja. A hét éve működő Merci Esküvőszervezés és Dekorálás munkatársa szerint is a külföldön vagy Románia nagyobb városaiban élő fiatalok, látva az ottani trendeket, sokkal nyitottabbak a munkájuk iránt.

lagzi-5

Arról már nem is beszélve, hogy nem ismerik a helyi szolgáltatásokat, és ebben bizony nagyon sokat tud segíteni egy rendezvényszervező. Az udvarhelyiek azonban, úgy tűnik, szívesebben bízzák a dekorációt szakemberre.

A szervező pedig minden esküvőt egyediként kezel alkalmazkodva a házasulandók ízléséhez, zsebéhez, a helyszínhez és létszámhoz. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell terelgetni az ízlésesebb megoldások felé egy-egy extrémebb kívánságot. Habár tízből csak két megrendelő udvarhelyi, a cég weboldala, Facebook profilja és persze a kiállítás nagyban segít új klienseket találni.

Spanyolország és Horvátország drága mulatság

Minden évben egyre több házasulandó keresi meg a közel kilenc éves tapasztalattal rendelkező kolozsvári Boomerang utazási iroda udvarhelyi kirendeltségét. Mint kiderült, ebben az esetben is a praktikum a kulcsszó a székelyek számára, hiszen a helyszín kiválasztásában elsősorban a könnyű megközelíthetőség és a jó ár a döntő – mondta el portálunknak Bara Kinga az iroda munkatársa.

A görögök is népszerűek, de a törökök verhetetlenek az all inclusive ajánlatok tekintetében. Mégis, ha valaki nem szeretne hét napig lábat lógatni, a görög szigeteki saját szervezésű programokkal tűzdelt nászút tökéletes lehetőség számára.

Az utazási iroda munkatársa elmondta, a spanyol és horvát tengerpart az áraik miatt nem annyira népszerűek. Azért volt már arra is példa, hogy Dubaiban töltötte egy fiatal pár a mézesheteket, de ennél drágábbra és egzotikusabbra még nem vállalkoztak a helyiek.

Persze az sem marad le semmiről, aki esetleg minden pénzét az esküvőre költötte, mert akár fapados repülőjegyeket is foglalhat az utazási irodán keresztül a világ bármely részére. Sőt még az is elképzelhető, hogy így még emlékezetesebb napokat tölt valaki szerelmével, mint azok, akik a kényelmet választották.

Tavaly nászutat nyerhettek, idén is lesz meglepetés

Sándor József, a magyar borokat forgalmazó Farkas Pincészet üzletvezetője szerint a félédes és félszáraz borok szinte minden esküvőn kötelezően megjelennek, így nagyon népszerű a debrői hárslevelű, vagy a muskotály. Az ifjú párnak exkluzívabb borokat is tudnak ajánlani, mint a tokaji furmintot, vagy akár a badacsonyi szürkebarátot.

A megrendeléshez természetesen jár az ingyenes helyszínre szállítás, és hogy még nagyobb kedvvel forduljanak hozzájuk a házasulandók, minden évben értékes ajándékokat sorsolnak ki a tőlük rendelő ifjú párok között.

Az idei meglepetést még nem árulta el az üzletvezető, de azt ígérte, rövid időn belül közzé teszik. Egy titkot azért megtudtunk, hamarosan online bor shopot indítanak házhozszállítással, így a finom borokat még könnyebb lesz megrendelni.

Az üzletvezető kifejezetten elégedett az idei érdeklődéssel és szervezéssel is. A jó szervezés és a kiállítók hozzáállása pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az igények is nőjenek a megrendelők részéről – állítja Sándor József, aki így kifejezetten örül a versenyhelyzetnek.

Miután a csillogó nedű után a még csillogóbb ékszerstandra vetődik tekintetünk, egy kedves mosolyú hölgynél kíváncsiskodunk.

Ujjlenyomatot a jegygyűrűbe

Nagy Enikő a Flórián ékszerüzlet részéről elmondta, örvendetes látni a sok házasodni vágyó fiatalembert, akik előbb a foglaló gyűrűt választják ki náluk, majd a menyasszonnyal visszatérve szívük választottja megtalálja a ruhájához és stílusához legjobban illő ékszereket is.

Tavaly nagy divat volt a fehér arany, most már a fehér és rózsaszín arany kombinációja a népszerűbb. A gravírozás továbbra is népszerű, de már a kínálat messze túlmutat a dátumvésésen.

lagzi-6

Nagy Enikő elmondta, ha az ifjú pár egymás ujjlenyomatát kérné a gyűrűikbe, azt is meg tudják oldani. No, nem lopásgátló céllal, sokkal inkább a holtomiglan-holtodiglan romantikus kifejezéseként.

Azok is fellélegezhetnek, akik nem tudnak vallomást tenni a közösségi oldalak oly népszerű jelnyelve nélkül, hisz az aranyműves akár apró figurákkal is megszemélyesítheti a karikagyűrűt. A vőlegények ezerkétszáz lejes összegtől választhatnak a jegygyűrűk közül, de ha mélyebb az a zseb, akár tízezer lejt is költhetnek rá.

Miközben gyönyörű modellek menyasszonyi ruhákat, sminkeket és különlegesebbnél különlegesebb hajkölteményeket mutatnak be a kifutón, észreveszünk egy csendes sarkot.

Amikor az egészség és a látvány jegyben járnak

Egy üde színfoltja a kiállításnak az a kisgyerekes házaspár, akik megjelenésükkel és igazán különlegesnek számító süteménystandjukkal nyugtatják az érzékeket a zajos pompában.

Dajka Kinga, a Mafinom muffin és kávékuckó tulajdonosa másodjára jött el családjával kiállítóként, és állítja, határozott haszna volt a tavalyi bemutatkozásnak.

lagzi-7

A cupcake tortát most is sokan megcsodálják, és bár egyelőre nálunk újdonság az Egyesült Államokban oly népszerű süteménytál, mégis rengeteg megrendelésük volt a tavalyi esküvőszezonban.

A tavalyi reklámot a lehető legjobban kihasználva robbant be a köztudatba a csíkszeredai vállalkozó mind a megyeszékhelyen, mind Udvarhelyen. Amellett, hogy Csíkszeredában amerikai kávét és muffint kínáló bisztrót nyitottak, sok itteni vállalkozó is érdeklődik az egészséges alapanyagokból készülő gyönyörű és nagyon finom süteményeik iránt.

Mindig az évszaknak megfelelően ízesítik az ún. cupcake-variációkat, de a friss gyümölcsök dominálnak a süteményekben, és minden esetben konzultálnak a megrendelővel az igényekről is. Így alakul az ő stílusuk is, hiszen, amint Kinga is mondja, nem nekik kell, hogy tetsszen a látvány és az ízvilág, hanem a megrendelőnek.

Kinga kisfia hősiesen tűrte a zajos rendezvényt, sőt szülei azzal viccelődtek, majd harminc év múlva ő tart marketing-előadást, és akkor elmondhatja magáról, ő bizony a szakmát négy hónaposan kezdte.

Az első benyomás mindenesetre már a kiállításon jó volt, a többi a rendezvény után derül ki a komolyan érdeklődő házasulandók számára.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."