Színes » Életmód

Budvár negyedi gyerekek, bennetek az X!

Hastánc, cigánytánc, zumba és mindörökké Despacito. Tehetségkutatót tartottak a Budvár negyed gyerekei.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Díjátadó fotók: a szerző és Soós Vanda Sára
Díjátadó fotók: a szerző és Soós Vanda Sára
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. december 19., 06:46
0 hozzászólás. 

Sűrű csend lepte be péntek délután a Budvár Szociális Központot. Alig lehetett benne levegőt kapni. Csak néhány elfojtott kiáltás jelezte, hogy izgatott személyek nagyon készülődnek valamire.

A sötétben sárban tapicskolás után Lőrincz Edit tanácsossal, és nyolcéves fotós segédemmel, Soós Vanda Sárával lépünk be a központ máskor gondosan zárt ajtaján.

budvarnegyed9

Az osztályteremben karácsonyi díszítés vár – a gyerekek csinálták, így ők is jobban értékelik, mondja a Budvár negyed Emil bácsija, Szász Emil.

A zsűri asztala előkészítve, adventi koszorúval, vízzel és nassolni valóval ellátva, ahogy kell, de ezen kívül kong az ürességtől a terem. Még csak néhány széksor sem jelzi, hogy itt előadás készülődik.

Szeretném magam megmutatni, hogy látva lássanak

Barbi tanító néni, azaz Leskó Barbara magyarázza el a helyzetet. A gyerekek tehetségkutatót szerettek volna szervezni maguknak, de annyira féltek a megítéléstől, a csúfolódástól, hogy lemondtak arról, ami a tehetségkutatók lényege: a közönségről. Még azt sem akarták, hogy a társaik megnézzék a produkcióikat, nehogy valami negatív dolog terjedjen el róluk a negyedben.

budvarnegyed6

A Budvár negyed 21 gyereke hónapok óta készül arra, hogy megmutathassa a tehetségét, egyedül, párban és csapatban. A kis- és nagykamaszok, 11-17 éves gyerekek teljesen önállóan, tanárok nélkül, Youtube videókból, és saját ötleteiket felhasználva dolgoztak ki koreográfiákat, sajátítottak el dalokat.

tamasmariaeseva

A közönségben van még szervezőként Csilla tanító néni, aki annyira izgul, szinte meg sem tud szólalni. A két tanítójukon és a zsűrin kívül még két ember lehet a közönségben: Tamás Mária tanító néni, aki idei nyugdíjazása előtt tanította a most többségében ötödikes gyerekeket, és a tanító néni barátnője, Éva.

A „gyerekeiért" izguló tanító néni kioszt néhány tanácsot, hogyan is kell beszélni ezekkel a gyerekekkel, hogy ne érezzék hátrányosan tőle magukat, aztán leülünk a zsűri asztalához.

Azért egy kis dicséret nem árt

Az önkormányzat szociális és nevelésügyi stb. bizottságának elnöke, Lőrincz Edit a zsűri elnöke. Segédeivel a máréfalvi és UIET-es néptáncosok fenegyerekével, egyben a Caritas délutáni oktatásának megyei koordinátorával, András Lórival, a népzenével és néptánccal foglalkozó Tókos Norbert délutáni oktatóval és a Budvár negyed szellemi-gazdasági vezetőjével, Szász Emillel ülünk az asztalnál, ahol már vár az értékelőlap.

Tizenhét produkciót fogunk látni, amiben háromszor is szerepel a Despacito – állapítjuk meg.

budvarnegyed5

Aztán egy kis dicséret nem árt ezeknek a gyerekeknek – jegyzi meg Bodó Csilla tanító néni, mielőtt kilép a teremből, hogy behívja az első produkciót előadóit.

Tüzes talpak házasodnának

A Tüzes talpak együttes előadásában láthattuk Sandu Ciorba Camau című számát. Boci, Attila, Sanyika, Lóri és Tamás tüzesebben kapkodták a talpukat, mint az eredeti videoklipp szereplői, és az előadásuk is összességében nézhetőbb, ízlésesebb volt. A koreográfia itt-ott megakadt, de a táncosok ezen nem akadtak fenn, vígan folytatták a bulizást, mintha mi sem történt volna.

Ezután líraibb hangvételre kapcsoltunk. Berki Anna zenei aláfestés nélkül énekelte el L. L. Junior Nem búcsúztál el című számát. A választását azzal indokolta, hogy „a szívhez szól" ez a dal. Annáról később megtudtuk, hogy édesanyjuk elhagyta őt és testvéreit.

budvarnegyedberkianna

Szóló énekről csoportos előadásra váltottak a Budvár negyedi X faktor szereplői. Itt már sejteni lehetett, hogy a tizenkét produkcióban sok ismétlődő arcot fogunk látni, most épp nyolc gyereket zumbázni. A zumba csoport tagjai önállóan rakták össze és tanulták be a koreográfiát. Ügyesen megtöltötték a teret, és ami meglepő volt, a fiúk is ugyanolyan lelkesen zumbáztak, mint a lányok.

A második hátast akkor dobtuk a zsűriben, amikor a 11 éves Berki Sanyika előadta, hogy ő meg akar házasodni. A videó sajnos nem lett éles, de ezt a hangot nem lehet nem megmutatni. „A hideg is kirázott", a gerincemig hatolt ez a dal, mondta a zsűri, és a legjobb fiúhang díjjal jutalmazta a Meg akarok házasodni című keserves előadását.

A szomorú vőlegényjelölt nótáját a Mireasa, azaz Menyasszony című legényes cigánytánc követte. Itt látszik, hogy a szervezők odafigyeltek, hogy változatos, de a tematikára is tekintettel levő műsorrendet állítsanak össze. Egy percig sem unatkoztunk a nem túl népes közönségben, lélegzetvisszafojtva figyeltük az előadásokat.

A lakodalmas téma után Csabika és Robika rappelt nekünk egyet. G.w.M.x Scarfo Elmúlás című számát adták elő. Hogy miért rappelnek minden áldott nap a gyerekek? Mert jobb kedvünk lesz tőle – válaszolták a zsűri kérdésére.

2017-ben nem létezik buli Despacito nélkül,

bizonyította be újra László Mária és segédeinek csapata. Mária volt az a szereplő, aki úgy tűnt, hogy a legtöbb előadásban részt vett. Nagyon akar.

Két dologban startból tehetségesnek látszik: az egyik a közösségszervező ereje, a másik, hogy brutálisan jó kiejtéssel zúgta a spanyol nyelvű szöveget. Szép is, ügyes is, akár menedzser, vagy légikísérő is lehetne belőle.

laszlomaria2

Káli Laura és Káli Levente már szerepelt korábbi produkciókban, a két unokatestvér páros cigánytáncával verte ki a zsűrinél a biztosítékot. Nagyon szépen együtt mozogtak, egymásra figyeltek és fejüket felemelve, mosolyogva táncoltak.

Egy olyan bálon, ahol ilyen szépen táncolnak a fiatalok, jó érzés lesz kiöregedett „falvédőnek" lenni.

budvarnegyed-kaliek

Lóri, Sanyika és Norbi Várok rád című számát a leányfogó mosolyú Árpád előadása követte, majd a Lento című dalra újból egy páros táncot láthattunk immár két pár, Laura és Levente, valamint Mária és Sándor koprodukciójában.

A szerelmes, a zsaru meg a hastáncos

Ezután Dán Klaudia lepte meg a zsűrit és tanítóit. A korábban gátlásosnak ismert kislány teljesen felszabadultan énekelte Patai Anna Sosem volt című dalát. Tiszta és szép hangját, valamint a dalválasztást értékelte a zsűri, így ő lett 2017 lányhangja a Budvár negyedben.

Klaudia után ismét egy kislány varázsolt el. Zita bejött, és mint egy kis tündér, színpadot varázsolt maga köré az ő ragyogásához képest szürke osztályteremben. Egyedül betöltötte a teret, úgy táncolt az untig hallgatott Despacitóra, hogy nem tudtuk levenni róla a szemünk.

Szilvike és unokatestvére, Mária – igen, ugyanaz a Mária – táncolt most a Marcus & Martinus - Girls ft. Madcon számra, itt is a jó dalválasztást és az összehangolt mozgást értékelte a zsűri.

És a változatosság kedvéért ismét egy Despacito szám következett, most a pamkutyás verzió. Levike és Tamás jobban parodizálta a gyorshajtásért elkapott sofőrt és a zsernyák paródiáját, mint az eredeti szám szereplői a valós élethelyzeteket. A nyolcéves vizuális osztag úgy nevetett, a kis szappantartó fényképezőgépen meg a farzsebből előhúzott egylejesen, hogy elfelejtett videózni.

budvarnegyed

Ebben a klipben van különben az a jelenet, amikor a rendőr leteperi a földre a 20-as sebességhatárt 1 km/h-val átlépő, felháborodott sofőrt, és csak akkor enyhül meg, amikor a farzsebből előkerül a húszezer forintos. Miközben Levike sofőröket korrumpált, Erzsi nevű testvére készült, és izgult az öccséért.

Hogy aztán izgulós nővérből átváltozzon hastáncossá, és ritmusra csilingelje minden porcikája Mezdeke Shik Shak Shok című számát. A tizenhét éves lány a Bányaiban kilencedikes, varrónőnek tanul, és úgy hastáncol, hogy nem tudod a szemed róla levenni. Teljesen elvesz a táncban, átlényegül mozgás közben, és ez az szereplése még nem is a legjobbak közül volt – vallja.

Az előadássorozatnak a 11 éves Lóri száma vetett véget, aki lazán eldalolta, hogy Suttogj, majd ahogy jött, ugyanolyan lazán távozott.

Akikkel nyert ügyünk van

És itt kezdődött a zsűri iszonyatosan nehéz dolga. Három nyertest kellett volna kiválasztania, de ötöt sikerült. Minden résztvevő nyert csokit és oklevelet, ám csak három ajándékcsomag volt előkészítve, ezt kellett elosztani. Végül a zsűri döntése az lett, hogy Sanyika lesz az év fiúhangja, Klaudia a lányhangja, Laura és Levente a páros táncosa, s mivel ők ketten vannak, legyen övék a legnagyobb csomag.

zita

A két különdíjas pedig a két táncos, Zita és Erzsi lesz. Zitának a bachata tánc elsajátításához vannak meg a különleges képességei, Erzsinek pedig a hastáncéhoz. Nekik tánctanítást szavazott díjként a zsűri. Úgy tűnt, jobban örülnének neki, mint a csomag édességnek.

budvarnegyed4

Mindkét szereplőnek, és igazából az egész csapatnak szüksége lenne egy ének és egy tánctanárra, aki koordinálja őket, hogy a bennük lévő X, azaz a tehetség és szorgalom ne vesszen el a Budvár negyed bugyraiban.

Aki ehhez anyagilag vagy tudásával hozzá tud járulni, jelentkezzen a szerkesztoseg@uh.ro címen vagy Leskó Barbaránál.

Köszönjük a bizalmat és a meghívást, kedves Budvár-negyedi gyerekek, ne feledjétek sosem, bárki bármit mond rólatok, bennetek van az X.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."