Színes » Érdekességek

Túlélési tanácsadás egyetemistáknak (videóval)

Kintlakásba költöztél és pénz, bornyitó esetleg kávéfőző hiányában mondasz le igényeidről? Újratervezés!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

01vasalos
Így is lehet főzni, illetve sütni
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. április 22., 12:21
0 hozzászólás. 

Néhány tipp, hogy legyőzd az anyu főztje, az apu kalapácsa okozta hiányt, és úgy egyáltalán a honvágyad. Hogy jutott ez épp most eszünkbe? Csak úgy.

Habos, zaccos, finom

Mi mással is indulhatna az egyetemista napja, mint egy forró kávéval? De mi a teendő, ha ennek elkészítéséhez nem áll rendelkezésére kávéfőző? Az alapvető egyetemista praktikák egyike a török kávé elkészítése, amit mi is megpróbáltunk.

03kaves

A törökök dzsezvája helyett meg kell elégednünk egy hosszú nyelű rézedénnyel, amibe vizet kezdünk forralni, fejadagonként egy decit. A lobogó vízhez púpozott kiskanálnyi, már-már lisztszerűre őrölt kávét teszünk, és tetszés szerint cukorral ízesítjük. Miután ez megtörtént, a tűzhelyről leemelt forró vízben jól elkeverjük, és az ibriket visszahelyezzük a tűzhelyre, majd ismét forralni kezdjük. Kétszeri újraforralás után, ha már a habja is alászállt, tálalható az alternatív módon főzött élénkítő ital.

török kávé

Az íze meglepően finom az ily módon készült kávénak, és úgy tűnik, a zacc is szépen leszáll a főzőedény aljára, amihez egy kis hideg víz beleengedésével rá is segítünk. De amikor a végéhez érünk, úgy érezzük, mintha a homokos tengerből merítettük volna vizünket a kávéhoz.

Az eredmény így hát közel sem nevezhető hibátlannak, egy kollégista igényeinek mégis éppen megfelelő.

Borban az igazság meg az a fránya dugó

Az egyetemista egyed másik alapvető innivalója Dionüsszosz szőlőleve, azaz a bor. Mi is a megoldás ha egy fárasztó nap után hazaérkezve tudatosul bennünk, hogy nincsen bornyitó a lakásban?

Első ízben egy Youtube-on látott módszert próbálunk ki, mely szerint egy cipő sarokrészébe helyezve a palack alsó részét, az üveget vízszintesen csapkodjuk a falnak, nyomást keltve ezzel benne, ami szép lassan kilöki a bosszantó dugót. Sajnos, próbálkozásunk kudarcba fulladt. Talán a gumis dugó volt az oka, így hát ajánlott parafadugóval ellátott borokkal megpróbálni a módszert.

Új tervre volt szükségünk. Hamar jött az áttörés, amit egy kezünkbe kerülő hosszabb csavar jelentett. Az olvasó joggal kérdezi, ha nincs nyitó, honnan van csavar, de mi meg joggal válaszoljuk, hogy a bornyitás erejéig bárhonnan ki lehet húzni egyet.

Csavarhúzó hiányában késsel vagy bármilyen alkalmazható eszközzel ezt becsavarjuk a dugóba, ameddig abból már csak a fej és néhány milliméter marad kint. Ehhez már csak valamit hozzá kell rögzítenünk, és húzhatjuk is. Nekünk a cipőfűző tűnt a legkézenfekvőbbnek, így hát azzal szabadítottuk meg az üveget a kellemetlenkedő dugótól. És lőn, a legenda igaz.

A szerkesztőségben ülve, a cipőfűzős megoldás felvételeit tervezgetve újra megpróbáltuk a falhoz csapkodós módszerrel kinyitni a borunkat. Igaz, kellett ehhez Kakasy motivációs beszéde meg egy parafadugóval ellátott Cotnari. Az első próbálkozás megrendítő kudarcaiból építkezve újult erővel csapkodtuk az üveget. Az eredményről magatok is meggyőződhettek. Nincs az a dugó ami meghátráltatna, ha igazán szomjazunk egy palack borra.

Chili con kolbász

Az italozás mellett az étkezés is nélkülözhetetlen a kollégisták életében, noha tárcájuk nem mindig ösztönzi őket erre. A Kauflandba betérve kispekuláltunk egy főételt, amit nagyon minimális összegből tudunk összeállítani.

Az egyetemista hűtőjének tartalmát illetőleg kissé szkeptikusak voltunk, így hát a vásárlást arra az esetre alapoztuk, hogy egy kis zakuszkán kívül semmit nem rejt a konyha. Az opciónk a lebutított chili con carne lett, jelen esetben „chili con kolbász". Ez a konzervek olcsósága és elérhetősége miatt adja magát, hiszen a 2.49-ért vásárolt kukorica és a 2.39-ért beszerzett bab mellé már csak tíz deka kolbászra van szükségünk, amihez 3 lejért juthatunk hozzá. Meg egy fej hagymára, amit aprópénzért szerezhetünk be. Nyolc lejt költöttünk és csupán egy kis fűszer (pirospaprika és bazsalikom) hiányzik, amit kis bátorsággal és szerencsével a mindig mosolygós szomszédnénitől is kérhetünk.

Ha nem zár jól

Ne feledjük, az otthonról csomagolt „anyufőztjével" is lehet ügyesen gazdálkodni, ha az elfogyasztási sorrendet az ételek romlandósága után állítjuk össze, illetve ha mindent a megfelelő helyen tárolunk.

Sokszor előfordul az egyetemista konyhájában, hogy a tulaj sokéves hűtőszekrénye nem zár megfelelően. Egy kis logikával erre az eshetőségre is találhatunk megoldást. Általában minden kintlakásban jelen van apa vagy a tulaj kalapácsa, amit lehetséges, hogy soha nem használnánk az itt eltöltött évek alatt.

04hutos

mikrohullámsütő is elengedhetetlen kelléke az egyetemistának, hiszen a rá jellemző fő ételkészítési forma a „megmikrózás". Nincs más dolgunk, mint a mikrohullámú sütőt a hűtő tetejére helyezni, ezzel még teret is szabadíthatunk fel, és a kalapács nyelét a két háztartási eszköz közé illeszteni, így a szerszám fejének elfordításával kényelmesen nyithatjuk, illetve zárhatjuk hűtőszekrényünket.

Ha vannak tuti tippjeid, hogyan lehet az otthonról hiányzó felszerelést, kaját, és úgy általában a mamahotelt pótolni, ne légy önző, oszd meg másokkal is. Küldd el tanácsaid a szerkesztoseg@uh.ro címre, ha lehet, de nem muszáj, fotóval is megspékelve.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."