Színes » Életmód

Ha elég okos a házad

A lakásod befűt, kiengedi a fürdővizet és lefőzi a kávét mire hazaérsz a melóból, ráadásul a kedvenc zenéd is elindul közben. Jól hangzik?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Vass Lóránd villamosmérnök | fotó: Simó Veronika
Vass Lóránd villamosmérnök | fotó: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. március 21., 08:31
0 hozzászólás. 

Ezek, és még sok minden más is megoldható, automatizálható egy intelligens otthonban. Lassan minden eszköz vagy tárgy megokosodik körülöttünk, ha nem akarunk lemaradni, nem kell mást tenni, csak beengedni a technológiát a lakásba, egészen a hálószobáig.

Vass Lóránd villamosmérnökkel az intelligens otthonok világába kalandoztunk, és megnéztünk egy általa kiépített okos rendszert is egy családi házban. Az odavezető úton elmagyarázta a smarthome működési alapelveit és a technológia szépségét.

Ez a jövő

Lóránd németországi munkái során találkozott az úgynevezett okosházakkal, néhány évvel ezelőtt ott kezdett foglalkozni hasonló rendszerek kiépítésével. Elmondása szerint szenvedélye ez a munka, de mégis azt mondja, elsősorban azt szereti, ha az emberek okosak, a gépek pedig megmaradnak gépeknek.

Az ő olvasatában a ház nem gondolkodik az ember helyett, csupán elvégez bizonyos feladatokat. Ahogy az autó sem vezet (még) a sofőr helyett. Az okos otthon annyira okos, mint amennyire a programozója, vagy amekkorák a rendszer korlátai. Túlzásba is lehet vinni, de egyáltalán nem érdemes – véli.

Sokan mondják, hogy: fel tudom én is kapcsolni a villanyt. Persze, hogy bárki fel tudja, viszont az intelligens rendszer azt is tudja, hogy éjszaka, ha ki kell vinni a gyereket a mosdóba, érzékeli a mozgást, és az időt, ezért csak öt százalékra húzza fel a fény erejét, ami tökéletesen elég az adott helyzetben és nem zavaró a világosság – magyarázza Lóránd.

Nem az a cél, hogy a tulajdonos ellustuljon, hanem hogy minél inkább testreszabottan működjön a ház, a részletekben rejlik a lényeg.

Egy ilyen rendszer jelenleg még luxuscikknek minősül, de ha azt nézzük, hogy 15 évvel ezelőtt milyen volt például egy autó felszereltsége, és azóta hová fejlődött, akkor egyértelmű, hogy az intelligens otthonokra is egyre nagyobb lesz az igény – mondja a szakember.

Az intelligens rendszerekkel ellátott házak kényelemben, hangulatban és látványban nyújtanak többet egy átlagos otthonnál.

Hol kezdődik?

A smarthome tervezése sok-sok beszélgetéssel indul a megrendelő és a kivitelező között. A házba beépített funkciókat ugyanis a benne lakók szokásai szerint alakítják, gyakorlatilag személyre szabják a rendszert. Ehhez olyan információkat kell tudnia a programozónak, mint például mikor kel fel a család, vagy hogyan ülnek le vacsorázni.

okoshaz vasslorant tablet6

Az automatizált rendszer kialakítása pedig a házépítéssel majdnem egyszerre kezdődik, a vezetékek beépítése az első lépés azokra a helyekre, ahová kapcsolókat, szenzorokat, illetve irányító felületet szeretnénk. Igaz, utólag is meg lehet oldani ezeknek az eszközöknek a kommunikációját elemes, illetve wireless technológiákkal, de a vezetékes megoldás még mindig stabilabb – állítja a szakember.

Rengeteg szenzort lehet elhelyezni, amelyek különböző jeleket érzékelnek, mint például fényt, hőmérsékletet, ajtónyitást, mozgást, vizet vagy füstöt. Ezek továbbítják az információt egy központi szervernek, amely a programozása alapján parancsokat ad ki az adott egységeknek, vagyis fel-lekapcsolja a fényt, szabályozza a fűtést, elzárja a vízvezetéket, kinyitja a kaput, áramtalanít vezetékeket, riasztást küld, stb.

A zene az kell

A két leggyakrabban alkalmazott funkció a világítás és a fűtés vezérlése akár helyiségenként, akár az egész lakás területén egységesen ezeknek az érzékelőknek a közreműködésével. Ezután következik a redőnyvezérlés, a kültéri világítás, szellőzéstechnika, kapu- és garázsajtó irányítás, beléptető-, vagy biztonsági rendszer.

A tárház óriási, de érdemes az ésszerűség határain belül maradni – mondja a kivitelező. Túlzásnak tűnhet, de szerinte egy zenelejátszó berendezést is érdemes hozzáadni az automatizált rendszerhez, mert célzottan ritkán hallgatunk zenét, viszont a reggeli készülődésben jól jöhet egy hangulatjavító muzsika, ami magától elindul, nem kell kikeresni Youtube-ról.

A szakember szerint tévedés, ha azt hisszük, hogy az a vagány, hogy a telefonunkról irányítunk mindent. Persze, ez is megoldható, de nem életszerű. Ez érdekes lehet pár hétig, utána már nem játszik vele az ember. Ezért kell jól összehangolni a feladatokat az életünkkel, szokásainkkal.

Melegvizes fogadtatás

Mindig a tapasztalat mutatja meg, hogy egy okos funkció jó-e, vagy fölösleges. Lóri mesélt olyan esetet is, hogy egy képtelennek tűnő ötlet lett a háztulajdonos kedvence: az illetőt a munkából hazajövet pontos hőfokra beállított fürdővíz várja.

Az okosrendszer a tulajdonos autójában elhelyezett NFC-chip által jelzést kap, hogy a gazdi elindult hazafele. A GPS adatok alapján kiszámolja, hogy mikorra fog hazaérni, és ahhoz mérten indítja a vizet és szabályozza a hőmérsékletét.

Ezeket a rendszereket gyakran reklámozzák azzal, hogy energiatakarékosak. Ez csak részben igaz az udvarhelyi mérnök szerint. Az igaz, hogy a fűtést optimalizálja, de azt senki ne várja, hogy a befektetése energiából meg fog térülni – mondja.

A szenzorok azonban nem nagy energiaigényűek, sőt, olyan is van, amelyik a hőmérsékletváltozást, vagy a huzatot alakítja energiává, így ezek miatt nem nő a villanyszámla. De eleget okos(k)odtunk mi,

nézzük végre egy igazi intelligens otthont.

A házhoz érkezve látjuk, hogy kapu fölé elhelyezett kamera megmutatja a jövevényeket a tulajdonosnak. Ha csengetünk, ő jelzést kap erről a telefonjára, vagy a falba beépített tabletre, látja a kamera képét és eldöntheti, hogy beenged minket, vagy sem.

okoshaz csalad1

A tulajdonosok, Szilárd és Bernadett, körülbelül egy éve költöztek be. A házban elsőként a bejárat mellett elhelyezett elegáns kapcsolóra és szenzorra hívja fel a figyelmet Lóránd: ez nem csak egy szükséges rossz, hanem dizájnelem is lehet a lakásban – mondja. Ennek itt több része van, különböző funkciók vannak ráprogramozva, van mozgásérzékelő, riasztó, és olyan is, amelyik a garázskaput nyitja.

Megnézheted, mennyit dolgozott a kazán

A nappali falán, szintén közel a bejárathoz található a falba épített központi vezérlő elemként szolgáló táblagép. Ennek a menüjében átláthatjuk az egész ház rendszerét helyiségek szerinti vagy funkciók szerinti elrendezésben is.

Emellett arra is képes, hogy az érzékelők adatait tárolja, és grafikon formájában ábrázolja akár a kinti hőmérsékletet, a mozgásérzékelők aktivitását, a kazán működését, stb.

Az alapok automatizálva vannak, vagy a falakon levő kapcsolókkal is aktiválni lehet néhány funkciót, részben azért, hogy egy rendszerhiba esetén is elérhető legyen. Míg a ritkábban használtakat a menüből lehet irányítani, ilyen például a nappali mennyezetén elhelyezett ledcsíkok színezése.

Könnyű a jót megszokni

Első látásra nem tűnik túl bonyolultnak a rendszer, viszont felvetődik a kérdés, hogy vajon mennyi időbe telt, amíg megtanulták, hogy mit hogyan érjenek el, melyik kapcsoló mire való? Betti azt mondja, volt rá példa, hogy a kaput nyitotta ki a garázsajtó helyett, de alapvetően néhány hét alatt hozzá lehet szokni a rendszerhez.

okoshaz nappali7

Amit mindketten előnynek éreznek, hogy nincs tíz távirányítójuk a lakásban, külön a kapunak, külön a fűtésnek, a riasztónak, stb. Minden egy helyről, akár egy gombnyomással elérhető.

Kettőjük közül Szilárd volt alapból nagy rajongója a technikai csodáknak, párja az elején kétkedve fogadta az okos otthon ötletét, és csak a nagyon alapokat szerette volna beépíteni, mint például a fűtésvezérlés.

Mivel régebben fáskazánt használtak, jól ismerték a vele járó kellemetlenségeket is. Ahhoz képest most már teljesen természetes, hogy be sem kell gyújtani, a pelletes kazán biztosítja a kellő meleget – mondják.

Fokozatosan épült ki a fény és biztonsági rendszer, a következőkben pedig kültéri világítást és árnyékolástechnikát kötnének rá a hálózatra, illetve egy audio-rendszert is.

Hozzád nő a rendszer

Külön érdekesség, hogy a lakásban nincs egyetlen vízelnyelő szifon sem Szilárd „perfekcionizmusa" miatt. Van helyette azonban vízérzékelő, ami szükség esetén elzárja a bejövő vezetéket, így nem áraszthatja el a lakást a víz.

Megszeretteti magát az intelligens rendszer, hozzád nő – állítja Szilárd. Azt is mondta, azt tanácsolná mindenkinek, aki ilyenről álmodik, hogy mindenre gondoljon már a tervezés legelején.

Ő mostmár szeretne olyan funkciókat, amire az elején nem gondolt, például, hogy leálljanak bizonyos áramkörök, ha elhagyják a lakást, így nem kellene aggódni a bedugva felejtett vasaló vagy televízió miatt.

Nem lóg semmi a plafonról

Azon túl, hogy a beprogramozott feladatokat elvégezi helyettünk a ház, a dizájn is jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a lakásban. Ezen belül a világítás az egyik legfontosabb tényező, ami, az okos otthon esetében sokkal több annál, mint egy lámpatest elhelyezése a plafon közepén – magyarázza a kivitelező.

A professzionális villanyszerelés figyelembe veszi a helyiség funkcióját, méretét, a fény eloszlását, hőmérsékletét, stb. Egy fürdőszobába például ajánlott hidegebb, éles fényt használni, míg a nappaliba meleg fehér ajánlott, a hálószobában pedig már lehet színes is a megvilágítás.

okoshaz mennyezet1

Jelen esetben a gyerekszobában nem lóg semmi a plafonról, a falakkal párhuzamosan körbevitt ledek gondoskodnak a megvilágításról, optikailag növelve a teret. Betti itt mondja el, hogy mekkora jelentősége van az automatizált fűtésnek, hiszen a gyerekszobában állandó hőfok van, így éjszaka sem kell felkelni és betakargatni a gyereket, nehogy megfázzon.

A hálószobában az egyszerűség elve uralkodik. A világítás egyben dekoráció is, és fordítva. Itt is ledcsíkok futnak a mennyezeten és a falon egy dizájnelem mögé rejtve, a színük, fényerejük pedig variálható, kapcsolgatni a falról, vagy telefonról is lehet őket.

„Nincs olyan, hogy állj fel szívem, és kapcsold le a villanyt, mert tévézni szeretnék"– mondja Szilárd. Éjjeli lámpák helyett is barátságos melegfényű ledek világítanak kétoldalt az ágy fejtámlája fölött.

Megéri?

Lóránd azt mondja, két dolgot nem szabad kérdezni az ilyen lakások esetében: hogy megérte-e és hogy mennyi volt. A funkcionalitáson túl az élmény, a látvány adja ezeknek a dolgoknak a varázsát és az értékét, nem lehet „kilóra megvenni".

Természetesen feltettem a szkeptikusok első kérdését, hogy mi van, ha elveszik a villanyt, vagy elromlik valami?

Valójában semmi szokatlan nem történik– mondják. Sőt, egy akkumulátorról zavartalanul tovább működik a biztonsági- és fűtésvezérlés. Ha visszajön az áram, minden visszaáll a rendes kerékvágásba, ez nem károsítja a rendszert. A legtöbb szoftverhiba pedig távolról is elhárítható.

Ha többre vágysz

Felmerült az is, hogy milyen mértékig növelhető a házi intelligencia. A válasz egyszerű: a központi szerver számítási és tárolási kapacitása határozza meg a rendszer méretét, de végsősoron az is bővíthető.

okoshaz szilard mutat1

A szakember szerint a fejlesztések ezen a területen abba az irányba haladnak, hogy a rendszer egy adott határig „bolondbiztos" legyen. Így próbálják elérni a gyártók, hogy minél szélesebb közönséget elérjenek. A különböző szenzorok mellett most a hang- illetve a gesztusvezérlés fog várhatóan fejlődni és elterjedni az intelligens otthonok rendszerében is – véli Lóránd.

A smart rendszerek a különböző kommunikációs protokollok mentén készülnek, amelyek arra szolgálnak, hogy a különböző gyártók készülékeit kompatibilissé tegyék. Ezek közül a legrégebbi, az úgynevezett KNX protokoll, amelyet a szállodaiparban, vagy az irodaházakban kezdtek elsőként alkalmazni. Ennek vezeték nélküli változata a Z-wave protokoll, majd kifejlesztették a ZigBee nevűt is.

A jelenleg még nem standardizált IOT a legújabb rendszer. Itt már nem szenzorok kommunikálnak a központi egységgel, hanem fizikai eszközök kommunikálnak egymással, innen is ered a neve: Internet Of Things.

Például: a sütő „elmondja" a hűtőnek, hogy a felhasználó adott neki reggel egy receptet, és megkérdezi, hogy van-e a hűtőben tej? Ha nincs, akkor a hűtő megrendeli a tejet. Ennek az elterjedésére azonban, még a szakember szerint is várnunk kell jópár évet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."